Szerző: Asztalos Olivér

2018. szeptember 27. 17:28

FPGA-alapú gyorsítókártyák az Inteltől

Tovább bővíti FPGA-s palettáját az Intel, amely ehhez egy új kategóriát vezetett be.

A PAC (Programmable Acceleration Card) alá besorakozó termékek sztenderd bővítőkártyákat takarnak, amelyek szabvány PCI Express csatolón keresztül kommunikálnak a gazdaprocesszorral. A gyártó szerint az új termékek lökést adhatnak az FPGA-t terjedésének, az adatközpontok bővíthetősége mellett a logikai kapumátrixok hozzáférhetősége is javul, melynek hála a fejlesztők könnyebben építhetnek ki az optimalizáláshoz szükséges munkaállomásokat. A gyorsítókat első körben két FPGA-ra építve kínálja az Intel, amelyek eltérő felhasználási területeket céloznak.

A kártyákon már korábban bemutatott fejlesztések találhatóak, az Intel gyakorlatilag ezek köré épített fel rendszereket a rendelkezésre álló nyomtatott áramkörön. A szerényebb modell alapját a Stratix 10 GX jelenti, amely az egyszeres pontosság mellett legfeljebb nagyjából 4,2 TFLOPS tempóra képes a kártyára felkerült 1 150 000 LE-t (Logic Element) felvonultató FPGA-val. Ez a nagyobb GPU-kkal összevetve nem számít kiugrónak, az FPGA-k ugyanakkor a szerényebb teljesítményért cserébe kvázi határtalan rugalmasságot kínálnak, azok utólag, akár működés közben is újraprogramozhatóak. Az ilyen lapkák tetszőlegesen, az adott számítási feladathoz rajzolhatóak át szoftveresen olyan áramkörökké, amelyek jelentős gyorsulást hozhatnak az általános célú processzorokkal, tehát a CPU-kkal és GPU-kkal szemben.

intel_fpga_cards

A Cyclone 10 GX-hez 4-12 darab transceiver kapcsolható, memóriából pedig 8 gigabájt DDR4 ECC-s chip került fel a NYÁK-ra. A CPU-val egy nyolcsávos PCIe 3.0 buszon keresztül kommunikálhat a kártya, a hálózati kapcsolatot pedig a hátlapon található QSFP+ 4x 10Gb csatoló biztosítja. A 10 GX-et elsősorban ipari felhasználáshoz ajánlja az Intel, például gépi látáshoz, városi kamerarendszerek vezérléséhez, videó streaminghez vagy robotikához. Az Arria 10 GX PAC egyébként viszonylag szerény disszipációval rendelkezik, a TDP 60 watt, a maximális fogyasztás pedig 70 wattra rúghat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ennél egy fokkal komolyabb a Arria 10 SX PAC, amelyen már egy rendszerchip teljesít szolgálatot. Ez röviden annyit tesz, hogy a 2 800 000 darab LE mellé négy darab ARM Cortex-A53 processzormag került 32 gigabájt ECC-s DRR4 memória társaságában. Ezzel együtt körülbelül 9,2 TFLOPS tempóra képes a kártyára egyszeres pontosság mellett, miközben a disszipáció 225 wattig mehet fel. A relatíve nagy tempó miatt viszonylag széles felhasználási területet adott meg az SX-es kártyára az Intel, az ugyanis streaming analitika mellett transzkódoláshoz, pénzügyi analitikához, genomkutatáshoz, illetve különféle gépi tanulásos műveletekhez is megfelelő lehet.

 Az SX gyorsítót jövő év első felében kezdi szállítani az Intel, a GX-es verzió pedig hamarosan piacra kerülhet. A Dell és a HPE már biztosan épít szervereket az kártyákra, előbbi öt különböző kiszolgálóba teszi be a GX PAC-t. A HPE ezzel szemben két GX-es és egy SX-es verziót ígér, előbbiek december elején, utóbbi pedig a már említett időablakban kerülhet piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról