Szerző: Hlács Ferenc

2018. november 29. 15:59

480 millió dollárért szállít AR technológiát a hadseregnek a Microsoft

A tekintélyes üzlettel mintegy 100 ezer darab HoloLens headset kerülhet az amerikai hadsereghez, amely ezzel a termék legnagyobb vásárlója lehet.

Vaskos AR-üzletet kötött a Microsoft: a redmondi cég az Egyesült Államok hadseregével 480 millió dollár értékű megállapodást írt alá, amelynek keretei között AR-rendszer prototípusokat szállít majd a sereg IVAS (Integrated Visual Augmentation System) projektjéhez - ezzel a későbbiekben több mint 100 ezer darab HoloLens kerülhet a hadsereg birtokába. Az együttműködéssel a cég kiterjeszti hosszú ideje tartó partnerségét az Egyesült Államok védelmi minisztériumával is.

A Microsoft a Bloombergnek eljuttatott nyilatkozata szerint a kiterjesztett valóságra építő megoldásokkal a csapatok több, illetve jobb minőségű információt szerezhetnek a gyors harctéri döntéshozatalhoz. A HoloLens szemüvegeket egyébként az amerikai, sőt az izraeli hadsereg is használta már különböző kiképzési feladatokhoz, noha élesben eddig nem vetették be a készülékeket.

A szerződéssel a hadsereg egyetlen ugrással a Microsoft legnagyobb HoloLens-ügyfelévé válna: a Bloomberg adatai szerint ugyanis a redmondi óriás idén tavaszig nagyjából 50 ezer darabot értékesített a készülékből, mintegy felét a sereg által vásárolni tervezett mennyiségnek. Persze a haderőhöz kerülő eszközök esetében nem ugyanazokra a modellekre kell gondolni, amelyet a legtöbb AR-rel foglalkozó fejlesztőnél láthatunk, a sereg a redmondi óriás legfontosabb partnereként a szegmensben több egyedi funkcióval is kiegészítteti az AR szemüvegeket. A Bloomberg birtokába jutott dokumentumok szerint a sereg többek között éjjellátó és hőkamerás funkciókat, hallásvédelmet, illetve a viselő állapotának követését, például légzésfigyelést és az esetleges agyrázkódás észlelését is tervezi beépíttetni a "katonai" HoloLensbe. A papírok szerint a sereg az első két évben 2500 headset leszállítását várja.

hololens

A hadászati célokra szánt AR headset kifejlesztésére kiírt pályázatra egyébként nem csak a Microsoft jelentkezett, a sereg képviselői idén augusztusban 25 érdeklődő vállalattal találkoztak - köztük például a Magic Leappel is. Utóbbi vállalat idén jött ki első AR szemüvegével, az ugyanakkor kifejezetten lehangoló első benyomásokat produkált, főleg annak fényében, hogy az mögött nyolc évnyi fejlesztés, és a befektetőktől összekalapolt mintegy 2,3 milliárd dollár is ott van. A Magic Leapnek láthatóan a hadsereget sem sikerült meggyőzni termékével, az inkább a Microsofttal lép együttműködésre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ennek persze a redmondi cég berkein belül sem mindenki örül: a Microsoft alkalmazottai már korábban is kifejezték nemtetszésüket a hadászati projektek és együttműködések kapcsán, idén októberben például nyílt levélben kérték a vállalatot, hogy ne pályázzon a Védelmi Minisztérium JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) programjára - egy nem kevesebb mint 10 milliárd dolláros projektre, amelynek keretében a nyertes a minisztérium számára fejleszthet felhős szolgáltatásokat. Ahogy fogalmaznak, a cég sok alkalmazottja úgy gondolja, termékeiket nem lenne szabad háborús célokra használni. A Microsoft ugyanakkor nem állt el a pályázattól, ahogy nem sokkal később a cég jogi igazgatója Brad Smith elmondta, a vállalat továbbra is értékesít majd szoftvert a hadseregnek, azoknak az alkalmazottaknak pedig akik ebben nem akarnak részt venni, készek más feladatokat adni a cégen belül.

De a Google-nél is láthattunk hasonló felháborodást, a keresőóriás esetében ráadásul több eredménnyel: a cég a sokat vitatott Project Maven kezdeményezéséből hátrált ki a dolgozók tiltakozásának engedve. A programot, amely egy gépi tanulási rendszer segítségével hivatott meghatározni a különböző objektumok, például járművek helyét az amerikai katonai drónok felvételein a vállalat a jelenleg érvényes megállapodás lejártával jövőre megszünteti, és nem ír alá azzal kapcsolatban új szerződést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról