:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 21. 08:00

Kinyírja a külső API-hozzáférést a Logitech Harmony Hub frissítése

Számos, hivatalosan nem támogatott okosotthon-kiegészítő használhatatlanná vált a rendszerrel, a felhasználók nem örülnek.

Sok felhasználónál kiverte a biztosítékot a Logitech Harmony Hub okosotthon-központjának legújabb frissítése, amellyel a gyártó elvágta a helyi hozzáférés funkciót a készülékeken, így egy sor, harmadik féltől származó API-val csatlakoztatott okosotthon-kiegészítőt használhatatlanná téve. Nem meglepő módon a cég fórumait gyorsan elárasztották a panaszkodó felhasználók, akik okosotthon-rendszereik jelentős része fölött elvesztették az irányítást a legújabb, 4.15.206-os Harmony Hub firmware miatt - amely leírása szerint biztonsági frissítéseket és bugjavításokat tartalmaz. Azonban mint kiderült, a rendszer felvértezésének a helyi hozzáférési funkciót biztosító XMPP interfész is áldozatul esett, amelyre egy sor külső API támaszkodott, mint a Homeseer vagy Home Assistant.

Az ügy kapcsán a vállalat reakciója sajnos nem sok érintett felhasználót nyugtathat meg, a cég ugyanis az Ars Technica által is idézett hivatalos közleményében, valamint a lapnak küldött nyilatkozatában jelezte, tud a harmadik féltől származó, "nem dokumentált API-k" leállásáról, ezek a külső fejlesztések ugyanakkor sosem voltak hivatalosan támogatottak a Harmony platformon. A cég bár sajnálja a felhasználókat érő kellemetlenségeket, ahogy fogalmaz, a bezárt XMPP interfészt a cég soha nem külső felek általi felhasználásra szánta, az ügyben továbbá a termékek és felhasználók biztonsága prioritást élvez.

harmonyhub

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Logitech ezért továbbra is mindenkit frissítésre buzdít, és azt javasolja a felhasználóknak, ne próbálják megakadályozni az új firmware telepítését - emellett azt is kiemeli, a Harmony Hub nem rendelkezik hivatalos downgrade, azaz a korábbi firmware-verziók visszaállítását szolgáló funkcióval.

Egyelőre tehát úgy tűnik a Harmony Hubot külső API-kkal használók sajnos hoppon maradnak, annak ellenére, hogy sokan kifejezetten a helyi hozzáférés funkció miatt vásárolták meg a Logitech okosotthon-központját - még ha azt a cég nem is hirdette hivatalos lehetőségként. Nekik jelen állás szerint két lehetőségük marad, vagy a harmadik féltől származó API-ra támaszkodó okosotthon-kiegészítőiket cserélik le, vagy új okosotthon-központ után néznek, amely minden a házban használt termékkel képes együttműködni. Arra sincs sok reményük ugyanis, hogy a kérdéses okosotthon-eszközök a Logitech-től a közeljövőben hivatalos támogatást kapnának, a cég az Ars Technicának küldött nyilatkozata szerint ugyanis nem tervezi a támogatott készülékportfólió kiterjesztését, noha vizsgálja a lehetőségeket.

A cégnek bő egy évvel ezelőtt már volt hasonló, negatív visszhangot kiváltó lépése, mikor a Harmony Link támogatását szüntette meg. A 2011-ben megjelent, különböző otthoni elektronikai eszközök távirányítását okostelefonról is lehetővé tevő készülékek háttérinfrastruktúráját a gyártó azért állította le, mert idén márciusban lejárt az eszköz egyik műszaki tanúsítvány licence, amelyet már nem akart megújítani - mondván, erőforrásait inkább a Harmony Hubra fókuszálja. Akkor a felháborodás csitítására a cég először kedvezményt ajánlott a Link-tulajoknak Harmony Hub vásárlásánál, végül pedig ingyen osztott ki készülékeket a pórul járt felhasználóknak.

A mostani ügyben egyelőre nincs hasonló vigaszmegoldás a láthatáron, a cég úgy tűnik tartja magát a külső API-hozzáférés elvágásához, hiába panaszkodnak a felhasználók a cég fórumain.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.