Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 30. 12:33

Megunta az Intel szerencsétlenkedését a Microsoft?

Pletykák szerint a Microsoft egy AMD processzorral szerelt Surface Laptop ötletét fontolgatja.

Már akár jövőre megérkezhet az első AMD processzorral szerelt Surface Laptop - állítja a The Verge. A magazin forrásként a közelmúltban megjelent Beneath A Surface könyvre hivatkozik, mely szerint egyre feszültebb a viszony a Microsoft és az Intel között. Ennek egyik állítólagos oka, hogy korábbi ígéretével ellentétben a processzorgyártó mindeddig képtelen volt szállítani értékelhető mennyiségű és minőségű 10 nanométeres CPU-t. A The Verge forrása állítja, a Microsoft egyre türelmetlenebb, Redmondban már fontolgatják, hogy adnak egy esélyt az AMD jövőre érkező Picasso processzorának. A tervezőcég terminológiájában csak APU-nak hívott termékre építve egy Surface Laptop érkezhet valamikor a jövő év második felében.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Erre azonban egyelőre nem érdemes nagy tétben fogadni, az Intel legutóbbi ígérete szerint ugyanis jövő év második felében megérkeznek az első valamirevaló 10 nanométeres Core processzorok. A gyártó optimizmusának ellentmondanak az iparági pletykák, melyek egy korábbi része arról szól, hogy az Intel törölte útitervéből 10 nanométeres eljárását. Ezt a vállalat hevesen cáfolta, ugyanakkor a héten felröppent újabb pletyka szerint a jövő év második felében érkező, Zen 2-alapú asztali processzorok ellen is egy 14 nanométeres termékkel készül az Intel, mely alapján továbbra is távol lehetnek a 10 nanométeres Ice Lake CPU-k.

xbox_procKiterjeszti-e az Xbox-szal indult AMD-s beszállítói szerződést a Microsoft?

A The Verge megjegyzi, hogy a Microsoft már Surface Góból is ki akarta hagyni az Intelt. A redmondiak eredetileg ARM-alapú processzorral (vélhetően valamely Qualcomm Snapdragonnal) akarták szerelni az olcsó hibridet. Az ötlet hallatán az Intel heves propagálásba kezdett, minek eredményeképp végül egyes Pentium processzorai kerültek a Surface Gókba. Az egyelőre nem derült ki, hogy az Intelnek végül mivel sikerült meggyőznie egykori nagy szövetségesét. A szerződés nyélbe ütéséhez vélhetően nagyban hozzájárult, hogy egyelőre sem a Qualcomm Snapdragonok teljesítménye, sem pedig az ARM-ra optimalizált Windows 10 kiforrottsága nem érte el a piac által kívánt felhasználói élményhez szükséges szintet.

Végül, de nem utolsó sorban az sem zárható ki, hogy az ARM-os ötlet hallatán visszautasíthatatlan kedvezménnyel rukkolt elő az Intel. A vállalattól nem állnak távol az ilyen megelőző lépések, számos példa van arra, hogy kegyetlen stratégiát alkalmazva, a domináns, a piacot magának tartogató gyártó roppant agresszív (olykor illegális) módszerrel gátolta a konkurencia piacszerzését. Ennek tükrében nem kizárt, hogy az állítólagos AMD-s flörtje is csak arra szolgál, hogy a beszállítói szerződés újratárgyalásához kedvezőbb pozícióba hozza magát a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról