Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 19. 14:05

Új fejlesztéssel dolgozná le memóriás lemaradását a Hynix

A gyártó vadiúj DDR4-es lapkája kisebb, kevesebbet fogyaszt, miközben elődjénél még gyorsabb is lehet.

Bejelentette a 10 nanométeres osztályba sorolt második generációs DRAM lapkák tömegtermelését az SK Hynix. A dél-koreai vállalat közleménye szerint friss gyártástechnológiájával sikerült 20 százalékkal csökkenteni 8 gigabites kapacitású DDR4 lapkájának területet, amely nem utolsó sorban a korábbiaknál magasabb órajelre és/vagy kisebb disszipációra lehet képes. Frekvencia szempontjából 3200 MHz a lapka névleges értéke, a termékre építő egyes vásárlópartnerek azonban vélhetően most is előhozakodnak ennél lényegesen magasabb tempóra kihegyezett (akár DDR4-4000+) modulokkal. Amennyiben a chipek 3200 MHz-en működnek, úgy a fogyasztás 15 százalékkal lehet alacsonyabb az előző generációs fejlesztéshez képest.

A fejlesztés nem csak csíkszélességben újít, az SK Hynix két új technológiát is bemutatott. A quad-phase clocking (négyfázisú órajelezés) a gyártó szerint növeli, illetve stabilizálja a jelerősséget, amely egyenes utat jelent a magasabb frekvencia eléréséhez. Ehhez társul a Sense Amplifier Control technológia, ami az adathibák javítására hivatott. Utóbbi egyre égetőbb problémát jelent a csíkszélesség csökkenésével, ezért a gyártók lázasan dolgoznak a fejlettebb hibajavító eljárásokon, amelyek implementálásával még feljebb lehetett tekerni a cellák sűrűségét anélkül, hogy a rendszer instabillá válna.

sk_hynix_ddr4

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az SK Hynix az iparágban bevett gyakorlatnak megfelelően nem részletezi, hogy pontosan hány nanométeren készülnek az új lapkák, a korábbiaknak megfelelően csak "tízen" (1Y nm) osztályról beszél, ami jelen esetben valószínűleg egy 15 nanométer alatti értéket takar. Ettől függetlenül borítékolható, hogy a gyártás felfuttatását követően olcsóbban állít majd elő egységnyi kapacitást a dél-korai gyártó, ami feltétele annak, hogy folytatódjon a nagyjából 2 éve az egekbe szökött árak mérséklődése.

A folyamat október környékén megkezdődött, nagyjából másfél hónap alatt 10-15 százalékot csökkent a DDR4-es modulok ára. A szemmel látható mérséklődés ellenére továbbra sem biztos, hogy a DRAM-ok ára visszaáll a 2016 utolsó negyedéve előtti szintre. A Bloomberg egy szeptemberi híré arra világított rá, hogy piacvezető gyártó jövő év elején visszafoghatja a termelést, így kontrollálva az árfolyam alakulását. Amennyiben a többi gyártó is így tesz, akkor megrekedhet az árcsökkenés, szélsőséges esetben pedig akár meg is fordulhat a folyamat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról