Szerző: Habók Lilla

2018. október 16. 12:04

Elhunyt a Microsoft-társalapító Paul Allen

Meghalt a Microsoft-társalapítójaként megismert Paul Allen, aki a vagyonát többek közt a kutatások és a technológia támogatására fordította. Az örökségét az általa alapított Vulcan Inc. viszi tovább a jövőben.

Október 15-én, 65 éves korában elhunyt Paul Allen amerikai informatikus és üzletember, aki legfőképp a Microsoft egyik alapítójaként vált ismertté. Allen és Bill Gates középiskolai osztálytársak voltak, majd az egyetem alatt is tartották a kapcsolatot, amelynek elvégzése helyett együtt megalapították az akkor még Micro-Softnak nevezett céget 1975-ben. Allen azonban formálisan elhagyta a Microsoftot 1983-ban, miután Hodgkin limfómát diagnosztizáltak nála, de továbbra is megmaradt a tulajdonrésze és 2000-ig az igazgatósági tagsága is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft sikerének köszönhetően Allen is a világ ötven leggazdagabb embere közé számított, halálakor 44. volt a listán 21,7 milliárd dolláros vagyonával az amerikai Forbes 2018-as összeállítása szerint. A pénzt az üzletember különböző informatikai, technológiai és ingatlan befektetésekre fordította, továbbá filantróp tevékenységekre költötte az 1986-ban általa alapított Vulcan Inc-n keresztül. A magántulajdonban lévő vállalat egyik legismertebb kezdeményezése az űrkutatás terén a Stratolaunch Systems, amely hatalmas repülőgépről lőne ki rakétákat. Az első tesztrepülésre a tervek szerint 2019-ben kerül sor, és a cég 2020-ra tervezte a megoldás kereskedelmi indítását.

Emellett a sikeres üzletember a tudományos kutatásokra is több mint 2 milliárd dollárt fordított az elmúlt években. A 2003-ban alapított Allen Institute for Brain Science az agykutatások terén mutatott fel fontosabb eredményeket, míg a 2014-ben létrehozott Allen Institute for Artificial Intelligence (AI2) célja természetesen a mesterséges intelligencia kutatása volt. A szintén 2014-ben indított Allen Institute for Cell Science pedig a sejtek virtuális modelljét alkotta meg, annak reményében, hogy ezzel képes lesz a különböző betegségek kezelését támogatni - a módszertanok és protokollok is elérhetők, hogy az eredmények újra megalkothatók legyenek.

PaulAllen_halala

Paul Allennel végül a 2009-ben diagnosztizált Non-Hodgkin limfóma, valamint ennek kiújulása és szövődményei végeztek. Az örökségét a Vulcan Inc. viszi tovább, melynek közleménye szerint a továbbiakban sem lesz változás a célokban és a projektekben, így a Vulcánban, a kutatóintézményekben, a sportcsapatok támogatásában és a múzeumokban sem. Ugyanis szintén Allen nevéhez fűződik például a régebbi számítógépek működését bemutató Living Computer múzeum és laboratórium Seattle-ben.

Az üzletember haláláról több neves cégvezető, mint például Sundar Pichai, Tim Cook és Jeff Bezos is megemlékezett, akik mind a technológia egyik úttörőjének tartják Allent. Bill Gates a közleményében igazi társnak és barátnak nevezi a Microsoft-társalapítót, aki nélkül "a személyi számítástechnika nem jöhetett volna létre".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról