Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 2. 09:17

Bizarr töltési probléma kísérti az iPhone Xs tulajdonosokat

A vadiúj készülékek egy része alvó állapotban nem veszi fel a töltést, amely egyaránt jelenthet szoftveres, illetve hardveres eredetű hibát. Újabb -gate a billió dolláros cég hiányos minőségbiztosítása miatt?

Szinte menetrendszerűen érkezett a pár hete bemutatott iPhone Xs készülékek első, szélesebb réteget érintő problémája. Az egyes helyeken már "chargegate"-ként emlegetett hiba a töltését érinti, az alvó állapotban lévő vadiúj készülékek egy részénél egyszerűen nem indul el a folyamat. Az Unbox Therapy videós csatorna összesen nyolc iPhone Xs és Xs Max készülékkel demonstrálta a jelenséget, amely kétség kívül létezik, ám azt egyelőre sűrű homály fedi, hogy hardveres vagy szoftveres probléma áll-e a háttérben. Az Apple egyelőre hallgat, amely azt jelentheti, hogy Cuptertinóban még vizsgálják a jelenséget, illetve annak lehetséges okát.

A hiba meglehetősen bizarr, az ugyanis csak alvó állapotban jelentkezik. A felhasználó hiába csatlakoztatja a másik végén áramforrásra aggatott Lightning dugót, az iPhone Xs készülékeknél (pontosabban azok egy részénél) nem indul el a töltés a kijelző feloldásáig. Ekkor ugyan megindul a folyamat, az Unbox Therapy videója alapján viszont ez sem teljesen állja meg a helyét, bizonyos készüléknél ugyanis ez sem segített, miközben a töltés alatt állók kvázi lefagytak, nem lehetett felnyitni őket. A készítők szerint ennél is furcsább, hogy egyes daraboknál hiába kezdődik meg a töltés, az egy ponton leáll, így a tulajdonos órákkal később csak azzal szembesülhet, hogy pár napos készüléke nem töltött fel, rosszabb esetben már teljesen lemerült.

iphone_xs_pcbLila keretben az új vezérlőchip (forrás: iFixit)

A hasonló jelenséget produkáló készülékek között egyelőre nem sikerült közös pontot találni, így nem tudni, hogy az iPhone Xs-ek egy részét miért nem érinti a probléma. Ugyancsak érdekes, hogy a Broadcom moduljára támaszkodó vezeték nélküli töltést nem érinti a hiba, így borítékolhatóan a vezetékes töltéshez dedikált hardver vagy szoftver környékén csúszott félre valami. Az iFixit tanulsága szerint az iPhone Xs-ekbe egy új töltővezérlő került, a Texas Instruments SN2600B1 jelölésű chipje ugyanis ez eddig más készülékből nem köszönt vissza. Ez alapján elképzelhető, hogy az áramkör és az azt vezérlő szoftver közötti, bizonyos esetekben fennálló ütközés okozhatja a furcsa jelenséget. Az érintett tulajdonosok között egyébként olyan is akad, akinél a nagyobb kapacitású, 30 wattos USB-C töltővel nem jelentkezett a probléma. Ez arra utalhat, hogy a vezérlés bizonyos esetekben nem érzékeli megfelelően a készülékekhez csomagolt sztenderd töltő 1 amperes áramerősségét.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem a töltés az egyetlen probléma az iPhone Xs háza táján. Felhasználók egy másik csoportja a rádiós jelerősségre panaszkodik, amely elmarad a korábbi készülékeknél tapasztaltaktól. A beszámolók szerint ez mind a mobil, mind a Wi-Fi vételt érinti, amely kapcsolatok problémáiról nem csak az erősséget kijelző grafikon, de mérési eredmények is alátámasztanak. Ezek alapján az új készülékek lassabb átviteli sebességet produkálnak. A jelenség hátterében ugyancsak állhat szoftveres probléma, optimalizálatlanság, az Xs készülékekbe ugyanis új WiFi/Bluetooth SoC, illetve (Intel) rádiós modem került.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról