Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 16. 09:30

Végre Linuxra is érkezik a LogMeIn host

A fejlesztés egyelőre beta státuszban van, de pár hónapon belül a végleges verzió is megérkezhet.

Felkerült a GitHubra LogMeIn Host Software linuxos verziója. Az egyelőre beta állapotú szoftver a korábban például Windows vagy macOS alatt megismert funkcionalitást kínálja, vagyis a linuxos gépek pontosan úgy jelennek meg a LogMeIn Central felületén, mint bármelyik másik operációs rendszerrel működő host. A rövid leírás alapján a kapcsolat sikeres felállítása után megnyíló távoli terminállal lehet parancsokat küldeni a linuxos hostnak.

A LogMeIn hosthoz a Python 3.4 vagy későbbi verzió szükséges néhány PyPi dependenciával, amelynek pontos leírását a GitHubon helyezték el a készítők. A készítőktől származó információk szerint ez lesz a LogMeIn első komolyabb terméke, ami nyílt forrással készül, a fenti GitHub-oldalon ennek egésze megtalálható és olvasható.

Linuxon nincs hiány távoli elérésre bevethető megoldásokból, a LogMeIn-csapat azzal indokolja a fejlesztést, hogy igyekeztek a cégtől szokásos egyszerű konfigurálhatóságot és megbízhatóságot elhozni. Nem mellékes, hogy ez egységesítésnek is fontos, a jövőben a linuxos gépek eléréséhez nem kell majd szoftvert váltani, az üzemeltető egyetlen szolgáltatást használva el tudja érni a windowsos, maces és linuxos számítógépeket is.

A most megjelent béta még erősen MVP, amely a lényeget tudja: könnyen telepíthető, a LogMeIn-előfizetéshez becsatolható host, ami további hálózati és egyéb konfiguráció nélkül tud bármely böngészőből egy parancssoros hozzáférést nyújtani. Ez még annyira MVP, hogy grafikus interfészt még nem támogat, inkább az üzemeltetőknek lehet hasznos, hogy külső SSH portok nyitása és port forwarding beálítása nélkül elérhetőek a Linux szerverek termináljai - mondják a készítők.

A csapat tájékoztatása szerint ezt csak egy első lépésnek szánják, a következő lépéseket pedig a közösséggel együtt, nyílt forrású projekteknél megszokott közös munkával képzelik el. A projekt egyébként sok open source projektre támaszkodik, a kód pedig MIT licenc alatt érhető el.

logmein

A LogMeInt 2003-ban alapította egy magyar programozó, Anka Márton, aki korábban az Uproar online játékhálózati vállalkozásban működött közre, míg a Vivendi fel nem vásárolta azt. Az eredetileg 3am Labs néven induló cég elsődleges fejlesztőközpontja Budapesten található, az alapítást követően nem sokkal azonban az Egyesült Államokba települt át a székhelye, Boston közelébe, hogy ezzel segítse a befektetői és iparági kapcsolatok kiépítését, ami sikerült is. A LogMeIn ma már tőzsdén jegyzett cég, éves árbevétele pedig 1 milliárd dollár felett nagyságrendben mozog, a legutóbbi negyedévben pedig 305,7 millió dollárt tett ki a bevétel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállalat a szóban forgó távoli hozzáférést biztosító termékével vetette meg a lábát a piacon. A LogMeIn nagyszerűsége az egyszerűségében rejlett, a használatához nem volt szükséges bonyolult telepítésre és konfigurációra, a kliensprogramot futtató gépet bármelyik, internetre kapcsolt gépen keresztül távirányítani lehetett egy böngészőn keresztül. A LogMeInnek később okostelefonos és tabletes verziója is készült. A cég később egy újabb, hasonló termékkel állt elő, a join.me egy böngészőn keresztül tette egyszerűvé az online konferenciát és megosztást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról