Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 18. 08:00

Alaposan átszervezi vezetését az Asus

Távozik az Asus vezérigazgatója, akinek feladatait két szakember között osztják szét.

11 év után leköszön az Asus vezérigazgatója, Jerry Shen. A tajvani szakember a részben eddigi munkaadója által alapított iFast startup vezetését végzi a jövőben, AI-IoT megoldások fejlesztésére fókuszálva. Shen távozásával egyidőben az Asus átszervezi vezetését, a vezérigazgatói feladatokat ugyanis két társ-vezérigazgató között osztja szét az igazgatótanács. Az átalakítás egyik apropóját az okostelefonos divízió adja. Konkurenseihez hasonlóan az Asus is elengedi a papírvékony profittal értékesíthető, belépő középkategóriás készülékek kezét, hogy erőforrásaival a felsőházra fókuszálhasson.

jshen

Shen érdemeit nehéz lenne vitatni, vezetése alatt felvirágzott az Asus, mely ezzel Tajvan legértékesebb nemzetközi márkájává nőtte ki magát. A szakember keze munkáját dicséri a PC-s körökben mára legismertebb gamer márka, a ROG. Shen e mellett olyan brandeket is megismertetett a piaccal, mint a ZenBook, a ZenPhone, a Transformer, vagy a Vivo, illetve a 2000-es évek végén nagy sikert aratott kicsi és olcsó Eee PC-k is hozzá köthetőek. A szakember ezzel párhuzamosan sikerrel osztotta fel a céget, mely érkezése óta három független entitásként üzemel: az Asus a kiskereskedelmi termékekre fókuszál, a Pegatron különféle elektronikai termékek bérgyártását végzi, akárcsak a Unihan, amely célzottan nem PC-s komponensek termelésére szakosodott.

Hsu és Hu

A január 1-ével életbe lépő változások értelmében SY Hsu és Samson Hu osztozik majd a vezérigazgatói pozíción. Előbbi a vállalat számára legnagyobb bevételi forrást jelentő PC-s üzletágat irányította, utóbbi pedig az ügyfélszolgálat vezetéséért felelt. Hsu így elsősorban termékfejlesztési kompetenciával rendelkezik, illetve jól ismeri az ellátási lánc működését. Ezzel szemben Hu az ügyfelek igényeivel és problémáival lehet alaposan tisztában, illetve tudja, hogyan kell egy versenyképes szolgáltatást felépíteni. A két élesen eltérő területről előléptetett szakemberből összeállított társ-vezérigazgatós struktúrától az Asus igazgatótanácsa hatékonyabb működést, végeredményben pedig versenyképesebb termékpalettát remélem.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A két vezető tudására nagy szüksége lehet majd az Asus-nak, mely több konkurensével egyetemben megszenvedheti az Amerika és Kína között dúló kereskedelmi háborút. Amerika ugyanis bizonyos, a távol-keleti országban gyártott elektronikai eszközökre különadót vethet ki, amely az Asus egyes termékeit is érintené. Amennyiben ez megtörténik, a tajvani cég alternatív ellátási lánc után nézhet, így kerülve ki az esetleges buktatót, mely óhatatlanul meglátszódna az Amerikába szállított termékek árazásán.

Az Asusnak sem mennek a telefonok

Hasonlóan nagy jelentőséggel bír a vállalat okostelefonos stratégiájának újrarajzolása. Az Asus még novemberben jelentette be, hogy kikerülnek a fókuszból a belépő és középkategóriában található, olcsóbb ZenPhone készülékek. Az ilyen termékeket ma már jellemzően rendkívül alacsony árréssel tudják értékesíteni a gyártók, így azokból több tízmilliós darabszámban kellene eladni ahhoz, hogy az üzlet profitábilis legyen. Ez azonban a kínai gyártók miatt ma már kvázi lehetetlen, a csúcskategória alatti piacot jóformán letarolták.

Valamirevaló profit már csak a high end termékeknél van, ezért néhány konkurenséhez (pl. Sony) hasonlóan ebbe az irányba mozdul el a cég, amely ROG márkáját meglovagolva várhatóan újabb gamer okostelefonokat dob majd piacra a következő hónapokban. A stratégiaváltás egyébként sokba kerül az Asusnak, mely emiatt 201 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget könyvel majd el különféle kiadások címén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról