Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Egyezséggel zárult a Qualcomm tajvani büntetése

Gálffy Csaba, 2018. augusztus 13. 09:28

Gyakorlatilag megússza a hatalmas, 773 millió dollárra rúgó tajvani versenyügyi büntetését a Qualcomm. A cég ugyanis egyezséget kötött a hatósággal, jelentős, 700 millió dolláros befektetéssel vezekel majd.

Kiegyeztek a felek a Qualcomm elleni tajvani versenyügyi eljárásban - jelentette be a vállalat a hétvégén. A közlés szerint a Taiwan Fair Trade Commission (TFTC) visszavonja a korábban kiszabott, 773 millió dolláros büntetését, a vizsgálatot megszünteti, a cég ellen indított pert pedig lezárja, cserébe a Qualcomm az összeget befekteti az országban és változtat illegálisnak talált licencelési gyakorlatán.

A Bloomberg szerint a Qualcomm vállalja, hogy a következő 5 évben összesen 700 millió dollárt fektet be Tajvanon, elsősorban kutatás-fejlesztési projektekbe. Ezért cserébe a vállalatnak nem kell befizetnie ezt az összeget, a hatóság csak a már törlesztett, a Bloomberg számításai szerint 89 millió dollárra rúgó összeget tartja meg. A közlemény szerint a befektetés az "5G-vel kapcsolatos együttműködések, piaci terjeszkedés, startupokkal és egyetemekkel való együttműködés, illetve egy tajvani működési és gyártási központ" megvalósítását tűzi ki célként. A befektetés kapcsán a Qualcomm szorosan együttműködik a TFTC-vel és a tajvani kormánnyal.

Licencelés, másképp?

Üzleti szempontból a Qualcomm egyik fontos lába a szellemi tulajdon licencelése. A cég minden 3G-s, 4G-s és hamarosan 5G-s termék után licencdíjat szed a szabványokhoz kapcsolódó szabadalmainak használati jogáért cserébe. Ezt a gyakorlatot a hatóságok széles köre találta illegálisnak, a cég jelentős büntetések befizetésére kényszerült, nem csak Tajvanon, hanem az Európai Unióban és például Kínában is. A szabályozók azt kifogásolták, hogy a szabványhoz elengedhetetlen szabadalmak (standard essential patents, SEP) vállalt, fair, ésszerű és nem diszkriminatív (FRAND) licencelési gyakorlatát a cég nem tartotta be.

A szabályozók szerint a cég visszaélt azzal, hogy a szabadalmai bekerültek a rádiós szabványokba, és fantasztikus összegeket söpört be a készülékgyártóktól. A helyzetet súlyosbította, hogy a cég a licencfeltételeket alaposan felpuhította azon készülékek esetében, amelyek Qualcomm chipekre épültek, ami rendkívüli versenyelőnyt biztosított a vállalatnak a többi chipgyártóhoz képest.

Jelen állás szerint nem világos, hogy a TFTC-vel kötött megállapodás ezt a gyakorlatot hogyan befolyásolja, de a szabályozó előírt bizonyos "folyamatbéli" változásokat a cég számára. A Qualcomm közlése szerint elkötelezett a fair licencelés mellett - de konkrét vállalást nyilvánosan nem tett, és nem is ismeri be, hogy korábbi gyakorlata problémás lett volna.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.