Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 30. 08:27

Alacsony volt a videokártyás kereslet a harmadik negyedévben

A bányászláz vége miatt 16 százalékkal csökkentek a videokártyás eladások a tavalyi évhez képest.

Tovább köhécsel a videokártyák piaca a bányászláz vége miatt - derült ki a Jon Peddie Research (JPR) legújabb piackutatásából. A diszkrét grafikus adapterek darabszám szerinti értékesítése éves szinten, azaz tizenkét hónap leforgása alatt 16 százalékkal esett vissza a legutóbbi, harmadik negyedév végére. A teljes, vagyis az integrált megoldásokat is magában foglaló piac ennél lényegesen kisebb mértékben, 2,2 százalékkal zsugorodott 2017 hasonló időszakához képest. Az érintett gyártók számára öröm az ürömben, hogy míg az asztali PC-khez tervezett kártyák eladása csökkent, addig a notebookokba szállított megoldásoké 7 százalékkal gyarapodott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A JPR megjegyzi, hogy a bányászláz áldásos hatása véget ért, amely mind az AMD-t, mind pedig az Nvidiát igen rosszul érintette. Utóbbi gyártó pár hete elismerte, hogy rosszul becsülte meg a jelenség hosszabb távú hatását. A vállalat arra számított, hogy a bányászláz lecsengését követően a videokártyák árai viszonylag gyorsan normalizálódnak, ezzel párhuzamosan pedig előkerül a GeForce-ok eredeti vásárlóközönsége, a játékosok.

vga

A folyamat a vártnál végül sokkal lassabban indult meg, ami miatt sok száz millió dollár összértékű középkategóriás Pascal GPU halmozódott fel a partnerek raktáraiban. A készletek normalizálódásáért az Nvidia teljesen leállította egyes chipjeinek szállítását (pl. a GTX 1060 alapját jelentő GP104-ét), amely értelemszerűen komoly bevételkiesést eredményez. A vállalat most arra számít, hogy még az év végét is magában foglaló negyedik negyedévben sem normalizálódik a helyzet, így legkorábban csak jövőre várható érdemi változás.

A jelentés további publikus részében az előző negyedévhez viszonyít a JPR, jellemzően a komplett GPU-s piacot tekintve. Ez alapján az AMD 6,51 százalékkal növelte a GPU-t bármilyen formában tartalmazó termékeinek leszállított darabszámát. Az olykor parlagon heverő integrált grafikus egységeknek hála az Intel 13,11-os növekedést abszolvált. A sor végén a PC-piacot kizárólag diszkrét GPU-kkal célzó Nvidia szerepel, amely így is 4,32 százalékos gyarapodást tudott felmutatni. Ezek mellett érdekes adat, hogy a szóban forgó negyedévben leszállított PC-k csupán 31,61 százalékában volt diszkrét grafikus adapter, amely 3,54 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév értékénél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról