Szerző: Habók Lilla

2018. november 20. 09:30

Olaszország: a helyi filmeket először moziban kell leadni

Franciaország után Olaszország is meghozta a helyi mozikat védő törvényt a streaming szolgáltatások ellenében. Az olasz filmek nagyjából 2-4 hónappal a mozivetítések után kerülhetnének fel például a Netflixre.

Megjelent Olaszországban az "anti-Netflix" címen elhíresült törvény, mely szerint az olasz filmeket először kötelezően az ország mozijaiban kell bemutatni, még mielőtt a streaming szolgáltatásokban megjelenhetnének, mint például Netflixen vagy az Amazon Prime Videón - írja az AFP hírügynökség. Az olasz törvény szerint 105 nap a kötelező késleltetés, míg a streaming oldalak is bemutathatják az olasz filmeket, de ez 60 napra rövidül, amennyiben az adott filmet az első három hétben 80 mozinál kevesebb helyen vetítenek vagy 50 ezernél kevesebb nézője akad - bizonyos esetekben pedig 10 napra is csökkenhet a késleltetés. Jelen törvény viszont kizárólag az olasz filmekre vonatkozik, és nem érinti a külföldi produkciókat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az olasz kultúráért és turizmusért felelős miniszter, Alberto Bonisoli teljesen egyértelműen kimondja, hogy a törvény a helyi mozikat védi, mivel azoknak bevételt generáló filmekre van szükségük. A streaming cégek azonban tisztességtelen versenyelőnyre tesznek szert a szolgáltatásukkal, mivel a felhasználók inkább az interneten nézik meg a filmeket a mozik helyett. Ezenkívül ahogy Róma korábbi polgármestere és az Anica filmes egyesület elnöke hozzáteszi, a Netflix nagyon sok pénzt termel Olaszországban, miközben nem teremt munkahelyeket, és a költségvetésük "messze nem átlátható".

olaszorszag_bonisoli

Az olasz "anti-Netflix" törvényt Alberto Bonisoli jelentette be

Az olasz törvény valójában a franciaországit követi, de a francia törvény három év késleltetést követel meg a mozis premier és a streaming szolgáltatásban való elérhetőség között. Ezenkívül idén már a Cannes Filmfesztivál sem engedte olyan filmek nevezését, amely korábban nem jelent meg moziban. Így a Netflix bejelentette, hogy semmit nem fog vetíteni a fesztiválon, nem csak a versenyen, hanem a versenyen kívül sem. Teljesen érthető volt ugyanis a Cannes szervezőinek üzenete, hogy nem szívesen látják a streaming tartalomgyártókat, mivel a mozi fenntartását veszélyeztetik. Ted Sarandos, a Netflix tartalmi igazgatója meg is jegyezte, hogy nem szeretné, ha a netflixes filmekkel vagy filmkészítőkkel bárki tiszteletlenül bánna a fesztiválon, a szervezők rendelet pedig "megadta az alaphangot", hogy a cég egyáltalán ne akarjon megjelenni a francia filmfesztiválon - helyette egyébként inkább a Velencei Filmfesztiválon jelentek meg, úgyhogy részben ennek az eredménye az olaszok döntése is.

Franciaország és Olaszország célja egyaránt, hogy megvédje a hagyományos mozilátogatást a digitális teremtő rombolással (diszrupcióval) szemben. A módszer viszont nem biztos, hogy eredményes lesz, főleg Olaszország esetében könnyedén előfordulhat, hogy a nézők megvárják a késleltetést, és továbbra is inkább a streaming szolgáltatásban tekintik meg a filmeket. Az olasz miniszter viszont igyekszik hangsúlyozni, hogy a törvény nem a streaming szolgáltatások ellen irányul, hanem az olasz mozik fenntarthatósága mellett, bár a két dolog mégis összefüggőnek tűnik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról