HWSW

Kipróbáltuk: CAT S61, a hőkamerás tank visszatér

Két év után frissült a CAT és a Bullit Group páncélozott szerszámos ládája, tartalma pedig lézeres mérőszalaggal és levegőminőség szenzorral is bővült - noha sokkal okosabb nem lett a monstrum.

Az okostelefonok piaca az utóbbi években meglehetősen homogén lett, időnként azért felbukkan rajta egy-egy egyedülálló eszköz. Némelyik gyártó egy új dizájnelemmel, mások az eszközt az ár-érték arányra kihegyezve próbálnak kitűnni piac telefontengeréből - megint mások, mint a CAT, közelharc-fegyverként is különösebb gond nélkül használható zászlóvivővel rúgják be a szegmens ajtaját.

A Bullit Group által gyártott, a jól ismert, építőipari cég nevével és logójával fémjelzett készülék két év pihenő után áll új vezérmodellként a CAT telefonok portfóliójának élére. Már a 2016-ban bemutatkozott, CAT S60 modell is egyedülállónak számított a piacon, [1]nem csak masszív kialakítása, de a hátoldalán elhelyezett hőkamera miatt is. A széria védjegyévé vált érzékelőtől természetesen az S61 sem köszönt el, sőt, abból egy továbbfejlesztett változatot kapott, a gyártó ráadásul a csomagot egy lézeres távolságmérővel és levegőminőség-szenzorral is megspékelte.

cats6101

Az idei CAT-zsebmunkagép elsőre nagyon hasonlít a két évvel ezelőtti modellre, az telefont kicsit nyomkodva azonban hamar feltűnnek a különbségek. Egyrészt a készülék nagyobb lett, szerencsére azonban javarészt a kijelzőre hízott: míg a szélesség-magasság alig észrevehetően nőtt, addig a két évvel ezelőtti 4,7 hüvelykes panelt egy 5,2 hüvelykes kijelző váltotta le. Utóbbi kicsit "kövérkésnek" tűnhet, ami azért lehet, mert a telefonnal a cég még nem állt be a tavaly indult 18:9-es trend mögé, a panel idén is a jó öreg 16:9-es képarányhoz igazodik. A telefonon más népszerű okostelefonos dizájntrend nyomai után sem igazán érdemes kutatni: vaskos eszközről van szó, vaskos szélekkel, vaskos fizikai gombokkal, amelyet a gyártó vaskos kezekbe szán.

cats6106

A készüléket idén is fémkeret övezi, amely a készülék tetejének bal oldalán látványos kiugróba hajlik, ez ad kiszögellés ad otthont a hőkamerának. A telefon oldalán a SIM és microSD foglalatokat körömmel kipattintható fedőlap védi, de ugyanilyen fedlapot találhatunk az USB-C port és a telefon tetején lévő audio-jack fölött is. A kijelző alatt három széles, kattanós fizikai gomb húzódik, illetve a telefon oldalán is találunk egy narancssárga, programozható gombot. A legszerethetőbb dizájnelem azonban egyértelműen az érdes textúrájú, gumiborítású hátoldal, amely az ujjlenyomat- és karcvadász, illetve nem utolsó sorban törékeny üveghátlapok korában egy erődítmény biztonságérzetét adja.

A hátlapról egyetlen dolog hiányzik, mégpedig az ujjlenyomat-olvasó. Úgy tűnik a Bullit Group mérnökei nem tudták biztosítani a megfelelő strapabíróságot a szenzornak, vagy egyszerűen arra készültek, hogy a felhasználón úgyis munkáskesztyű lesz, mindenesetre az érzékelő kimaradt a felhozatalból, ahogy a 3D kamerás arcfelismerés is, így kénytelenek vagyunk a feloldási mintát berajzolni minden alkalommal - vagy épp PIN-t megadni. Ez manapság kifejezetten retro élmény, és bár valamelyest kényelmetlen a plusz interakció nélküli telefonfeloldások korában, de megszokható.

cats6103

A biztonságérzetre mindenesetre a kijelzőt övező, kiálló gumis peremek is rátesznek a lapáttal, amelyeknek hála a telefont "arccal" leejtve is védve van a képernyő üvege. Utóbbi peremek kapcsán azért érdemes megjegyezni, hogy a sorozatos zsebrevágások-előhalászások során lelkesen gyűjtik maguk alatt a port, szerencsére ez egy zsebkendő sarkával aránylag egyszerűen orvosolható probléma.

Acélos külső, vanilla belső

A CAT S61 nem csak hardveroldalon készült kellemes meglepetésekkel, de szoftveroldalon is, az eszközön ugyanis egy szinte teljesen sallangmentes Android felületet találunk, a Pixelekéhez hasonló alkalmazásindító felülettel. A rendszer is a jelenleg elérhető legfrissebb, Android 8.1, ugyanakkor biztonsági szint terén már nem készítette el ilyen lelkiismeretesen feladatát a gyártó, az a telefonon a teszt ideje alatt még az áprilisi biztonsági frissítés futott.

cats61sc02cats61sc01cats61sc03

De legalább a bloatware-től megkíméli a cég a felhasználót, az eszközön előre telepítve lényegében csak a cég saját eszközeit találjuk, mint a hőkamera alkalmazása, a cég jegyzetappja és App Toolbox alkalmazásboltja, illetve a levegőminőség-szenzor és a lézer-mérőszalag alkalmazásai. Utóbbit megnyitva rögtön egy komoly, teljes képernyős figyelmeztetéssel kezd, amelyben óva inti a felhasználót attól, hogy belenézzen az eszköz lézerébe, és más szemére se irányítsa, valamint arról is tájékoztat, hogy a lézert a készülék repülőgép üzemmódban automatikusan kikapcsolja. Ezután lényegében egy egyszerű kameraappnak tűnő felület jelenik meg, ahol az app egy gyors útmtutatóval végigkísér a mérőeszköz kalibrálásán.

cats6105

Utóbbihoz először le kell mérnünk egy távolságot, amelyet aztán az appban megadunk, majd a lézerrel is bemérünk: ehhez a telefon bekapcsolt lézerfényét az adott távolságra lévő tárgyra (legegyszerűbb esetben a falra) irányítjuk, majd a kamera képén az app a lézerpontot automatikusan megtalálja - néha ez a folyamat nehézkes, különösen nagyon világos háttér esetében, ilyenkor manuálisan is segíthetünk az alkalmazásnak. A rendszer ezután hozzárendeli az általunk megadott távolságot a képhez és ezt használja referenciaértéknek. Innentől szabadon méregethetünk az eszközzel, bár azt időről időre érdemes újrakalibrálni és arra is érdemes felkészülni, hogy a megoldás inkább hozzávetőleges mérésekre jó. Tapasztalataink szerint 2-3 méteres távolságoknál az app 5-8 centimétert is tévedhetett, kisebb távokon ugyanakkor lényegesen pontosabb volt. Arra ugyanakkor teljesen megfelel, hogy egy szoba falhosszúságait vagy épp belmagasságát nagyjából meghatározzuk.

cats61sc04cats61sc05cats61sc06

A levegőminőség-mérő is érdekes megoldás, az a hőmérsékletet, páratartalmat, illetve a TVOC (Total Volatile Organic Compound) értékét jelzi, vagyis a levegőben található szerves vegyületek koncentrációját - sajnos porkoncentrációt nem mér. Az app naplózza, hogy a napok folyamán milyen levegőminőség mellett dolgozik a felhasználó, ha pedig a TVOC érték eléri az egészségtelen szintet, értesítésben figyelmeztet.

Az egészen forró helyzetekre is felkészült

A legnagyobb dobás persze idén is a FLIR hőkamera, amely sokat fejlődött az elmúlt két évben: a felbontás VGA-ról 1920x1440-re hízott, a szenzor érzékelésének felső határa továbbá már 400 Celsius. Ahogy két éve, a hőkamera képe fölé a rendszer felhúzza a hagyományos kamerakép kontúrjait, így jól kivehető, hogy mihez tartoznak a hideg-meleg foltok. A kontúr néha hajlamos elcsúszni, a hőkamera azonban időről időre újrakalibrálja magát, ilyenkor pedig a tárgyak körvonalai is gyorsan magukra találnak a képen. A kamerával a fotók és videók mellett time-lapse is készíthető. Igaz professzionális kamerával továbbra sincs viszonyítási alapunk, az olyan feladatokra a kamera kiválóan bevethető lehet, mint például egy lakás hőszigetelésén a gyenge pontok kiszűrése, vagy épp elektronikai eszközök melegedésének vizsgálata - de adott esetben akár noninvazív lázmérő is improvizálható vele.

cats61flir01

cats61flir02

xA telefon hagyományos kamerája már nem hagy ilyen mély nyomot, kis jóindulattal is középszerűen teljesít, nappal, ideális fényben szép fényképeket lehet vele összehozni, este azonban gyenge fényviszonyok mellett csak a vadnyugat legbiztosabb kezű lövészei remélhetnek bemozdulás-elmosódás nélküli fotókat tőle.

cats61phot

cats61specsSajnos nem a mezei kamera az egyetlen középszintű hardverkomponens a telefonban, annak Snapdragon 630 processzorában is a finoman szólva is öregecske Cortex-A53 magok dolgoznak - ugyanazok a magok, amelyekkel a két évvel ezelőtti modellben is találkoztunk, igaz itt magasabb órajelen. Ezek egyébként szépen meghajtják a telefont, de azért ha 4-5 appot váltogatunk vagy épp JavaScript-nehéz weboldalakra navigálunk, érződik, hogy nincs annyi szufla a készülékben, mint az idei felső kategóriás modellekben. Ez persze nem vesz vissza számottevően a felhasználói élményből, ugyanakkor baljós jövőt vetít előre, hiszen kérdéses, hogy a hardver újabb két év múlva hogy állja majd meg a helyét a mindennapokban.

cats61js

Az mindenesetre biztos, hogy ha sebességben nem is viszi el a bajnoki övet az eszköz, kitartásban mindenképp: a CAT S61 páratlanul hosszú akkus üzemidőt produkál, a készülékben dolgozó massszív telep két napon is vidáman végigkíséri a felhasználót, a bátrabbak pedig akár a harmadik napba is belevághatnak az eszközzel. Arra a CAT telefonoknál már szinte nem is érdemes kitérni, hogy a készülék a fizikai igénybevételt is bírja, akár 1,8 méterről is leejthetjük anélkül hogy baja esne, továbbá víz alatt akár 3 méter mélységben is kibír egy órát, adott esetben tehát egy visszafogottabb könnyűbúvárkodásra is magunkkal vihetjük.

cats6102

A kiemelten strapabíró pakknak és a felturbózott hőkamerának azonban a gyártó alaposan meg is kéri az árát, a CAT S61 egyértelműen a csúcskategóriához igazodik, hazánkban bruttó 300 ezer forint környékén mozgó árával. Tény és való, hogy a tetemes összegért a piacon teljesen egyedülálló képességek és abszolút bajnok akkus üzemidő jár, ugyanakkor a páncél mögött dolgozó hardver már hordoz kockázatokat, főként ha az ember hosszabb távon gondolkozik a borsos árú készülékkel.

Hőkameráért persze más telefongyártónál hiába kopogtatunk - ha valakinek elnyerte a tetszését a funkció vagy akár hasznát is veszi, az S61-gyel érezhetően kiforrottabb köntösben kapja azt meg, mint a két évvel korábbi modellel. A kérdés, hogy ez mennyit ér meg, az előd S60 ugyanis 130-150 ezer forint körül megvásárolható, nagyon hasonló hardveres alapokkal.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/55898/cat-s60-bullitt-strapabiro-okostelefon-hokamera.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/59162/cat-s61-okostelefon-hokamera-teszt-kiprobaltuk.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2018. augusztus 03. 09:31
Rovat: digitális otthon