Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 7. 14:09

Feladja a leckét az Intelnek új Threadrippereivel az AMD

Bejelentette második generációs Threadripper processzorait az AMD. A négy modellel rajtoló széria duplázza a végrehajtóegységek számát, így 12-től már egészen 32-ig skálázódik a magok, 24-től 64-ig pedig a szálak száma. A specifikációk alapján olyannyira versenyképesek lehetnek a CPU-k, hogy az AMD hosszú idő után először veheti át a vezetést ellentmondást nem tűrően a csúcskategóriás kliensprocesszorok piacán.

A frissen leleplezett legerősebb, 2990WX típusjelölésű processzor a maximális értékkel, azaz 32 darab Zen+ maggal érkezik, amelyhez viszonylag magas, 3 GHz-es alapórajel és 4,2 GHz-es turbó társul 64 megabájt L3 cache és 60 darab PCI Express sáv, valamint 250 wattos TDP mellett. A turbótól eltekintve mindez (papíron) jelentősen felülmúlja az Intel aktuális csúcsmodelljének számító Core i9-7980XE-t. A független tesztekre még néhány napot várni kell, a specifikációk alapján viszont utóbbi, 18 magos processzor várhatóan nem csak árcédulában, de számítási teljesítményben is komoly hátrányban lesz az AMD új üdvöskéjéhez képest.

Zen+ magokkal

A jövőre várható második generációs Zen mikroarchitektúra elé beillesztett Zen+ szerény 3 százalékkal magasabb IPC-t (egy órajelciklus alatt elvégzett műveletek száma) kínál a tavaly bemutatott első generációs fejlesztéshez képest. Az AMD szerint ez a 13 százalékkal alacsonyabb L1, a 34 százalékkal alacsonyabb L2, illetve a 16 százalékkal alacsonyabb L3 cache késleltetéséből áll össze, amelyhez hozzájön még a 11 százalékkal kedvezőbb memóriakésleltetés.

A tervezőcég a Threadripperek második generációjával a termékstratégiához is hozzányúlt, a négy új processzor ugyanis két kategóriába csoportosul. A WX jelölésű modellekkel az otthoni munkaállomások tulajdonosaira próbál lőni az AMD, azon belül is elsősorban olyan tartalomgyártókra, akik rendereléssel (pl. 3D-s vagy videó) foglalkoznak. Az ezekhez használt különféle szoftverek ugyanis jellemzően remekül skálázódnak a magok/szálak számával, amely elengedhetetlen a 24 vagy 32 darab egység kiaknázásához.

tr2forrás: AnandTech

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A már említett, csúcsmodellnek számító 2990WX 32 darab maggal és 64 darab végrehajtószállal rendelkezik, amihez kereken 3 GHz-es alapórajel és 4,2 GHz-es turbó, valamint magas, 250 wattos TDP társul. A PCI Express vezérlő nem változott az előző generációhoz képest, maradt a viszonylag sok, 60 darab csatorna. Ezzel szemben a memóriavezérlőhöz hozzányúlt az AMD, így a négycsatornás rendszer már a DDR4-2933 szabványú modulokat is támogatja, amely sávszélességben 10 százalékos előrelépést hozhat az első generációhoz képest.

A munkaállomásokba szánt másik, 2970WX típusjelzésű processzor csak magszámban és árcédulába tér el a csúcsmodelltől. Mindez számszerűen 25 százalékkal kevesebb, vagyis 24 darab magot és 48 végrehajtót jelent, amelyért cserébe 28 százalékkal alacsonyabb összeget, konkrétan nettó 1300 dollárt kér az AMD. Bár még így is nagyon komoly összegről van szó, a konkurens Core i9-7980XE-hez viszonyítva jelentősen kedvezőbb árcéduláról beszélhetünk. A hattal kevesebb processzormaggal és 400 megahertzzel alacsonyabb alapórajellel rendelkező processzorért ugyanis nettó 2000 dollárt kér az Intel. Tesztek hiányában egyelőre nehéz pontosan megmondani a két termék közötti gyakorlati különbséget, ám sokszálas munkafolyamatokban már a 24 magos Threadripper is verheti a Core i9-7980XE-t, amely a tetemes árkülönbség fényében igencsak kellemetlenül érintheti az Intelt.

comp_landscforrás: AnandTech

A másik két, X jelölésű Threadripperrel már inkább a játékosokat célozza az AMD. A 2950X a közvetlen elődnek tekinthető 1950X-hez hasonlóan 16 darab processzormaggal rendelkezik. Előrelépésre így elsősorban a magasabb órajel okán lehet számítani, az alapfrekvencia ugyanis 3,4-ről 3,5 GHz-re, a turbó pedig 4-ről 4,4 GHz-re nőtt, miközben a TDP nem változott, maradt a 180 wattos érték. Jó hír, hogy a 16 darab mag ára kissé mérséklődött, nettó 1000 dollár helyett már csak 900-at kér érte az AMD. A második széria legkisebb tagja a 2920X, amely a közvetlen előd 1920X-hez hasonlóan 12 darab processzormagot kínál változatlan, 3,5 GHz-es alapórajellel, illetve 7,5 százalékkal magasabb, 4,3 GHz-es turbóval. Az árcédula ebben az esetben is mérséklődött, a korábbi nettó 800 helyett már csak 650 dollárt kell fizetni a 12 darab magért.

Mit lép az Intel?

A második generációs Threadripperek már rendelhetőek, a processzorok szállítását pedig jövő hét elején kezdhetik a forgalmazók, amivel párhuzamosan az első független tesztek is megjelennek majd. A múlt heti hírek alapján az Intel még hónapokig nem fog reagálni az AMD csúcskategóriát célzó agresszív offenzívájára. A június eleji Computexen megvillantott 28 magos Skylake-X-et csak november környékére várhatja a piac, illetve a tavaly bemutatott Basin Falls frissítése sem várható ősz derekánál korábban, így jelen állás szerint az AMD néhány hónapra átveheti a vezetést a HEDT (vagy inkább UHEDT, azaz Ultra High-End Desktop) kategóriában, amelyre másfél-két évvel ezelőtt valószínűleg extrém magas oddszokat adtak volna a fogadóirodákban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról