Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 16. 13:13

Feltámad poraiból a Winamp

Mobilon tér vissza a lassan 5 éve tetszhalottként tengődő zenelejátszó, a Winamp.

Jövőre megújultan tér vissza a Winamp - jelentette be a szép múltú lejátszót jelenleg birtokló Radionomy. A tulajdonos egy platform-agnosztikus alkalmazás formájában támasztja fel a szoftvert, mely az ígéret szerint zeneszámok mellett podcastokat, és különféle streameket is képes lesz lejátszani. A Radionomy elnök-vezérigazgatója, Alexandre Saboundjian szavai alapján az új app a klasszikus Winamp hagyatékán indul el, ám annál a tervek szerint egy sokkal komplettebb felhasználó élményt nyújt majd, megfelelve a kor követelményeinek. Ennél hamarabb, várhatóan már a következő hetekben megérkezik a PC-s verzió ráncfelvarrása, mely az időközben okafogyott szolgáltatások kigyomlálása mellett hibajavításokkal szolgál majd.

Saboundjian szerint nem kérdés, hogy a Winampnak elsősorban a manapság legnépszerűbb szegmensben, az okostelefonok piacán lehet bármi keresnivalója. Ezt támasztja alá, hogy az alkalmazás bukását az mp3-gyűjtögetés alkonyán túl az is sokkal közelebb hozta, hogy a személyi számítógépek egyeduralmának lassan immár egy évtizede vége, az okostelefonos, okostévés, vagy újabban már okoshangszórós világban hirtelen megszaporodtak a komolyabbnál komolyabb konkurensek. Az iTunes és az Apple Music, a Spotify, a Google Play Music vagy épp a Deezer mind a jelenkort képviselik, amely trendet a Winamp nem tudta lekövetni.

winamp

Bár a szoftver évekig igyekezett tartani a tempót, és lett például videólejátszási képessége, webrádió-katalógusa, illetve egyéb online szolgáltatásai is, ahogy a zeneipar magára talált az online disztribúciós csatornáknak hála, a feljebb említett komplett szolgáltatások gombamód nőttek ki a gyűjtési és katalogizálási feladatokra saját, minden népszerűbb platformon elérhető lejátszóval mellékelve. A Winamp használata a többség számára így okafogyottá vált, és a pár évvel ezelőtt 80 millió dollárért megvásárolt szoftver csak a Radionomynak hála nem tűnt el teljesen az AOL mély szemetesládájában.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mindennek végeredményképp a Winamp fejlesztése nagyjából 5 évvel ezelőtt teljesen leállt, ám a PC-s lejátszót mindmáig több millióan használják annak ellenére, hogy a legutolsó verzió 2013 novemberében jött ki. A népszerűségen felbuzdulva egy újabb, a hírek szerint 5.8-as verziószám alatt érkező kiadást kap a szoftver, amelyből egy füst alatt kerülnek ki az elmúlt pár évben leállított szolgáltatások és kerülnek be hibajavítások és Windows 10-et célzó optimalizációk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról