Szerző: Gálffy Csaba

2018. augusztus 21. 09:41

Új olcsó Macek érkezhetnek

Jelentős stratégiaváltásra készül az Apple, új notebook jöhet a MacBook alá, kimondottan a tömegigények kielégítésére.

Új "olcsó" notebookkal jelentkezik az Apple - jelenti a Bloomberg híresen jól értesült szerzője, Mark Gurman. A MacBook Air utódjaként pozicionált új modell mellett a Mac mini is utódot kap a források szerint, ezzel az Apple két legolcsóbb számítógépe hosszú évek után először újulhat meg.

Gurman szerint az új notebook az Airhez nagyon hasonló ipari formatervet kap majd, de annak ósdi vastag kávái helyett sokkal vékonyabb peremet kap a kijelző. A képátló marad majd 13 hüvelyk (a 11-est úgy tűnik nem támasztja fel az Apple), és a drágább modellekhez hasonlóan magas pixelsűrűségű "Retina" kivitelű lesz. A felhasznált hardveres alapokról vagy a csatlakozókról egyelőre nincs hír, ahogy arról sem, hogy mekkora akkus kapacitással tervez az Apple.

A cupertinói cég bevett szokása, hogy az utód nélkül maradt termékvonalakat egy ideig még hardveres frissítés nélkül, változatlanul gyártásban hagyja, így maradt a fehér polikarbonát MacBook vagy az optikai meghajtós MacBook Pro is évekig a kínálatban. Úgy tűnt, hogy a MacBook Airre is ez a sors vár, a 2008-ban úttörőnek számító modellt legutoljára 2015 elején frissítette a cég (majd 2017-ben kapott még egy parányi változást), így mára erősen elavult. Eddig úgy tűnt, hogy a kínálatban a helyét a valamivel drágább, a 2015-ben rajtolt, 1000 helyett 1300 dollárét kínált "sima" MacBook veszi át. Az új értesülések szerint az Apple meggondolhatta magát és készít egy új olcsó notebookot, a MacBook pedig maradt az efölötti ársávban.

A források szerint az "új Air" kimondottan olcsó lesz (legalábbis Apple-viszonylatban), tehát a jelenlegi 1000 dolláros vagy az alatti nettó árszintet célozza majd. A számítások szerint az új modell még idén, a karácsonyi szezon előtt befut majd, Gurman forrásai az októberi rajtot pedzegették.

Szintén frissülhet a hagyományosan legolcsóbb Mac, az asztali Mac mini. A kisméretű, szerény képességű számítógépet 4 éve frissítette utoljára az Apple, az új változat viszont kimondottan erős lesz - ennek megfelelően pedig lényegesen drágább is.

Szorul a hurok

A frissítésre immár sürgős szüksége van a cégnek. Ahogy a Bloomberg is említi, az Apple PC-k értékesítése rendkívül alacsony szintre olvadt, az elmúlt negyedévben (saját bevallása szerint) mindössze 3,7 millió Macet sikerült eladnia a cégnek, ilyen kevésre 2010 óta nem volt példa. A helyzetet tovább rontja, hogy eközben a konkurensek gyors ütemben jönnek fel, a PC-piac az elmúlt években a "race-to-the-bottom", vagyis a legolcsóbb, legegyszerűbb gépek fejlesztése helyett elkezdett a prémium és gamer termékekre fókuszálni. A stratégiaváltást leginkább a tabletek előretörése indokolta, ezek a termékek nagyjából teljesen ki tudták váltani az olcsó notebookokat, netbookokat a piacon, így hirtelen minden gyártó a sokkal jövedelmezőbb (és növekvő) drágább modellekre kezdett fókuszálni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ez a szegmens pedig hagyományosan az Apple fellegvárának számított. Az 1000 dollárnál drágább PC-k területén például 2009-ben a cégnek 91 százalékos részesedése (!) volt, az igazán fontos (és rendkívül jövedelmező) piacon alig akadt a Maceknek kihívója. Azóta sok minden változott, átalakult a PC-s ökoszisztéma is, az Intel és a Microsoft az Apple sok versenyelőnyét lenullázta - például az érintőpadok vezérlésének "államosításával" a Windows 10 immár tudja hozni azt a görgetési élményt, amit a Macek cirka 10 évvel ezelőtt tudtak. Az Intel platformmal kapcsolatos döntései pedig az Apple akkus üzemidő terén élvezett előnyét csökkentették.

Az Apple-nek az elmúlt időszakban nagyon meggyűlt a baja a Macekkel. A cég képtelen követni az Intel processzorok frissítési ciklusát, az új lapkákra épülő számítógépeit egyre nagyobb csúszással dobja piacra a nagy PC-gyártókhoz viszonyítva. Ez a múltban nem volt szembetűnő, a négy- és hatmagos mobil lapkák megjelenése viszont jelentős teljesítménynövekedést ígért, az ilyenekkel szerelt MacBook Prók rajtja a versenytársakhoz képest nagyon elkésett. De nem a minőségbiztosítás miatt, a gépek hibás firmware-rel érkeztek, ami jelentősen visszavett a teljesítményből. De ugyanitt sorolhatnánk a Mac Pro monumentális félretervezését, az abszurd specifikációkkal, abszurd áron piacra dobott iMac Prót, a MacBookok súlyos problémákkal küzdő billentyűzeteit, a (jobbára haszontalan) Touch Bart - a sort remélhetőleg nem folytatja az új Mac-páros.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról