Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 19. 14:00

Dél-Korea helyett Kínában debütál a Qualcomm friss csúcsprocesszora

A Snapdragon 855-öt rendhagyó módon nem a Samsung, hanem a Lenovo dobja elsőként piacra.

A Samsung helyett a Lenovo dobja elsőként piacra a Qualcomm közelmúltban bemutatott legújabb csúcsprocesszorát, a Snapdragon 855-öt. Az ARM bivalyerős A76-os magjaira épülő központi egység a kínai gyártó Z5 Pro sorozatának GT tagjában jelenhet meg az év vége előtt. A fejlemény annak fényében meglepő, hogy az elmúlt években rendre a legújabb Samsung Galaxy szériával került piacra a mindenkori csúcs Snapdragon. A dél-koreai gyártó számára ezt vélhetően a Qualcommal kötött megállapodás tette lehetővé, amely úgy fest, az idei évre érvényét vesztette.

lenovo_phone1

Az egyelőre csak Kínában megjelenő Lenovo Z5 Pro és Z5 Pro GT közül csak utóbbiba került be a Snapdragon 855. A készülék a specifikációk alapján az abszolút csúcskategóriát igyekszik ostromolni. Ennek szellemében egy 6,39 hüvelykes, 2340x1080-as felbontású Samsung AMOLED került a Lenovo telefonjába, amely egy keskeny sávot leszámítva a teljes előlapot lefedi. A kijelzőmentes rész a telefon alsó részén húzódik, notchnak nyoma sincs. A hangszóró és a kamerák (egy 16 megapixeles sima és egy infravörös) a hátoldal elülső részére kerültek, a készülék ugyanis két részből áll, vagyis szétcsúsztatható.

Az elülső infravörös kamerának hála a Z5 Pro GT arcfelismerésre is képes, ám aki inkább az ujjlenyomatát használná azonosításhoz, annak az AMOLED kijelző alá beépített olvasó lesz a barátja. A csúcsprocesszor mellől a nagy memóriakapacitás sem hiányzik. 6 gigabájt RAM jár a 128 gigabájtos háttértárral szerelt modellhez, a nagyobbik, 256 gigabájtos verzióba pedig 8 gigabájt LPDDR4X memóriát pakolt a Lenovo. A készülék pozicionálásának megfelelően két kamera került a hátlapra, egy 24,8 és egy 16 megapixeles Sony képérzékelővel szerelve. Akkumulátorral sem spórolt a Lenovo, amely egy 3350 mAh-s telepet tuszkolt be androidos okostelefonja hátsó részébe.

lenovo_phone2

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kínai vállalat ígérete szerint holnaptól, vagyis december 20-tól lehet előrendelni az egyelőre ismeretlen árú készüléket, melynek szállítását egy héten belül, vagyis még idén megkezdi hazai piacán. Amennyiben a Lenovo sikerrel hajtja végre a forgatókönyvet, akkor még idén piacra kerül a Snapdragon 855, amely várhatóan tetemes ugrást hoz teljesítményben.

Ebből azonban már nem a Samsung profitálhat elsőként. A dél-koreai gyártó évekig exkluzív státuszban volt a Qualcommnál, az elmúlt három Snapdragon generáció csúcsa a Galaxy készülékekkel került piacra. Ezt minden bizonnyal élvonalbeli félvezetős eljárásaival tudta kialkudni a Samsung, amely a Snapdragon 820, 835, illetve 845 gyártására is sikerrel pályázott. Utóbbi processzor a dél-koreai vállalat 10 nanométeres eljárásának második generációjával készült, melynél időközben már egy minden szempontból fejlettebb technológiával állt elő a TSMC. Ezt látva a Qualcomm végül inkább a Samsung nagy konkurensének számító tajvani bérgyártóval szerződött le a Snapdragon 855 előállítására, amivel megszűnt a dél-koreai vállalat évek óta tartó exkluzív státusza, ezt pedig a Lenovo látszólag sikerrel használta ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról