Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 21. 14:32

Leáll az iPhone 8 és 7 forgalmazása Németországban

A müncheni regionális bíróság döntésének értelmében az Apple leállítja aktuális termékpalettájának kétharmadát jelentő iPhone 8 és iPhone 7 készülékeinek hivatalos forgalmazását Németország területén található márkaüzleteiben.

Az eljárást a Qualcomm indította tavaly júliusban, mondván, a cupertinói vállalat két beszállítója, az Intel és a Qorvo jogtalanul használja szellemi tulajdonát. Az Apple csalódott a bíróság döntése miatt, amellyel szemben fellebbezni készül. E mellett a cég megerősítette, hogy az érintett készülékek továbbra is forgalomban maradnak a szolgáltatók és a viszonteladók kínálatában, a szeptemberben bemutatott iPhone Xs és Xs Max, illetve iPhone Xr termékek értékesítését pedig nem érinti a végzés.

Az ügy a szóban forgó iPhone-ok rádiós egységét érinti, melyekhez az Intel és a Qorvo egyaránt szállít komponenseket. A Qualcomm szerint a két cég az envelope tracking technológia implementálásnál használta fel jogtalanul szellemi tulajdonát. Ez egy olyan energiagazdálkodási megoldás, amellyel a rádiós átvitelhez mindenkor szükséges jelerősség függvényében, dinamikusan változtatható a tápellátás feszültsége. Ennek hála a fix paraméterezéssel szemben lényegesen hatékonyabb lehet a rádiós jelerősítő működése, kedvező rádiós karakterisztikák között jelentős lehet az energiamegtakarítás, amely okostelefonok esetében hosszabb akkus üzemidőt eredményez. A technológiát elsőként a Qualcomm implementálta 2013-ban, ez első azt támogató készülék a Samsung Galaxy S5 Mini volt, az Apple oldaláról pedig az iPhone 6 jelentette a belépőt.

Ezzel azonban még nem volt problémája a Qualcommnak, amely évekig szorosan együttműködött az Apple-lel. Az amerikai mobilszolgáltatók preferenciáinak megfelelően a kezdetektől a Qualcomm biztosította a rádiós egységet az iPhone-ok számára. Az együttműködés keretében a chiptervező nem csak a kész lapkákat, hanem változatos, az integrációt segítő eszközt és diagnosztikai szoftvereket is biztosított az Apple-nek. A Qulacomm korábbi vádja szerint az Apple ezeket az eszközöket nem csak arra használta, hogy a chipek működését tökéletesítse iOS alatt, hanem arra is, hogy az Intel-féle modemek bajait diagnosztizálja és javítsa.

intc_modem

Az tényként kezelhető, hogy az Intel chipek műszaki szempontból gyengébbek voltak a korabeli Qualcomm fejlesztéseinél, az iPhone 7-es generációban ugyanis mindkét gyártó termékeit használta az Apple, ami direkt összehasonlításra is alapot adott. Ez pedig egyértelműen kimutatta, ugyanolyan körülmények között az Intel megoldása lényegesen lassabb hálózati átviteli sebességet képes nyújtani. Ez arra mutat, hogy az Apple kizárólag üzleti okokból döntött a gyengébb lapka mellett, a különbséget eltüntetendő pedig végül szoftveresen lassította vissza a Snapdragon modelleket. Szeptemberben bemutatott készülékeibe már kizárólag Intel modemet pakolt az Apple, mely a tesztek alapján a Qualcomm aktuális megoldásával közel azonos teljesítményre képes, vagyis az Intel sikerrel zárkózott fel.

A müncheni bíróság döntésével természetesen nem ért egyet az Apple, mely úgy látja, csupán egykori partnere kétségbeesett elterelő hadműveletéről van szó. A cupertinói vállalat szerint a Qualcomm mindennapos üzleti és jogi taktikája egyezik, amivel a tervezőcég konzekvensen korlátozza az innovációt és kárt okoz a vásárlóknak. Az Apple szerint a Qualcomm olyan fejlesztésekért igyekszik sarcot beszedni, amelynek munkálatai nem hozzá köthetőek. A beszállító Intel ezzel tökéletesen egyetért. A gyártó szerint a Qualcomm csupán a modemes piacon elmúlt időben felélénkült versenyt akarja leverni, bebetonozva kedvező pozícióját a felsőkategóriás chipek piacán.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Qorvo jogi képviselője szerint az envelope trackinget támogató termékük nem sért szabadalmat, a bíróság más döntést hozott volna, ha figyelembe veszi az összes benyújtott bizonyítékot. A képviselő szerint az érintett chipet tervező szakemberük végül nem kapott lehetőséget a tanúskodásra. A Qorvo állítja, az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (International Trade Commission, ITC) már megállapította, hogy fejlesztésük nem sérti az envelope tracking Amerikában bejegyzett szabadalmát.

A felperes Qualcomm természetesen üdvözli a döntést, mely két héten belül immár a második részsiker az Apple-lel folytatott jogi adok-kapokban. A chiptervező legutóbb Kínában kerekedett egykori partnere fölé, a Fucsieni Középfokú Népi Bíróság jóváhagyta kérését, amely megtiltja a 2015 és 2017 között megjelent iPhone készülékek forgalmazását a távol-keleti országban. A Qualcomm szerint az Apple a készülékein található fotók manipulálásához, illetve az érintőképernyő működéséhez használta fel szellemi tulajdonát, jogtalanul. Az Apple úgy látja, csupán egykori partnere egy újabb kétségbeesett lépéséről van szó. A cupertinói vállalat ebben az ügyben már beadta fellebbezését, az újabb bírói döntésig pedig forgalomban maradnak a készülékek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról