Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 18. 14:56

Google-rekordbírság: 4,3 milliárd euró az Android miatt

Az egy évvel ezelőttinél közel 80 százalékkal nagyobb, 4,34 milliárd eurós bírsággal sújtotta a Google-t az Európai Bizottság - jelentette be ma kora délután Margrethe Vestager versenyügyi biztos. Az indoklás alapján a vállalat az Android operációs rendszer használatának versenyellenes feltételeivel betonozta be internetes keresőjének pozícióját. A Google fellebbez, így a bő két éve húzódó ügynek még messze lehet a vége.

Az ítélet szerint a vállalat visszaélve piaci erőfölényével hátráltatta a versenyt oly módon, hogy Android operációs rendszerébe alapértelmezetten saját kereső- és böngészőalkalmazását telepíttette. Ezért cserébe a gyártópartnerek (és a szolgáltatók) különféle "ösztönző" kedvezményeket kaptak, amelynek egyik további feltétele volt, hogy nem értékesíthettek termékeket az operációs rendszer forkolt variánsával. Az összeg súlyát jól szemlélteti, hogy az évekig rekordnak számító 2009-es Intel bírságnál nagyjából négyszer, a tavalyi, ugyancsak a Google-re kirótt 2,4 milliárd eurós összegnél pedig majd 80 százalékkal nagyobb. A pénzbírság tehát már önmagában is fájdalmas lehet, ám ezzel párhuzamosan a Google-nek fel kell hagynia versenyellenes gyakorlataival, amelyre 90 napot adott az Európai Bizottság. Amennyiben ezt nem tenné, további büntetésre számíthat, az egy napra eső átlagos bevétel 5 százalékát kell befizetnie minden napi késedelem után.

A Bizottság szerint bizonyítást nyert, hogy a közvetlen partnerekkel kötött megállapodásokban a Google megsértette az EU-s antitröszt-szabályozást bizonyos kitételek beemelésével. Egyes szerződésekben (Mobile Application Distribution Agreement, MADA) ugyanis kritikus pontokon kötötte meg Google a gyártók kezét, például a Play Store licencelését saját keresője és böngészője (Chrome) előtelepítéséhez és alapértelmezetté tételéhez kötötte. Ezzel a cég jelentősen csökkentette a konkurens termékek esélyét a piaci betörésre vagy előrelépésre, ez ugyanis nem tette lehetővé, hogy egy szereplő alternatív ökoszisztémával jelenjen meg Androidon, például egy másik előtelepített alkalmazásbolt vagy kereső révén.

eu_vestager

A kínai piacot leszámítva ugyanis a Play Store nélkül egy androidos készülék szinte csak levélnehezéknek jó, a szolgáltatásról egyetlen józanul gondolkodó gyártó sem fog lemondani, hiszen ezzel saját magát lőné lábon. Gyakorlatilag ez szolgált alapul az egész ügyhöz, és adott a Google-nek lehetőséget a kereső és a böngésző árukapcsolására - azaz fő bevételi forrásának (hirdetések) növelésére. A keresőóriás az EU bizonyítékai szerint még anyagilag is ösztönözte a Google-exkluzivitást, ezzel még tovább csökkentve az alternatív beszállítók esélyeit.

Az androidos világ eredetileg valóban a nyitottságról és a sokszínűségről szólt, a Google azonban fokozatosan egyre szorosabbra fogta a partnereket. Ezt ragyogóan illusztrálja, hogy az "Android", mint szabad, nyílt forráskódú szoftver mára szinte teljesen kiüresedett, a Google egyre több, valós értéket képviselő funkciót átcsoportosított a saját, zárt forráskódú szoftvereibe - amelyet pedig a gyártókra kényszerített. Ennek eszköze a Play Store, amelyhez csak a szigorú követelmények betartásával kapnak hozzáférést a partnerek.

A keményen fogott gyeplő hatása pedig a pénzügyeken is látszik: a gyártók képtelenek megkülönböztetni magukat a piacon pusztán a hardverrel, így kénytelenek árban versenyezni egymással. Az eredmény: a saját útját járó Apple viszi haza az okostelefon-piac kvázi teljes profitját globálisan, miközben a komplett androidos ökoszisztéma mínuszban van (legalábbis a gyártókat tekintve). A vásárlók szempontjából ez persze nem azonnal probléma, a telefonok olcsók és eléggé sok gyártó kínálja őket, így tényleg rengeteg hardver közül lehet válogatni.

Az Android kapcsán a Bizottság azokat a megállapodásokat (Anti-Fragmentation Agreement, AFA) is jogsértőnek találta, melyek a Google szerint az ökoszisztéma (további) fragmentációját hivatottak kivédeni. Ez az EU álláspontja szerint újabb súlyosan versenykorlátozó tényező a keresőóriás repertoárjában: ha egy gyártó a fontosabb Google alkalmazásokat-szolgáltatásokat telepíteni akarja eszközeire, úgy ezzel egyidejűleg nem árulhat semmilyen Android forkot futtató alternatívát. Margrethe Vestager szerint utóbbira az Amazon FireOS jelenti a legjobb példát, amely a versenyügyi biztos szerint a Google versenyellenes megkötései miatt nem kerülhetett nagyobb számban piacra.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Európai Bizottság mindezt elsősorban azért kifogásolja, mert az Android mára Európában (is) releváns kihívó nélkül maradt. A Windows Mobile és a BlackBerry kvázi kapitulálásával ma már gyakorlatilag a Google-é az egyetlen releváns, licencelhető mobilos operációs rendszer a piacon, így a cég totális dominanciát élvez, amellyel az ítélet szerint többszörösen visszaélt.

eu_android

"A mobilinternet ma a globális internetes forgalom több mint felét teszi ki, és több millió európai életét változtatta meg. Ez az ügyünk a Google által az Android mobileszközökön keresztül a Google Search-re irányuló forgalom védelme érdekében az Android mobileszköz-gyártókra és hálózatüzemeltetőkre kirótt három jogellenes korlátozásról szól. A Google az Androidot így keresőmotorja erőfölénye bebetonozásának eszközeként használta. Ezek a gyakorlatok megvonták a lehetőséget a versenytársaktól arra, hogy érdemek szerint újíthassanak és versenghessenek, továbbá megtagadták az európai fogyasztóktól a jelentőssé vált mobilszférában jelentkező tényleges verseny előnyeit. Ez az uniós antitrösztszabályok értelmében jogellenes." - mondta Margrethe Vestager versenyügyi biztos.

A Google fellebbez

A versenykorlátozás miatt kiszabott 4,34 milliárd eurós büntetés bár egy Google kaliberű vállalat számára is komoly érvágás, mégsem ez jelentheti a legnagyobb gondot. Ennél ugyanis nagyobb fejfájást okozhat a versenyellenes gyakorlatok elhagyása, vagyis az, hogy Google-nek a jövőben például engednie kell, hogy a gyártók és a szolgáltatók más keresőkkel, böngészőkkel, vagy akár alkalmazásboltokkal hozzanak forgalomba androidos készülékeket, amely hosszabb távon nyomot hagyhat a vállalat bevételében. Ezzel párhuzamosan például a FireOS elől is elhárulhatnak az akadályok, az Amazon Andorid forkjára építve szélesebb körben kerülhetnek piacra különféle készülékek.

Mindez azonban még mindig csak a távolabbi jövő lehet, a Google ugyanis annyit már közölt, hogy fellebbez és a jövőben is védeni fogja álláspontját. "Az Android mindenki számára több lehetőséget teremtett, nem kevesebbet. Az élénk ökoszisztéma, a gyors innováció és az alacsonyabb árak a klasszikus jellemzői az erős versenynek. Fellebbezni fogunk a Bizottság döntésével szemben." - áll a cég közleményében. Ennek alapján szinte biztosra vehető, hogy az ügy (a precedensekhez hasonlóan) a bíróságon folyatódik majd, a jogerős bírság ezért majd a végső ítélet függvénye lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról