:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 13. 12:39

Lezárult a Oculus-ZeniMax csata

A feleknek sikerült megegyezniük VR fejlesztéseket érintő vitatott szellemi tulajdonok ügyében.

Végéhez érkezett a Facebook és a ZeniMax Media csatározása, amelynek során utóbbi cég VR fejlesztéseinek illetéktelen felhasználásával vádolta a közösségi oldalt, pontosabban az annak tulajdonában lévő Oculust. Hosszú pereskedés után most a feleknek sikerült megegyezniük - bár a cégek részleteket nem közöltek, mindkét fél elégedett a megállapodással.

Az eredeti vád szerint az ismert Oculus Rift VR szemüveg létrehozásához az Oculus által felvett, volt ZeniMax alkalmazottaktól megszerzett, üzleti titoknak minősülő kutatási eredményeket használta fel a gyártó. A szóban forgó alkalmazottak között ott volt John Carmack is, a ZeniMax tulajdonában lévő id Software legendás alakja - ő még 2013-ban, azelőtt csatlakozott az Oculus csapatához, hogy a vállalatot a Facebook 2 milliárd dollárért bekebelezte volna. A ZeniMax Carmackot is vádolta a titoktartási szerződésbe ütköző adatok megosztásával, amelyek nélkül szerinte az Oculus Rift sem készülhetett volna el.

oquest03

A ZeniMax már tavaly nagyon erős követeléseket fogalmazott meg a kártérítés kapcsán, a bírósági per során a Facebooktól először 2, majd 4 milliárd dollárt követelt - miközben az Oculus tagadta, hogy a ZeniMax vagy az id Software bármilyen szellemi tulajdonát vagy kódrészletét felhasználta volna termékében. Az esküdtszék akkor végül összesen 500 millió dollár büntetést ítélt meg, 300 milliót a titoktartás és a szerzői jog megszegéséért, illetve védjegybitorlásért, további 150 millió dollár pedig Brendan Iribe és 50 millió Palmer Luckey, az Oculus társalapítójának része a kártérítésből. Kódlopás vádjában ugyanakkor az esküdtszék nem találta bűnösnek az Oculust.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Facebook mindenesetre nem érte be ennyivel és az 500 milliós büntetés ellen is fellebbezett - a ZeniMax pedig éppen kevésnek tartotta a kártérítést, és az Oculus Riftet teljes egészében vissza akarta vonni a piacról. A jogi csata tehát tovább folytatódott, idén júniusban a bíróság megfelezte a Facebookra kirótt büntetést, a közösségi óriásnak eszerint összesen 250 millió dollár bírságot kell kicsengetnie, 200-at szerződésszegés, 50-et pedig szerzői jog megsértése címszó alatt - a két Oculus-vezetőt érintő büntetéseket a bíróság teljesen eltörölte.

Az id Software anyacége természetesen fellebbezett a döntés ellen, most azonban a két félnek úgy tűnik sikerült megegyeznie és pontot tenni a vita végére. A megállapodás kapcsán egyik vállalat sem árult el részleteket, mindössze egy-egy szűkszavú nyilatkozattal jelezték, hogy mindkét fél örül, hogy maga mögött hagyhatja az ügyet. A ZeniMax vezérigazgatója, Robert Altman azért hozzátette, a cég a későbbiekben is határozottan fellép majd szellemi tulajdonainak védelmében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.