Szerző: Koi Tamás

2018. július 17. 10:30

Nagyon felpörgött az adatroaming

Az elmúlt évekhez képest tavaly nyáron elképesztő arányban megugrott a külföldi mobilnet-használat, vagyis az adatroaming aránya a magyarországi mobilhasználók körében, elsősorban annak köszönhetően, hogy a szolgáltatás egy EU-szintű szabályozás révén tavaly június közepe óta nem feláras többé.

Tavaly június közepe óta nem kell felárat fizetni a külföldi mobilhasználatért az Európai Unión belül a magyarországi szolgáltatóknál előfizetéssel rendelkező ügyfeleknek, ez pedig meg is látszik a használati statisztikákon - derül ki a Telenor Magyarország által közzétett számadatokból. Bár a szolgáltató értelemszerűen nem árul el mindent a felhasználói szokásokról, a külföldi mobilhasználat során forgalmazott átlagos adatmennyiség megdöbbentően magas, illetve a kedvelt célországok toplistája is tartogat meglepetéseket.

Közel a belföldi átlaghoz

Telenor a 2016. január és 2018. május közötti időszakot vizsgálta, hogy kiderüljön, a hálózatán bonyolított adatroaming-forgalom alapján mely országok a legkedveltebbek az ügyfelei körében. Érdekesség, hogy éppen a vizsgált időszak közepén, azaz 2017 nyarán lépett életbe az új roamingszabályozás, melynek révén az adathasználat több célországban azonnal megugrott - állítja a Telenor. Beszédes mindenesetre, hogy a szolgáltató a teljes tavalyi évre vonatkozó statisztikája szerint az EU tagállamokban barangolva havonta átlagosan több mint 1,5 GB adatot forgalmaztak az ügyfelek. Ilyen mértékű adathasználat az új roamingrendelet életbe lépése előtt szinte elképzelhetetlennek tűnt - de legalábbis irreálisan drága lett volna.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Bár a szolgáltatók egyes tarifák esetében (a Telenornál ilyen volt a Blue, a Vodafone-nál a Red EU, a Telekomnál pedig a Mobil díjcsomagok) elébe mentek a szabályozásnak, így a tavaly nyári időszakot megelőzően is "elengedték" a roaming felárát, a tavaly nyári hatósági szabályozás azonban minden díjcsomag esetén kötelezően előírta ezt. Ez utóbbi tény, valamint a roamingdíjak eltörlését kísérő tájékoztató kampány és médiavisszhang láthatóan megtette a hatását, ahogy arra korábban a területet szabályozó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is felhívta a figyelmet

Érdekesség, hogy a Telenor ügyfelei a jelek szerint nem feltétlenül azokban az országokban használták, illetve használják előszeretettel a mobiljukat internetezésre, melyek a legnépszerűbb magyar turistacélpontok. Így a vizsgált 29 hónapban a szolgáltató előfizetői sorrendben Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban roamingoltak a legtöbbet, míg a legnépszerűbb külföldi turistacélpontok egyike, Horvátország csak ötödikként került fel a listára, a szintén kedvelt célpontnak minősülő Görögország pedig be se került a TOP 5-ös listába. Nem túl meglepő módon ezekben az országokban a szezonális használat jellemző, azaz a nyári hónapokban kiugróan nagy a forgalom.

Gigabájtonként kétmillió

A Telenor nem csak az EU-tagországokon belüli adatforgalmat vizsgálta, hanem a 2-es, 3-as vagy 4-es díjzónán belül is mérte a használatot - jóllehet itt már nem tett közzé átlagos havi fogyasztást. Ennek alighanem az az oka, hogy az 1-es díjzónán kívül az árak (még) nem szabályozottak, hanem "piaci alapon" lettek meghatározva. Így például míg Horvátországban nincs felára az adatroamingnak, addig a 2-es díjzónához tartozó szomszédos Szerbiában 1 GB adatért listaáron több mint 2 000 000 forintot (!) kellene fizetnie egy telenoros ügyfélnek. További érdekesség, hogy a roaming felár esetén a távolságnak nincs különösebb befolyása a tarifára, hiszen ugyanúgy a 2-es díjzónába tartozik az Amerikai Egyesült Államok és Kína, mint Svájc vagy Törökország (szerencsére vásárolható olyan adatjegy a Telenornál, amivel 1 GB-nyi forgalom megúszható 6500 forintból ezekben az országokban). 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról