Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 28. 08:00

Soha nem volt még ilyen olcsó az SSD

Történelmi mélyponton az SSD-k ára, már bőven 30 000 forint alatt van az 500 gigabájtos NAND-alapú meghajtók ára.

Történelmi mélypontra zuhant az SSD-k ára, egyes modellek elérték a gigabájtonkénti 10 centes szintet. A Tom's Hardware példaként a 2 terabájtos Crucial MX500-at hozza fel, mely nettó 209 dollárért vásárolható meg az Egyesült Államokban. Bár az adók és a vám miatt idehaza lényegesen drágább a szóban forgó modell, az áresés a magyar piacon is tetten érhető. Az 500 gigabájtos SSD-kből már 30 000 forint alatt is találni megfelelő kínálatot, amennyiben pedig a tendenciát semmi sem zavarja meg, úgy a következő hónapokban tovább folytatódhat az árak mérséklődése.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A PC-khez készített konzumer meghajtók árazása az elmúlt nagyjából 1 év során mély zuhanáson ment keresztül, nem ritka az 50 százalék körüli csökkenés sem. Az év elején bemutatkozott, nettó 150-170 dolláros árcímkével rajtolt 500 gigabájtos Samsung 860 EVO-t már 70 dollár körül is meg lehet vásárolni az Egyesült Államokban. A szóban forgó SATA csatolós modellért idehaza nagyjából bruttó 27 000 forintot kérnek, ami körülbelül fele a január végi 57 000 forintos összegnek.

ssd_price

Amennyiben a következő hónapokban nem szól közbe semmilyen váratlan, a gyártást vagy a piaci igényeket számottevően befolyásoló tényező, akkor tovább folytatódhat az SSD-k (illetve a NAND chipek) árának mérséklődése. Ennek egyik oka, hogy a gyártók jól állnak a 64/72 rétegű 3D NAND-ok termelésének felfuttatásával, egyes szereplők pedig már a még nagyobb kapacitássűrűséget biztosító (és egységnyi kapacitást olcsóbban kínáló) 96 rétegű chipek gyártását is megkezdték. Ugyancsak az árak mérséklődését segíti a cellánkénti négy adatbit tárolására képes QLC NAND-ok terjedése. Az Intel már piacra dobta első QLC-s meghajtóját, iparági pletykák szerint pedig hamarosan a piacvezető Samsung is előáll saját fejlesztésével.

Az árak mérséklődése egybevág a DRAMeXchange júliusi prognózisával. A memóriatőzsde korábbi kimutatása alapján az év első felében számottevően csökkent az SSD-k főkomponensének is számító NAND chipek, illetve az arra épülő SSD-k ára. A DRAMeXchange ezzel párhuzamosan azt jósolta, hogy az év harmadik és negyedik negyedévében sem nő a NAND-okra irányuló kereslet, amely a mélypontra zuhant árak alapján beigazolódott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról