:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 13. 16:05

Túlértékeli legújabb okostelefonos chipjét a MediaTek

Specifikációi alapján a Helio P90-nek nagyobb a füstje, mint a lángja.

Új, a felsőházba szánt okostelefonos alkalmazásprocesszort mutatott be a MediaTek. A tajvani chiptervező Helio P90-es rendszerchipje ugyanakkor annyira nem tűnik acélosnak, a specifikációk alapján inkább a középkategória tetejébe illik a processzor. A lapkába ugyanis Cortex-A75-ös és A55-ös magok kerültek, szemben a közelmúltban leleplezett HiSilicon és Qualcomm chipekkel, amelyekben már az ARM bivalyerős, A76-os magjai vannak. Mindemellett a gyártástechnológiával is spórolt a MediaTek, a Helio P90 a TSMC 12 nanométeres eljárásával készül.

Szintén nem a MediaTek újdonsága mellett szól, hogy a teljesítményre kihegyezett, Cortex-A75-ös magokból csupán kettő került a processzorba, a lényegesen gyengébb A55-ös egységekből pedig hat darab. Emiatt még az is előfordulhat, hogy többszálas végrehajtás esetében az előd P70 (vagy P60) felülmúlja az újdonságot. Említésre érdemes az ARM big.LITTLE utódjaként megjelent DynamIQ, amelyet a P90-nel először vet be a Mediatek. A DynamIQ többek között a processzorban található különféle részegységek (CPU, GPU stb.) összeköttetéséért felel, miközben elődjénél hatékonyabb, illetve jobb skálázódást biztosít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyancsak változás, hogy a grafikus vezérlő terén beszállítót váltott "P" szériájánál is a Mediatek, amely az ARM Malit az Imagination PowerVR-jére cserélte. A GM 9446 típusjelzésű GPU a Series9XM családból származik, amely egy kimondottan középkategóriás fejlesztés. A két UCS (magot) 970 MHz-es maximális órajelre képes, amellyel együtt elődjénél 18-77 százalékkal magasabb nyers számítási teljesítményre képes.

mediatek_p90

A Helio P90-ből sem maradt a Tensilica DSP, amelyet immár gépi tanulásos művelet végrehajtásra (inferencing) is be lehet fogni. A Mediatek nem részletezi, hogy pontosan mely fejlesztést integrálta, ám a Tensilica év eleji bejelentése alapján vélhetően a Vision Q6-ról van szó, a P60/P70-ben ennek elődje, a Vision P6 található. Utóbbihoz viszonyítva a Q6 50 százalékkal magasabb órajelet, 25 százalékkal nagyobb hatékonyságot, illetve 50 százalékkal magasabb teljesítményt ígér a különféle mikroarchitektúrális módosításoknak hála. A Mediatek szerint ezt meglovagolva jelentősen, 4,6-szor nagyobb tempóra képes a DSP, amely számszerűen 2,2 TOPS-os számítási teljesítményt jelent gépi tanulásos műveletvégzésnél.

A memóriavezérlő egyetlen 32 bites csatornát kínál, amire LPDDR4X chipek ültethetőek, 1866 MHz-es órajel mellett pedig 14,9 GB/s lehet a maximális sávszélesség. További újítást jelent a beépített Cat. 12-es LTE modem, amely vivőaggregációval (3CA) 600 megabites letöltésre, illetve 150 megabites feltöltésre lehet képes. A lapka szokás szerint képfeldolgozót (ISP) is tartalmaz, amelyhez egy legfeljebb 48, vagy két darab, maximum 24 és 16 megapixeles kamera csatlakoztatható.

Az alkalmazásprocesszor TSMC 12FFC eljárásával készül, az első szállítmányokat pedig jövő év első negyedévében kaphatják meg a vásárlópartnerek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.