Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 17. 09:30

Kipenderítette grafikus divíziójának alelnökét az AMD

A hivatalos álláspont szerint a önszántából távozik az AMD grafikus divíziójának egyik alelnöke, ám belsős források ennek ellentmondanak.

Egy évet sem húzott le az RTG (Radeon Technologies Group), vagyis az AMD GPU-s fejlesztéseivel foglalkozó divíziójának egyik alelnöki székében Mike Rayfield, aki az év végével elhagyja a chiptervezőt. A Wccftech belsős értesülései szerint a szakember nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért kell távoznia. Az anonimitásba burkolózó forrás állítja, Rayfield szokatlanul szabadon értelmezte feladatait, munkájában túl felületes volt. Emellett az alelnök állítólag a saját beosztottjai nevét sem volt képes megtanulni, miközben a diszkrét GPU-s fejlesztésekre ráfeküdt Intel sikerrel csábított el több neves szakembert. Azt egyelőre nem tudni, hogy Rayfield helyére szerződtet-e valakit a tervezőcég, az viszont kiderült, hogy az esetleges döntésig a társalelnök David Wang veszi át (volt) kollégája feladatait.

Az említett forrás szerint Rayfield képtelen volt átrágni magát teendőin, a túlóra ötletétől pedig mereven elzárkózott, sem a hivatalos munkaidő után, sem pedig hétvégén nem lehetett elérni. Szintén nem a szakember pozícióját erősítette, hogy főnökének, egyben pedig az AMD vezérigazgatójának, elbagatelizálta a vállalattól idén elpártolt szakemberek ügyét. Ennek pikantériája, hogy Rayfield épp az ugyancsak vitatott okok és körülmények között az Intelhez távozott Raja Koduri helyére érkezett, még idén januárban. Ezzel azonban láthatóan nem állt meg az átvándorlás, Kodurit nem sokkal később követte az AMD-nél összesen 17 évet lehúzott Chris Hook. Ez azonban még mindig csak a kezdet volt, a Wccftech egy korábbi cikke szerint azóta további legalább 4-5 nagyobb nevet, és még több alacsonyabb pozícióban lévő szakembert szippantott át grafikus részlegéhez az Intel. Utolsó csepp lehetett a pohárban, hogy Rayfield kvázi kivitelezhetetlen ötletekkel állt elő, a nagyvállalati piacra tervezett Vega 20-at abszurd módon pozicionálva igyekezett lehozni a konzumer piacra.

mike-rayfield

Ahogy az persze lenni szokott, az AMD mindezt hevesen cáfolja. A jól bejáratott hivatalos magyarázat szerint Rayfield munkájával abszolút semmi probléma nem volt, a szakember önszántából hagyja el a céget, hogy több időt tölthessen családjával. A gyanúsan sablonos válasz mellett Rayfield szakmai múltja is alátámaszthatja a nem hivatalos állításokat. A szakembernek jóformán nem volt testközelből szerzett diszkrét GPU-s tapasztalata, grafikus megoldást legfeljebb csak az Nvidiánál 2005 és 2012 között eltöltött évek során láthatott, amikor a cég azóta megfeneklett okostelefonos próbálkozását (Tegra) próbálta sikerre vinni. Rayfield innen a Micronhoz ment, ahol ugyancsak a mobilos termékekért felelt, de GPU-k helyett legfeljebb csak az azok mellé kerülő chipekkel találkozhatott, korábbi munkaadója ugyanis kizárólag memóriákkal foglalkozik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Bár az alelnök távozásának körülményei körül lehetnek kérdőjelek, az ellenben egészen bizonyos, hogy az épp feltámasztás alatt álló, GPU-s fejlesztéseivel foglalkozó divíziónak nem válik hasznára az újabb vezetőváltás. Az év eleji újjászervezés apropóján az AMD elmondta, megnöveli az RTG büdzséjét, amelynek jelen állás szerint csak egy szinte nulláról újratervezett grafikus mikroarchitektúrával lehet majd esélye az időközben példátlan előnyt kiépítő Nvidiával szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról