Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 21. 12:07

Lassan kopik ki a készpénzes fizetés

Nem terjed elég gyorsan a bankkártyás fizetés lehetősége a kelet-közép-európai régióban. A relatíve lassú adaptáción a Mastercard saját erőforrásait kiaknázva igyekszik változtatni. A kártyatársaság többek között kapcsolatrendszerét kamatoztatva játszik összekötő kapcsot például kormányzatok, városvezetések, illetve különféle vállalatok között, felgyorsítva a teljesen készpénzmentes világ mihamarabbi eljövetelét. Egyes helyeken a Mastercard már igen aktívan, technológiáját és üzleti tapasztalatait is latba vetve próbálja minél inkább előtérbe hozni a készpénzes fizetést, amelyre legutóbb Prága szolgált régiós példaként.

A Mastercard víziója szerint a manapság egyre divatosabb okosváros koncepció szerves része a bankkártyás, azon belül is az érintésmentes fizetés lehetősége. Aki már néhányszor alkalmazta az idehaza csupán a kártyatársaság PayPass márkanevén köztudatba rögzült fizetési módot, az nem fog vitatkozni a kijelentéssel, hisz akár kártyával, akár valamilyen okoseszközzel végezzük a tranzakciót, az optimális esetben lényegesen gyorsabb és kényelmesebb a készpénzes fizetésnél. Az érintésmentes tranzakció már idehaza is viszonylag nagy népszerűségnek örvend, a Mastercard közelmúltból származó adatai szerint a magyar vásárlók a bolti kártyás fizetések 82 százalékát ilyen módon rendezik

Bár utóbbi szám remekül hangzik, a vásárlások összértékének még közel kétharmada készpénzben történik. Ennek legfőbb oka a magyar lakosság készpénzhez való erős kötődése, ám ugyancsak nem elhanyagolható, hogy számos helyen, illetve több szolgáltatásért továbbra sem lehet kártyával fizetni. Ennek egyik ékes, vagy inkább kirívó példája a budapesti tömegközlekedés, ahol még 2018 végén is utópiának tűnik, hogy a különféle járatokon vagy beléptetőkapukon érintésmentes módon vásároljon jegyet az utas. Eközben tőlünk kissé nyugatabbra, a visegrádi négyek vezető gazdaságaként számon tartott Csehországban már részben valóság az elektronikus jegyrendszer.

prague_tram

A Cseh Köztársaságban ráadásul már évekkel ezelőtt, 2014-ben megkezdődött az átállás. Elsőként a mindössze nagyjából 100 000 főt számláló Liberec városában bukkantak fel az érintésmentes olvasóval szerelt villamosok, ezt követően pedig Pilsenben, Ostravában, majd Brnóban is megjelentek a kártyával fizethető járatok. Végül az idei év során a fővárosban, Prágában is felbukkantak az első kártyaolvasóval felszerelt buszok és villamosok egy pilot-projekt keretében. Ehhez szeptember végén egy új tömegközlekedési rendszert (IDS, Integrated Transport System) mutattak be, amely bankkártyák mellett különféle utazási partnerkártyák elfogadására is képes.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Bár az arra felkészített járatokon jól működik a rendszer, a villamoson például nem elég csupán odaérinteni terminálhoz a kártyát, azon egy relatíve gyors tranzakcióval papíralapú jegyet szükséges vásárolni. Hasonló a helyzet a metróban is, ráadásul a belvárosi megállók zöménél nincs kártyás fizetésre felkészített jegyautomata, az aluljáróban található trafikoknál pedig egyelőre szintén nem alapértelmezett a kártyás fizetés. A gordiuszi csomót egy mobilalkalmazással igyekszik átvágni Prága, amellyel egy pár perces regisztrációt követően viszonylag könnyen meg lehet váltani az órás metrójegyet.

A Mastercard kimutatása alapján a csehek abszolút nyitottak az ehhez hasonló fejlesztésekre. Az országban kibocsátott bankkártyák már több mint 90 százalékával lehet érintésmentes fizetést végezni, a másik oldalon, vagyis a terminálok felől pedig már 74 százalékos az arány, a 239 000 aktív POS-ból 176 000 támogatja a technológiát. Bár az érintésmentes tranzakciók éves számát nem árulta el a Mastercard, a növekedés dinamikus, százalékosan kétszámjegyű. Emellett az okostelefonos, illetve okosórás fizetés is egyre inkább terjed. A csehek ebben is előrébb járnak, az országban ugyanis már egy ideje hivatalosan elérhető a Google Pay.

Edukáció

Érdekes és viszonylag egyedi pilot-projekt fut a Prágától nagyjából 70 kilométerre található Kolinban, ahol az önkormányzat és a Mastercard aktívan együttműködik egy okos város projekt megvalósításán. Ennek egyik mérföldköve a hangulatos kisváros általános iskolájában érhető nyomon. Az oktatási intézmény tanulói a tavaly szeptemberi évkezdés óta egy okos kulcstartónak titulált kis eszközt kaphatnak, amely technikailag egy strapabíró házba épített, kicsi, érintésmentes prepaid bankkártyának felel meg. A diákok ezzel nem csak azonosíthatják magukat, de a szülők által feltöltött egyenleg erejéig vásárolhatnak is az iskola büféjében, vagy a kifejezetten a projekthez kihelyezett tanszerautomatából.

03:22
 

Advancing Inclusive Growth for Cities- Kolin, Czech Republic

Még több videó

Ezzel még nem ért véget a kulcstartó szerepe, amely lehetőségeit például a menzán, ebédkor is ki lehet használni. A diákok, illetve szüleik otthon előre kiválaszthatják a felkínált fogások közül leginkább ígéretes opciót. Ezt követően a gyerekeknek elég pultnál elhelyezett leolvasóhoz érinteni a kártyácskát, hogy megkapják az előzetesen megrendelt menüt. Az egyszerű, de nagyszerű fejlesztés mind a diákok, mind pedig a konyha számára jó, hisz mindkét fél előre tud tervezni. A konyha mellett az iskola egyes részeihez való belépéshez is használható a kulcstartó, így például a biciklitároló vagy a tornaterem ajtaja is érintésmentesen nyitható, utóbbi persze csak az adott diák számára meghatározott időben.

A több mint 400 diák egyelőre mintegy csupán 20 százaléka rendelkezik a kártyával, melynek további funkciókat szán a városvezetés és a Mastercard. A tervek szerint a tanulók később a városi könyvtárba vagy az edzőterembe is beléphetnek a kulcstartóba szerelt prepaid kártyával, illetve a tömegközlekedés szolgáltatásait is igénybe vehetik majd, a lehetőségek tárháza pedig ezzel nem ért véget. Az iskolai projekt egyik célja, hogy a tanulók már egészen fiatalon megismerkedjenek a a készpénzmentes fizetési formákkal, na meg persze a Mastercarddal, melynek logója jól látható helyet kapott a kártyácskán. A társaság reményei szerint, ha a projekt kiforrja magát, azt Csehország többi oktatási intézményébe, illetve ezzel párhuzamosan más városaiba is megpróbálná meghonosítani.

Street food és tankolás

Ugyancsak a készpénz- és érintésmentes fizetési környezet előnyeit igyekszik bemutatni a Prága belvárosában található Manifesto street food piac. A szabadtéri hipszter ételszentély alapkoncepciójának része, hogy annak teljes területén lehessen kártyával fizetni. Az alapítók eredeti terve szerint a Manifesto egyik alappillére a teljes készpénzmentesség lett volna, az ország törvényei azonban erre faramuci módon (egyelőre) nem adnak lehetősége, ezért a bejáratnál lehetőség van pre-piad kártya kiváltására. Az összesen 27 konténerből összelegózott street food piac népszerű déli gyülekezőpontja a környék irodaházaiban dolgozó, jellemzően fiatalabb korosztálynak.

Shell_QR

Végül, de nem utolsó sorban a tömegközlekedés mellett a személyautósok életét is igyekszik megkönnyíteni a Mastercard. Amerikával ellentétben kontinensünkön nem terjedtek el a POS terminállal egybeépített benzinkutak, ezért a kártyatársaság alternatív módszerrel próbálja kényelmesebbé és gyorsabbá tenni a tankolás procedúráját. Ehhez a Távol-Keleten elterjedt QR kódot, illetve azt támogató Masterpass alkalmazását keresztezte a cég. A fizetési módot támogató 145 Shell töltőállomás egyikét meglátogatva be kell szkennelni a kihelyezett QR kódot, kiválasztani a használni kívánt kút számát, illetve megadni a tankolni kívánt mennyiséget. Mindezt egy azonosítással kell jóváhagyni, amit követően indulhat a tankolás. Bár a folyamat egyelőre nem elég letisztult, ily módon az előzetesen megadottnál nem tudunk többet tölteni a tankba, illetve a lényeg, hogy a folyamat végén nem szükséges a kasszához járulni.

Kína elhúzott

A Mastercard által támogatott érintésmentes fizetési megoldások kétség kívül megkönnyíthetik a mindennapokat, ugyanakkor igazi innovációt egyik fejlesztés sem tartogat. Ez persze annak fényében kevésbé meglepő, hogy számos helyen nem hogy érintésmentesen, de egyelőre semmilyen más módon sem fogadnak el bankkártyát. A kártyatársaságnak márpedig kulcsfontosságú az elfogadóhelyek bővítése, hisz elsősorban az általa kibocsátott bankkártyákból, illetve az azokkal elvégzett tranzakciókból lecsípett jutalékból származik bevétele.

china_qr

Innovatív megoldásokért némileg rendhagyó módon nem Nyugatra, hanem épp az ellenkező irányba kell mennünk. Kínában néhány év alatt a készpénz szinte teljesen kisöpörve, futótűzként terjedt el a QR kódos fizetés. A forradalom az üzletekben való fizetéstől kezdve a különféle automatákon át egészen az utcai koldusokig szinte mindenhol gyökeret vert. A távol-keleti nagyhatalom pedig nem lassít, bizonyos üzletekben már mobiltelfonra sincs szükség a fizetéshez, biometrikus azonosításra építve akár egy célirányos tekintettel kiegyenlíthető a számla.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról