Szerző: Hlács Ferenc

2018. augusztus 9. 11:21

Asztali inkognitómódot kaphat a Windows 10

Kiszivárgott adatok szerint már csőben van az InPrivate Desktop eldobható sandbox, amellyel Windows 10 Enterprise alatt biztonságban futtathatók a kétes eredetű szoftverek is.

Rendszerszintű inkognitómódot kaphat a Windows 10: a Microsoft egy InPrivate Desktop névre hallgató funkción dolgozik, amellyel a rendszergazdák egy eldobható sandboxot hozhatnak létre, a nem megbízható, vagy kockázatosnak ítélt szoftverek futtatására. A vállalat Windows 10 Insider Feedback Hubon tett - majd gyorsan törölt - bejelentése alapján lényegében egy lecsupaszított virtuális gépről (vagy sandboxról) van szó, amely az adott szoftver bezárásával maga is törlődik.

A megoldás jelen állás szerint kizárólag a Windows 10 Enterprise kiadásába érkezik majd meg, a Feedback Hubról azóta eltávolított adatok szerint pedig (amelyeket a Bleeping Computer még időben rögzített), a rendszer 17718 és újabb buildjei kaphatják majd meg a funkciót. Az InPrivate Desktop használatához továbbá legalább 4 gigabájt RAM, 5 gigabájt szabad tárhely és két processzormag szükséges, a BIOS-ban bekapcsolt hypervisor funkciók mellett. A megoldást az érdeklődők az eredeti poszt szerint egyszerűen a Microsoft Store-ból telepíthetik, egy újraindítás után pedig rögtön használatba is vehetik majd.

inprvdsk

Kép: Bleeping Computer

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az InPrivate Desktop egyébként emlékeztet az egy ideje már elérhető Windows Defender Application Guardra (WDAG), amely a nem megbízható weboldalakat száműzi izolált Hyper-V konténerekben futó böngészőbe, így a potenciálisan kártékony kód nem tud hozzáférni a gazdarendszerhez. A vállalat hasonló megoldást kínál majd az asztali szoftvereken is, a rendszergazdák még a kétes eredetű alkalmazásokat is kockázatmentesen próbálhatják majd ki a Windows 10 Enterprise rendszereken, noha azt egyelőre még nem tudni, mikor lesz elérhető a funkció - akár az Insider Hub posztban beharangozott Preview verzióban.

Noha az InPrivate Desktopot leíró poszt rövid időre már közszemlére került, a Microsoft nem túl bőbeszédű a megoldás kapcsán, a ZDNet Microsoft-guruja, Mary Jo Foley megkeresésére a cég szóvivője csak annyit mondott, a vállalat nem nyilatkozik a termékről. Ennek fényében könnyen lehet, hogy az eldobható sandboxokról szóló információk a tervezettnél korábban láttak napvilágot, így az még nem kerül be az októberben érkező Redstone 5 kiadásba. Utóbbi legújabb előzetes verzióját épp tegnap tette elérhetővé a vállalat a Fast Ringbe tartozó Insider tesztelői számára. Foley szerint egyébként valószínűbb, hogy a jelenleg 19H1 néven ismert, a Redstone 5-öt követő nagy Windows 10 frissítésben lát majd napvilágot az InPrivate Desktop.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról