HWSW

Tavasszal Helsinkiben indul a Wing drónos csomagszállító szolgáltatása

A Google-leány a tesztprojekttel tenné próbára drónjait hidegebb környezetben.

A csomagszállító drónokat fejlesztő Wing nemrég lett önálló Google-leány, [2]a cég egészen idén júliusig a Google X divízió egyik "moonshot" projektjeként működött. A csapat 2012 óta dolgozik az olcsó, gyors és környezetbarát drónokon, illetve a hozzájuk tartozó automatizált légi irányítási rendszeren. A Wing az évek során több drónprototípust is végigpörgetett, tavaly pedig a teszteléshez már a két kereskedelmi partnert is beállított soraiba, a Guzman y Gomez étteremlánc és a Chemist Warehouse gyógyszertárak formájában, amelyek termékeit egyes régiókban a vásárlók mobilappon keresztül rendelhették meg, majd a Wing drónok szállították ki azokat. A cég tehát nem most teszi először lehetővé a drónos rendelést - Ausztráliában nem kevesebb mint 55 ezer kiszállításon van túl.

wing

xA finn rajt lesz azonban az első alkalom, hogy a cég Európában is kibontja szárnyait, ahol nagy reményeket fűz a helyiek nyitottságához az új technológiák iránt. A cégnek különösen a jövő téli időszak lesz majd komoly próbatétel a régióban, a Wing nem titkoltan a szolgáltatás szélsőséges körülmények közötti tesztelése miatt is választotta Helsinkit a projekthez. Bár a cég a hóval még barátkozik, cserébe már éjjel-nappal, esős vagy szeles időben is magabiztos drónjainak teljesítménye kapcsán. A vállalat szerint a drónok bevezetése továbbá nem jár majd jelentős zajszennyezéssel, ahogy fogalmaz, a gépek csendesebbek számos városi zajnál, ugyanakkor folyamatosan dolgozik a halkabb propellerek kifejlesztésén.

A szolgáltatás egy mobilappon keresztül lesz elérhető, amellyel gyorsan megrendelhetők lesznek a kiválasztott termékek, a drónok útvonalát pedig a cég UTM (Unmanned Traffic Management) platformja tervezi meg automatikusan. A vállalat egyelőre nem beszélt konkrét kereskedelmi partnerekről a régióban, a Wing weboldalán maga is várja a helyiek visszajelzéseit [3], hogy milyen termékeknél látnák szívesen a drónos kiszállítást. Az 1,5 kilorammos maximális tömeg egyértelműen beszűkíti a lehetőségeket, a Wing így az előre megadott opciók között főként készételeket (reggelit, ebédet, vacsorát), gyógyszereket vagy épp olyan "vészhelyzeti" termékeket sorol, mint a pelenkák, netán a jeges szélvédőhöz szánt jégkaparók - de saját ötletek megadására is lehetőség van.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.wing.com/finland
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/59090/google-alphabet-wing-loon-projekt-ballon-dron.html
[3] https://www.wing.com/finland
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/59723/google-wing-csomagszallitas-dron.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2018. december 06. 09:30
Rovat: vállalati it