Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 9. 17:02

Lehúzza a rolót az emulátorparadicsom

A megszaporodott jogi támadások miatt törli ROM-kínálatát a népszerű EmuParadise.

Tizennyolc év után tűnik el a retró játékok Mekkájának számító EmuParadise ROM-kínálata. A 2000-ben indult weboldal megelégelte az elmúlt időben megszaporodott jogi támadások, ezekkel szemben ugyanis gyakorlatilag védtelen a kvázi féllegális weboldal. A készítők szerint az EmuParadise az utóbbi pár évben kirobbant nosztalgiakonzol forradalom miatt került a cégek kereszttüzébe. A régi konzolok újrakiadásai ugyanis meglepő népszerűségnek örvendenek, amely miatt a gyártók igyekeznek ellehetetleníteni a szürke zónában parkoló oldalakat. A készítők ígérete szerint bár a játékok letöltése megszűnik, az site egyelőre nem tűnik el, az azon található adatbázis és közösségi rész tovább üzemel.

Az elővigyázatos lépés természetesen nem alaptalan, a ROM-adatbázis ugyanis a szerzői jog alapján erősen szürke zónás területnek számított, még úgy is, hogy abból a készítőknek semmilyen közvetlen hasznuk nem származott. Az alapító MasJ szerint lelkesedésük és elkötelezettségük a retró játékok iránti féktelen rajongásukból eredt. Az indiai származású gamer bárki számára elérhetővé szerette volna tenni a régi szép időket idéző, nehezen hozzáférhető, klasszikus címeket. Ezt időt és fáradságot nem kímélve sikerült megvalósítani, majd sok éven át fenntartani, amelyért cserébe több ezer köszönőlevelet kapott az EmuParadise csapata.

nes_classic

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az elmúlt időben azonban a hálálkodások mellett hivatalos megkeresések tucatjai is landoltak a postafiókban. Az alapító nem nevezett meg konkrét cégeket, ám nem nehéz kitalálni, hogy vélhetően az Atari, a Nintendo és/vagy a Sega lehet a háttérben. Ezen cégek egyaránt piacra dobták régi játékgépeik újrakiadását. A piac ugyanis óriási érdeklődéssel reagált a nosztalgiakonzolokra, a tavaly megjelent NES Classic első szállítmányát például villámgyorsan elkapkodták, a konzolokból félév alatt összesen 2,3 millió darab fogyott, amely szabad szemmel jól látható bevétel jelent a szóban forgó ROM-ok tulajdonosainak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról