Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 2. 11:15

Ősszel érkezhetnek az Intel új sokmagos processzorai

Friss hírek szerint a nyolcmagos mainstream és a huszonnyolcmagos HEDT CPU is az ősz folyamán kerül piacra.

Egészen frissnek vélt útitervekkel rukkolt elő a Wccftech. A magazin értesülései alapján az ősz folyamán, október-november hónapokban mutathatja be legújabb kliensprocesszorait az Intel. A korábbi híreknek megfelelően ez elsősorban a nyolcmagos Coffee Lake, valamint a huszonnyolcmagos Skylake-X processzorokat jelenti, az újabb roadmap alapján viszont a kettő között húzódó Basin Falls platform (X299) is frissül, amely vélhetően a már piacon lévő modellek (egy részének) magasabb órajelű variánsaiban fog manifesztálódni.

Cikkében a Wccftech kihangsúlyozza, hogy egyes pletykákkal ellentétben még idén, várhatóan október során piacra kerülnek az Intel első nyolcmagos mainstream processzorai. A Coffee Lake-S Refresh név alatt futó termékek rajtja tehát már nincs túl messze, a processzorgyártó vélhetően három modellel indítja útnak a szériát. Ahogy korábban a HWSW már beszámolt róla, a nyolcmagos Core i9-9900K-t és i7-9700K-t, valamint a hatmagos Core i5-9600K-t takarhatja. Friss információ, hogy a 9000-es szériához nem feltétlenül kell új alaplapot venni, a CPU-k ugyanis BIOS frissítést követően a Z370 lapkakészletes modellekben is működni fognak.

intel_rmap_1819

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új nyolcmagosok után nagyjából egy vagy másfél hónappal futhat be az Intel asztali huszonnyolcmagos processzora. A június eleji Computexen megvillantott CPU-ról egyelőre viszonylag kevés információ kering, így sem annak pontos órajelét, sem pedig körülbelüli árát nem lehet tudni. Előbbi vélhetően 3 GHz körül mozoghat majd, utóbbit pedig az AMD hamarosan bemutatkozó harminckétmagos Threadripperéhez fogja majd igazítani az Intel. A legújabb HEDT (vagy inkább UHEDT, azaz Ultra High-End Desktop) processzorhoz borítékolhatóan új alaplap kell majd, vagyis az nem lesz kompatibilis a már piacon lévő X299-es modellekkel.

Utóbbi alaplapok tulajdonosait azonban nem hagyja (teljesen) cserben az Intel, amely még a huszonnyolcmagos csúcsmodell bemutatása előtt frissíti a platform processzorkínálatát. Erre részben a nyolcmagos Coffee Lake-S miatt lehet szükség, aminek megjelenésével okafogyottá válhatnak a tavaly bemutatott hat- és nyolcmagos Skylake-X modellek. Ennek fényében reális esély van arra, hogy a Basin Falls Refresh név alatti érkező CPU-k már csak 10 és 18 mag között skálázódnak majd. Ezzel párhuzamosan enyhén magasabb órajelet kaphatnak az újabb modellek, ám túl nagy ugrásra nem érdemes számítani, arra ugyanis jelen állás szerint kevés az esély, hogy a frekvenciában komolyabb előrelépést biztosító 14++ technológiával gyártsa újra méretes lapkáit az Intel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról