Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 4. 14:36

Chromium-alapú böngésző válthatja az Edge-et

Iparági pletykák szerint a Microsoft Anaheim kódnéven már dolgozik az új terméken, amellyel az EdgeHTML böngészőmotortól is elbúcsúzik.

Feladni látszik a küzdelmet a gyászosan teljesítő Edge böngésző népszerűsítéséért a Microsoft: a Windows Central értesülései szerint a vállalat egy új, Chromiumra támaszkodó szoftver kifejlesztésén dolgozik, Anaheim kódnévvel, amely ha elkészül, átveszi majd az alapértelmezett böngésző szerepét Windows 10-en. Ezzel a cég búcsút int a 2015-ben debütált böngésző alatt dolgozó EdgeHTML webes motornak is, és a Google technológiájára nyergel át.

Az Edge-nek megjelenése óta nem sikerült érdemben versenyre kelni a piacvezető Chrome-mal, de a Firefox-szal, sőt még az általa leváltani hivatott Internet Explorerrel sem. A NetMarketshare adatai szerint az Edge jelenleg 4,34 százalékot kanyarít ki magának az asztali böngészők piacából, ez kevesebb mint fele a Firefox 10 százalékos vagy az Internet Explorer 11,19 százalékos részesedésének - és persze köszönőviszonyban sincs a Chrome óriási, 63,6 százalékos piacrészével.

Már a rajt is döcögős volt

A gyenge teljesítményben komoly szerepet játszottak az Edge gyermekbetegségei, amelyek miatt a kezdeti időszakban sokan maradtak inkább a konkurens termékeknél - de a böngészőnek a későbbiekben is bőven kijutott a problémákból. Az egyik fő probléma a böngészőkiegészítők hiánya volt, a személyre szabott, plusz funkcionalitást kínáló modulokat a Firefox és a Chrome is támogatja, és azokból méretes ökoszisztémát épített ki, ebből pedig a felhasználók egy új böngészőre váltva sem akartak engedni. Noha később a funkció megérkezett az Edge-re is, az később biztonsági hibákba is belefutott, és nem tudta érdemben növelni felhasználói bázisát.

msedge

A cég azért idén még többször is megpróbált némi szelet fogni az Edge vitorlájába, májusban annak alacsony energiaigényével próbált új felhasználókat csábítani a szoftverhez, szeptemberben pedig már eggyel agresszívabbra vette a figurát, és a Windows 10 Insider Preview kiadásában más böngészők telepítésekor felugró ablakkal biztatott inkább az Edge használatára. Ez utóbbi manőver persze végül többet ártott mint használt, a Microsoft "tukmálása" sok felhasználónál kiverte a biztosítékot, aminek rendre hangot is adtak.

A Chromium sem teljesen új irány

Korábban is volt ugyanakkor arra utaló jel, hogy a vállalat elengedheti az EdgeHTML kezét, az Edge tavaly októberben bejelentett mobilos verziói ugyanis nem a Microsoft böngészőmotorjára támaszkodtak. Az iOS esetében ez persze magától értetődő, hiszen azon az Apple csak a WebKit és Nitro bevetését engedi, Androidon ugyanakkor meglett volna a cég lehetősége saját fejlesztés használatára - ehelyett a cég a Chromium projektből is ismerős Blink motort vetette be. A döntést a redmondi óriás akkor úgy magyarázta, hogy az EdgeHTML és a Windows 10 szoros integrációja miatt nem érte meg egy másik rendszerre is átszabni, így maradt az Google megoldásánál.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Most pedig úgy tűnik ezt teszi majd az asztali platformon is, ezt megerősíteni látszik, hogy a napokban a 9to5Google több hozzájárulást is elcsípett a Microsoft szoftvermérnökeitől a Chromium kódbázisához. Ez az együttműködés persze nem csak az Anaheimhez kapcsolódhat: korábban már kiderült, hogy a Google egy az ARM-os Windows notebookokra szánt natív Chrome-on dolgozik.

Az mindenesetre kérdéses, hogy a döntéssel a cég az EdgeHTML-t teljesen kidobja-e, hiszen az UWP platform alkalmazásai is arra támaszkodnak például a web wrapperekhez és egyéb funkciókhoz. A cégnek továbbá korántsem biztos hogy sikerül majd a Chromiummal ugyanazt az energiahatékonyságot produkálnia, mint amivel a Windows 10-zel szorosan összefont EdgeHTML-lel dicsekedett. Persze az is lehet hogy a cég mindezt csekély árnak tartja a legnépszerűbb böngésző alapjainak átvételéért, különösen hogy azzal a Chrome tömérdek kiegészítőjéhez is hozzáférést kap.

Az új fejlesztések kapcsán persze az is lehetséges, hogy az Anaheim az Edge márka alá költözik be, a motorváltással pedig a cég csak a böngésző alatt dolgozó technológiát cseréli le, magát az elnevezést, logót és UI-t megtartja - igaz az Edge-et ért negatív visszhangok miatt ennek ellenkezője talán valószínűbb. Akárhogy is dönt a cég, a The Verge értesülései szerint már nem kell sokat várni a hivatalos bejelentésre, a Microsoft a Chromium-alapú böngésző fejlesztésére irányuló terveit akár már ezen a héten felfedheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról