Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 10. 15:52

Részben dobhatja a GeForce GTX márkanevet az Nvidia

A heteken belül rajtoló új sorozat csúcsmodelljei a Ray Tracing szellemében RTX jelöléssel kerülhetnek piacra.

Névváltást is hozhat magával az Nvidia küszöbön álló sorozatváltása. Friss pletykák szerint a chiptervező hátrébb sorolja a 13 éve alkalmazott GTX jelölést, helyére pedig a videokártyák márkajelzésében újnak számító RTX-et ülteti. Utóbbi három betű borítékolhatóan a ray tracingre utal, amelyre az Nvidia az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt helyezett. Legutóbbi egy márciusi rendezvényen került középpontban a globális bevilágítási rendertechnika, amely sokkal realisztikusabb világot eredményeznek, valósidejű interaktív alkalmazásuk ugyanakkor mindeddig túlságosan számításigényesnek bizonyult. A névváltás híre alapján az Nvidia azt a célt tűzhette ki, hogy a következő generációk áttörésével a konzumer szegmensbe is elhozza a valós idejű ray tracing képességét, amely új utat nyithat a játékfejlesztők előtt.

A váltás a rendívül értékes, és talán még soha ilyen erős GeForce nevet minden bizonnyal nem érinti, csupán a hárombetűs utótag változhat (bizonyos eseteken). A pletykák szerint az RTX jelölést egyelőre csak a csúcsmodellek kapják meg, konkrétan a 70-es és 80-as kártyák, valamint az zászlóshajó Titan. Korábbi hírekkel szemben az újdonságok a 2000-es gyűjtő alá érkeznek, amely szerint az új kártyák GeForce RTX 2080, RTX 2070, illetve RTX Titan elnevezéssel kerülnek majd fel a polcokra. A gyengébb modelleknél megmarad a GTX jelölés, amellyel a cég élesebben differenciálhatja egymástól termékeit. A stratégia nem új, a GTX-et hasonló módon honosította meg az Nvidia 2005-ben, hisz jó néhány generáción át csak az erősebb modellek kapták meg a megkülönbözető jelölést, a többi kártya GS, GT, GTS utótaggal került piacra.

01:46
 

NVIDIA RTX Real-Time Ray Tracing Tech Demo From Remedy Entertainment

Még több videó

Az RTX egyébként csak GeForce márkajelölésként lehet újdonság, a chiptervező ugyanis ezen a néven fejleszti ray tracing keresztplatform grafikai szabványát. Az Nvidia komoly potenciált lát az irányban, ugyanis a globális bevilágítási rendertechnikák, mint amilyen a ray tracing is, sokkal realisztikusabb világot eredményeznek, valósidejű interaktív alkalmazásuk ugyanakkor mindeddig túlságosan számításigényesnek bizonyult, ezért jóformán csak renderelt videókban találkozhattunk velük, valósidejű megjelenítésben nem. A hardverek rohamos fejlődésével ugyanakkor már elérhető közelségbe került a ray tracing alkalmazása, miközben a hagyományos raszterizált grafika egyre nehezebben képes látványos előrelépést felmutatni, egyes vélemények szerint a technika már elérte lehetőségeinek határait.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Nvidia legutóbb márciusban demonstrálta fejlesztését amelyet a lassan tíz éve bemutatott OptiX API-n, a közelmúltban debütált DirectX Raytracing API-n, illetve hamarosan Vulkánon át is el lehet majd érni. A bemutatón négy darab Quadro GV100 szolgáltatta a hardveres alapot, amely alapján akkor azt gondoltuk, hogy még nagyjából 5-10 év kellhet ahhoz, hogy a mainstream videokártyák teljesítményszintje elegendő legyen a realisztikusabb megjelenítést kínáló technológia meghajtásához. Az Nvidia azonban vélhetően csak fokozatos vezetné be a technológiát, első körben majd csak nyomokban tartalmazhatnak valós idejű ray tracinget a játékok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról