Szerző: Asztalos Olivér

2019. január 9. 13:32

Hibrid Optane SSD-vel készül az Intel

A tavaszra datált új Optane termék a 3D XPoint és a 3D NAND előnyeit igyekszik egyesíteni.

Érdekes SSD bukkant fel az Intel oldalán. Az Optane Memory H10 névre keresztelt termék különlegességét az adja, hogy áramkörén egyesülnek a gyártó 3D XPoint és 3D NAND fejlesztései. Az Intel elgondolása szerint előbbi gyorsítótárként funkcionálhat majd, a 16 vagy 32 gigabájtos területre kerülhet az operációs rendszer és az alkalmazások betöltés szempontjából kritikus része. A QLC-s NAND szolgáltatja majd a nagyobb, de lassabb tárterületet, amelyre az elérési időre és az átviteli sebességre kevésbé érzékeny adatok kerülhetnek. Bár az Intel fejlesztése érdekesen hangzik, az előzetes információk alapján a kivitelezés hagyhat némi kívánnivalót maga után.

A gyártó ugyanis látszólag nem erőltette meg magát az Optane Memory H10 fejlesztésénél, az M.2 formátumú háttértár gyakorlatilag két különálló, egymás mellé helyezett SSD-ből áll. Ez annyit tesz, hogy a 3D XPoint chip és a 3D NAND chip(ek) saját vezérlővel, illetve dedikált PCI Express sávokkal rendelkeznek. Ennek megfelelően az operációs rendszer két külön meghajtóként láthatja majd az Optane Memory H10-et, így a gyorsítótárazást valószínűleg szoftveresen, a chipkészlet és/vagy az operációs rendszer szintjén oldja meg az Intel. Ezt támasztja alá, hogy a termék megfelelő működéséhez Coffee Lake vagy Whiskey Lake platformra lesz szükség, amely csökkenti a potenciális vásárlók körét.

Az Intel vélhetően amiatt döntött az egyszerű megvalósítás mellett, mert a 3D XPoint és a 3D NAND vezérlése nagyban eltér, a meghajtószintű együttműködéshez speciális vezérlőchipre lenne szükség. Ennek kifejlesztése hosszú és költséges folyamat, amelyet a gyártó nem vállalt be, legalábbis egyelőre. Pedig a két technológia ötvözése kézenfekvő, hisz a 3D XPoint chipek rendkívül alacsony késleltetésre és nagy strapabírásra képesek, ezért cserébe ugyanakkor kapacitássűrűségük viszonylag kicsi. A QLC 3D NAND ezzel szemben kimagasló kapacitássűrűséggel bír, ám ezért cserébe sebességgel kell fizetni, miközben a cellák már nagyjából 1000 programozási ciklust követően elfáradhatnak.

opt_mem_h10

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Intel tervei szerint az Optane Memory H10 valamikor tavasszal kerül piacra három kapacitásban: 16GB 256GB, 32GB 512GB, 32GB 1024GB (3D XPoint 3D NAND). A viszonylag szigorú kompatibilitási megkötés miatt valószínű, hogy elsősorban az idén megjelenő, új notebookokba kerülnek be az M.2 formátumú hibrid meghajtók.

Hasonló időben jelenhet meg a következő generációs, kizárólag gyorsítótárazáshoz készített Optane Memory. Az M15 jelölésű modellekkel 128 gigabájtig tolja ki a kapacitást az Intel, bár a gyártó arról mélyen hallgat, hogy a rendszer számára ebből csak kevesebb, a legnagyobb modell esetében például csupán 118 gigabájt érhető el a tartalékterület miatt. A M15-os modellek vélhetően nagyobb átviteli sebességet kínálnak majd, legalábbis erre utalhat a négysávos PCIe csatoló (az előző generáció kétsávos volt). Ezek a termékek elsősorban szintén notebookokból köszönhetnek majd vissza, a korábbinál remélhetőleg korrektebb marketing mellett.

Végül, de nem utolsó sorban az önálló meghajtónak szánt 800P széria is utódot kap az Optane SSD 815P formájában. Első ránézésre ezek megfelelnek az M15-ös modelleknek, így nem kizárt, hogy az Intel csak a címkézőpisztolyon csavar egyet úgy, hogy a termékek dobozán a valós, elérhető tárkapacitás (58 és 118 gigabájt) szerepeljen majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról