Szerző: Habók Lilla

2018. július 30. 12:27

Magyar csapat is megmérkőzött az Imagine Cup döntőjében

A Microsoft diákversenyének nemzetközi döntőjén idén is az egészségügyi startup ötletek taroltak, és a fődíjat egy kanadai okoskéz hozta el. A rangos verseny döntőjén azonban a magyar Innobie fejlesztőcsapat is jelen volt az Eddie AR oktatóalkalmazással, és állítólag a finnek már érdeklődnek a megoldás iránt.

Az elődöntőn és a középdöntőn is sikeresen túljutó Innobie fejlesztőcsapat képviselte hazánkat a Microsoft Imagine Cup nemzetközi döntőjén Redmondban. A diákok startup ötleteit megmérettető versenyen a magyar egyetemisták az Eddie mobilalkalmazással indultak, amely a kiterjesztett valóságon keresztül tenné érdekesebbé a tanulást az általános iskolások számára. Végül a döntőből az oktatás megreformálását tervező megoldás díj nélkül tért haza, de a Microsoft közleménye szerint Finnországból már érdeklődtek az app iránt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Eddie alapötlete szerint ugyanis a tankönyvek illusztrációi az AR-alapú mobilappon keresztül megelevenedhetnek animációban, videóban vagy egy térbeli modellben. Így a tananyag könnyebben érthetővé válik a diákok számára, mivel az ábrákat, például kémiai folyamatokat vagy matematikai testeket több oldalról is meg lehet szemlélni - mivel ez egy Microsoft-verseny, ezért az app létrehozásához a csapat ingyen használhatta az Azure Web App-et, Azure CosmosDB-t, Azure Active Directory-t és Microsoft Cognitive szolgáltatásokat. Mint ahogy még az elődöntő során a csapat a HWSW-nek is elárulta, az üzleti megvalósítást elsősorban a tankönyvkiadókkal kötött partnerségeken keresztül képzeli el, tehát nem a diákoktól vagy a tanároktól szeretne pénzt gyűjteni hozzá.

A verseny azonban jó kiindulópont volt az Innobie fejlesztőcsapat számára, mivel a nevüket és ötletüket nemzetközi szinten több iskola, tanár, kiadó és befektető is megismerte. Bár a megoldást a kitalálói eredetileg a magyar nyelvű tankönyvekre tervezték, és innen terjeszkedtek volna tovább a Vajdaság, majd a nemzetközi piac felé, de mivel az alkalmazás a szöveg helyett tulajdonképpen az illusztrációkhoz kötődik, ezért bármilyen nyelven könnyedén megvalósítható a bevezetése. Az innovatív oktatásról híres Finnország így teljesen érthető módon érdeklődik a startup iránt, de a Microsoft optimista közleménye szerint az app "várhatóan Magyarországon és a világ más tájain is egyre keresettebb lesz" miután megismerte az Imagine Cup nemzetközi innovációs verseny döntőjén keresztül a közönség.

imagine-cup_innobie_eddie_donto

Az Innobie csapat versenyzői

A Microsoft diákversenyén egyébként a magyar csapatok korábban is jellemzően jól szerepeltek, 2016-ban az InSimu orvosi szimulációs alkalmazás a bronzérmet is elhozta, és azóta már a Debreceni Egyetemen is kipróbálták. A zsűri ebben az évben is inkább az egészségügyhöz kapcsolódó startupokat részesítette előnyben, így a fődíjat ezúttal a kanadai smartARM intelligens műkéz hozta el, amely képes tárgyakat felismerni, majd az ujjak fogását ahhoz igazítani. Az ezüstérmet nyerő görög iCry2Talk a csecsemők sírásának kiváltó okát képes megállapítani jelfeldolgozási technikákkal és gépi tanulással. A bronzérmet ezúttal pedig a hallássérülteket támogató japán Mediated Ear nyerte, amely a zajforrások szétválasztását segíti mélytanulással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról