Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 31. 12:07

Alapos csúszással kerül piacra a Radeon Vega mobil verziója

Bejelentette a Vega mobil verzióját az AMD. Az asztali videokártyaként mindeddig nem túl sikeres grafikus mikroarchitektúra így alapos késéssel kerül a notebookok piacára, ahol az elmúlt két évben tetemes előnyre tett szert a konkurens Nvidia.

A két konfigurációban megjelenő Vegával első körben a professzionális piacot, konkrétabban a MacBook Prókat célozza az AMD, az Apple felsőkategóriás laptopjai hamarosan Vega Pro 20 és Pro 16 videokártyákkal is rendelhetőek lesznek. Ezen túlmenően egyelőre nem világos a termékek jövője, kérdéses, hogy más gyártók konfigurációiban is helyet kap-e a mobil Radeon Vega.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két új videokártya ugyanarra a Vega 12 kódnevű GPU-ra épül, amely nem mellesleg csupán a második Vegára (GCN 5) épülő dizájn a Vega 64 és 56 asztali videokártyákon található Vega 10 után. Ennek prózai oka, hogy a grafikus architektúra egyszerűen nem elég versenyképes, az Nvidia Pascal (illetve Turing) fejlesztései mind nyers tempóban, mind pedig hatékonyságban alaposan verik a Vegát, így az AMD nem invesztált dollár tízmilliókat további lapkadizájnok előállításába. A Vega 12-t és az arra épülő két új mobil videokártyát vélhetően az Apple-lel kötött szerződés ihlette, amelyben az AMD vállalta, hogy bizonyos időközönként új fejlesztést szállít vásárlópartnerének.

vega_mobile

Ez jelen esetben egy 20 CU-val (Compute Unit), illetve 1280 darab végrehajtóegységgel szerelt grafikus processzort jelent, amelynek elsősorban a házon belüli Polaris 11/21-gyet kell maga mögé utasítani. Ehhez kapóra jön a 25 százalékkal több végrehajtó (a Polaris 11/21-ben csak 1024 darab van), illetve a HBM2 memória. A kettő közül kétség kívül utóbbi számít nagyobb dobásnak, az egyetlen chipben jelen lévő 4 gigabájtos rétegzett memória ugyanis 192 GB/s sávszélességet nyújt, miközben az imént említett Polaris GPU-ra épülő Radeon Pro 560X GDDR5 chipekkel csupán kevesebb mint felére, 81 GB/s-re képes, a Vega előnye tehát tetemes. Szintén a Vega mellett szól, hogy az egyetlen memóriachip közvetlenül a GPU mellett kapott helyet, így a videokártya lényegesen kisebb helyen elfér, ami notebookok esetében kétségtelen előny.

vega_pro_mob_spc

forrás: AnandTech

Az AMD (egyelőre) nem közölte a Vega Pro 20 és Pro 16 összes fontosabb paraméterét, így a két modell közti különbségről egyelőre csak annyit tudni, hogy a kisebbik videokártya 20 százalékkal kevesebb, 1024 darab, 9 százalékkal alacsonyabb maximális órajelen működő végrehajtót kínál. A különbségek együtteséből a nagyobbik modell teljesítményének nagyjából 70 százalékára lehet számítani. Érdekes kérdés a fogyasztási keret (TDP), amely mobil VGA-k esetében különösen fontos, a hőelvezetés lehetőségei ugyanis meglehetősen korlátozottak. Mivel a Vega Prók kvázi változatlan házba kerülnek be, így vélhetőn TDP-jük a Polaris-alapú Radeon Prók szintjén lesz. Ennek fényében érdekes képet fest majd az elődhöz viszonyított különbség, a 137 százalékkal nagyobb memória-sávszélesség miatt valószínűleg jelentős lesz a Vegák előnye.

A Vega Pro 20 és Pro 16 novembertől kérhető a 15 hüvelykes MacBook Prókba, egyelőre ismeretlen felárért cserébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról