HWSW

Jövő márciusban búcsúzik a Google Allo chatalkalmazása

A keresőóriás folytatja kusza csevegőapp-portfóliójának rendberakását, a Hangouts után az Allo napjai is meg vannak számlálva.

Folytatja a rendrakást csevegőalkalmazásai között a Google, a cég ezúttal az Allo kivezetését jelentette be [1]. A lépés nem jön nagy meglepetésként, miután a keresőóriás már az év első felében közölte, leállítja az Allóhoz kapcsolódó fejlesztéseket, annak főbb funkcióit pedig SMS appjába, a Messagesbe kezdte átmenteni. Az Allo búcsúja mindenesetre most már hivatalos, az app jövőre zárja be a kapuit.

Az Allot a Google 2016 májusában jelentette be és szeptemberében tette elérhetővé [2], félig-meddig kísérleti jelleggel, az alkalmazás fő megkülönböztető funkcióját pedig a Google Assistanttel megtámogatott válaszopciók jelentették. A keresőóriás virtuális asszisztense a beérkező üzeneteket, képeket a megfelelő kontextusban értelmezve dobott fel válaszlehetőségeket, illetve a felhasználók magával az Assistant chatbottal is cseveghettek - a chatapp továbbá böngészős felületet is kapott. [3]

xA koncepció bár érdekes volt, nem lett átütő siker, a felhasználóknak az AI funkciók nem jelentettek akkora vonzerőt, hogy megszokott chatalkalmazásukról az új Google chatappra váltsanak. Ezt úgy tűnik a keresőóriás is belátta, ennek megfelelően nyugdíjazza az alkalmazást, amely jövő március végéig marad használható, addig pedig lehetőség lesz a korábbi beszélgetések exportálására is az Allóból, ehhez a Google egy részletes útmutatót is közzétett. [4]

Ugyancsak a napokban derült ki, hogy a Hangouts is hasonló sorsra jut, [5]ugyanakkor a Gmail alapértelmezett chatappjaként is működő alkalmazás nyugdíjazása már jóval több felhasználót érint, ezért még nincs hivatalos dátum a kivezetésre - iparági pletykák szerint az valamikor 2020-ban várható. Itt a felhasználókat a vállalat a jelenleg vállalati fókuszó Hangouts Meetre és Hangouts Chatre költözteti majd át, amit az Allo bezárásáról szóló blogposztjában a Google ismét megerősített.

A keresőóriás csevegőapp-portfóliójára ráfér a ritkítás, az mára nagyon szerteágazó lett, jelenleg az Allo és az említett Hangouts, Hangouts Chat és Hangouts Meet mellett a Messages, továbbá az Allóval párhuzamosan bejelentett Duo videochat-alkalmazás is ott van benne. Ez utóbbi egyébként továbbra is él és virul, mára az androidos tabletek mellett az iPadeket, Chromebookokat és okoskijelzőket is támogatja. Az mindenesetre érthető, hogy a Google próbálja áttekinthetőbbé tenni a listát, ezzel saját felhasználói bázisának fragmentáltságán is javítani - illetve fejlesztési erőforrásait is hatékonyabban elrendezni.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.blog.google/products/messages/latest-messages-allo-duo-and-hangouts/
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/56191/google-allo-chat-app-mesterestes-intelligencia-ai.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/57661/google-allo-webalkalmazas-uzenetkuldes-chatapp.html
[4] https://support.google.com/allo/answer/7365005#download
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/59708/google-hangouts-chat-meet-csevegoapp.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/59726/google-allo-hangouts-chat.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2018. december 06. 13:30
Rovat: digitális otthon