Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 12. 14:11

Magánkézbe kerül a felhős megoldásokat fejlesztő Apptio

A szépen növekvő, felhős megoldásokat Apptiót egy magántőke-befektetési alap vásárolhatja ki a tőzsdéről.

Magánkézbe kerülhet a különféle nagyvállalati szoftvereket és felhős megoldásokat fejlesztő Apptio. A mindössze 10 éves céget a Vista magántőke-befektetési alap vásárolhatja ki 1,94 milliárd dollárért cserébe, amely egyben tetemes, 53 százalékos prémiumot jelent az Apptio papírjainak pénteki 25 dolláros zárójához képest. A célkeresztbe került céget vezető Sunny Gupta szerint a Vista nagyot lendíthet majd az Apptio működésén, a befektetési alapnak hála lerövidülhetnek a fejlesztési ciklusok, az ügyfelek hamarabb megkaphatják a következő generációs termékeket, amely egyenes utat jelentene a dinamikus növekedéshez. A kivásárlást már jóváhagyta a cég igazgatótanácsa, így amennyiben 30 napon belük nem érkezik jobb ajánlat, jövő év második negyedévében lezárulhat a tranzakció.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 2007-ben alapított Apptio nagyjából két éve, 2016 szeptemberében ment tőzsdére részvényenkénti 16 dolláros árfolyammal. Ehhez viszonyítva szépen gyarapodott a cég, két hónappal ezelőtt a vártnál nagyobb profitnak hála 40 dollár fölé szökött a papírok ára, amely az akvizíció bejelentésééig 25 dollár környékéig esett. A Vista végül részvényenként 38 dollárért juott hozzá a céghez, amelyet korábbi gyakorlatának megfelelően egy néhány éves hizlalás után busás haszonnal értékesíthet.

apptio

A portfóliójába jellemzően szoftveres cégeket beválogató magántőke-befektetési alap legutóbb a Marketón adott túl, amelyet az Adobe vásárolt fel mintegy 4,75 milliárd dollárért cserébe. A Vista ezzel (is) remek üzletet csinált, a marketing-automatizációs eszköztárat fejlesztő Marketót ugyanis 1,8 milliárd dollárért vásárolta fel még 2016-ban. A cég ezt követően rendkívül gyors növekedésnek indult, ahogy agresszív (és költséges) értékesítési kampányba kezdett - a Marketo vezetőjének korabeli nyilatkozata szerint ennek lett is eredménye, a kivásárlás után több millió dollár fölötti szerződést sikerült nyélbe útni, mint az azelőtti évtizedben összesen.

Vélhetően hasonló sors várhat az Apptióra, amely a manapság igencsak népszerű nagyvállalati felhős ökoszisztémához fejleszt különféle megoldásokat. A cég termékpalettáján többek közötti üzleti menedzsment SaaS alkalmazások vannak. Ezeket például IT szolgáltatások büdzséjének tervezéséhez, előrejelzéséhez, illetve kommunikációjához használhatják az ügyfelek, de a szolgáltatások között a különféle erőforrások (storage, applications, security, stb.) menedzselésének és riportolásának lehetősége is megtalálható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról