HWSW

Elindult a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció

Több mint 70 alapító cég és szervezet sorakozott fel a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció kezdeményezése mögött. Az MI Koalíció egy olyan fórumot szeretne teremteni, amelyben az állami, valamint a tudományos- és a versenyszféra képviselői közösen alakítják ki a hazai fejlesztések kereteit.

Létrejött a magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció, amelyet Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője jelentett be [1] a héten rendezett Infotér konferencián Balatonfüreden. A mesterséges intelligencia fejlesztésekkel foglalkozó közös platform igényét nagyjából egy hónappal ezelőtt vetette fel a miniszter az IVSZ Menta konferencián [2], és ekkor hívta fel az iparági szereplőket az új kooperációra, hogy abban az állami szereplők, a kutatók, a fejlesztők és a szervezetek együtt dolgozzanak. Mostanra pedig több mint 70 magyar és nemzetközi cég, tudományos műhely, szakmai- és közigazgatási szervezet gyűlt össze a Digitális Jólét Program (DJP) által működtetett MI Koalícióban, hogy egymást támogassák a hazai fejlesztésekben.

xA kezdeményezés célja ugyanis, hogy a közös kereten belül ossza szét a támogatásokat, valamint koordinálja a fejlesztési erőfeszítéseket. Ennek eredményeként pedig megoldja a tyúk-tojás problémát, mely szerint azért nincs most jó termék, mert a kutatás-fejlesztésre nincs pénz, de azért nincs pénz, mert nincs bevételt generáló termék. Ezenkívül a szakmai és együttműködési fórum szeretné meghatározni a hazai mesterséges intelligencia fejlesztések jövőbeli irányait és kereteit is, úgyhogy a koalíció kiemelt feladata lesz Magyarország MI stratégiájának kidolgozása, amely megteremti a gazdasági és a szabályozási környezetet.

A szabályozás egy különösen érdekes kérdés a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, ugyanis néhány területen feszegeti a meglévő jogi korlátokat, míg máshol még egyáltalán nincsenek korlátok. Úgyhogy a most létrejött fórum fogja meghatározni a kiszámítható jogszabályi környezet, amely biztosítja a szereplők számára, hogy hosszú távon tervezzenek fejlesztéseikkel. Másrészt pedig az egyesülés feladata lesz majd a mesterséges intelligenciával összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzése is. A különböző területek kidolgozására hamarosan munkacsoportok jönnek létre, amelyek a "következő hónapokban" kezdik el munkájukat.

MI_Koalicio_alapitotagok_20181009

A hazai MI Koalíció alapító tagjai

Az állam az MI Koalíciótól is azt várja az 5G Koalícióhoz hasonlóan, hogy Magyarország a területen a fejlesztésekből részt kaphasson, a nemzetközi MI közösségek "referenciapontjává váljon", és ennek hatására erősödjön a hazai vállalkozások versenyképessége. Továbbá az állam fogyasztóként is szeretne megjelenni, és igénybe venni a fejlesztések eredményeként létrejövő magasabb színvonalú közszolgáltatásokat - mondta el Palkovics a Menta konferencián. A koalíció egyik alapító tagja például a Magyar Nemzeti Bank [3], amely a Fintech Lab szervezeti egységén keresztül próbálja előmozdítani a pénzügyi technológiai innovációkat, emellett pedig az Innovation Hub szabályozói támogató [4] és nemzetközi kooperációs platformot is működteti.

Továbbá az MI koalíció létrehozása azért is volt fontos az államnak, mivel az Európai Unió 2021-2027 között jelentős forrásokat fog a vonatkozó fejlesztésekre fordítani, amelyet az eleve élen járó megoldásokkal rendelkező országok használhatnak ki "érdemben" - teszi hozzá a Microsoft közleménye [5]. Úgyhogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium erre a felismerésre alapozta a hazai koalíció létrehozását, amely iránt láthatóan nagy az érdeklődés. A 70 cég alapító mellett már további 20 szervezet jelezte a csatlakozási szándékát, és mivel a koalíció nyitott, ezért abba később is bármely cég vagy szervezet bekerülhet.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/megalakult-a-mesterseges-intelligencia-koalicio
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/59373/startup-nagyvallalat-inkubator-acelerator-ivsz-menta.html
[3] https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2018-evi-sajtokozlemenyek/az-mnb-a-mesterseges-intelligencia-koalicio-alapitoinak-soraban
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/58680/mnb-fintech-sandbox-innovation-hub.html
[5] https://news.microsoft.com/hu-hu/2018/10/10/az-elsok-kozott-csatlakozott-a-mesterseges-intelligencia-koaliciohoz-a-microsoft-magyarorszag/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/59499/mesterseges-intelligencia-koalicio-ai-djp-egyuttmukodes.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2018. október 10. 14:18
Rovat: eco@tech