Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 20. 10:42

Folytatódik a Kína és a nagy memóriagyártók közti csata

A legnagyobb feltörekvő kínai memóriagyártó nem kaphat több amerikai terméket.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a közelmúltban megtiltotta, hogy amerikai vállalatok üzleti viszonyt ápoljanak a Fujian Jin Hua IC Companyval. A döntés hírértékét az adja, hogy a Fujian számít az éledező kínai memóriagyártás legnagyobb hajtásának, az erős állami hátszéllel bíró vállalat pletykák szerint jó úton halad a gyártás beindításához. Egyes vádak szerint a villámgyors építkezés hátterében illegálisan megszerzett szellemi tulajdon áll. Dél-Korea korábban azzal vádolta meg a Fujiant, hogy ipari kémkedéssel próbált hozzáférni a Samsung és az SK Hynix technológiájához, így gyorsítva fel a fejlesztéseit, illetve a gyártás felfuttatását. Ezt a kínaiak továbbra is tagadják, a távol-keleti nagyhatalom kormánya szerint pedig a Kereskedelmi Minisztérium döntése sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait, az amerikaiak egyszerűen csak piaci pozíciójuk próbálják megvédeni a tiltással.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Kereskedelmi Minisztérium nem nevezett meg konkrét amerikai vállalatot, ehelyett inkább a Fujian Jinhua jelentette nemzetbiztonsági veszélyekkel igyekezett alátámasztani döntését. E szerint a feltörekvő kínai szereplő fenyegeti egyes amerikai (memória) gyártók hosszútávú gazdasági stabilitását, amely közvetetten befolyásolhatja a hadsereg ellátást, illetve rendszereinek működését. A háttérben kizárásos alapon a Micron állhat, amely ugyancsak megvádolta szellemi tulajdonának megsértésével a szóban forgó kínai gyártót.

unisemiconductor

Utóbbi szintén egy válaszlépés lehetett, Kína ugyanis még nyár elején jelentette be, hogy megtiltja az amerikai memóriagyártó egyes termékeinek importját, értékesítését, illetve felhasználását. A távol-keleti nagyhatalom döntése mögött első helyen az amerikai memóriagyártó és a tajvani UMC csatározása áll, amelyben a vád szerint a Micron megsértette a tajvani bérgyártó egyes szabadalmait. A döntés különösen fájdalmasan érintheti az amerikai vállalatot, amely forgalmának nagyjából fele Kínából származik.

Mindezzel párhuzamosan Kína azt vizsgálja, hogy az elmúlt nagyjából 2 év során csúcsra járatott memóriaárak mögött a Samsung-SK Hynix-Micron hármas aktív együttműködése, vagyis kartellezés áll-e. A legnagyobb felvevőpiacnak számító ország még tavaly kezdeményezett hivatalos nyomozásért a DRAM-piac 90 százalékát uraló trióval szemben. Egészen friss hírek szerint a trösztellenes vizsgálat áttörést hozott, az ország Monopólium-ellenes és Kereskedelmi Hivatala perdöntő bizonyítékokat talált. Amennyiben Kína végül bűnösnek találja a szóban forgó gyártókat, úgy a piacán elért 2016-os és 2017-es forgalom alapján szabhat majd ki bírságot. Az érintett szereplők pechére ebből igen komoly, akár több milliárd dolláros összeg is kikerekedhet, ugyanis az ország tavaly több tízmilliárdos értékben importált DRAM-ot, amellyel messze a legnagyobb vásárlónak számított.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról