Szerző: Habók Lilla

2018. július 16. 16:37

Nagy mértékű tisztogatásba kezdett a Twitter

Előre figyelmeztette a Twitter a felhasználókat, hogy a követőszámok csökkenni fognak. Egyes hírességeknél viszont ez a "kis tisztogatás" több milliós visszaesést eredményezett a követőszámban.

Bejelentette a Twitter, hogy elkezd jobban odafigyelni arra, hogy a felületen csak a hiteles felhasználói profilok legyenek jelen. Először pár hete közölte a cég, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben fog küzdeni a spamek és az automatizált kéretlen tartalmak ellen, múlt héten pedig hozzátette, hogy törli az úgynevezett "lezárt fiókokat" is, és így sokan tapasztalhatják majd, hogy kevesebb követőjük van a korábbinál - figyelmeztet a Twitter. A közösségi oldal indoklása szerint így viszont mindenki biztosabb lehet majd abban, hogy a követőik száma "jelentőségteljes és pontos", mivel sokan a követőszámmal határozzák meg egy fiók népszerűségét és hitelességét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A közleményben említett lezárt fiókok azok, amelyeknél a Twitter "hirtelen változást tapasztalt a szokásokban" az elmúlt évek során. Ilyen lehet például a nagy mennyiségű kéretlen válasz vagy mások említése (@-jellel), félrevezető linkek közzététele, és ha sokan blokkolják az adott fiókot miután az megemlítette őket. Előfordulhat továbbá olyan is, hogy a Twitter azért zárja le a fiókot, mert a hozzá tartozó felhasználónév-jelszó kombinációt más online szolgáltatás közzétette, és emiatt sérülhet a biztonsága.

Tehát a szokatlan tevékenységek után a rendszer a fiók érvényességének megerősítését kérte a fióktulajdonosoktól a korábbi jelszódatok törlésével, illetve a telefonszámuk vagy email címük megadásával. A spamek és az ilyen jellegű fiókok közt ugyanis az a különbség, hogy a spamek a létrehozásuktól kezdve így viselkednek, ezért tögtön felfüggesztheti azokat a rendszer. Azonban a lezárt fiókokat eredetileg valós felhasználó hozta létre, de a Twitter gyanúja szerint valaki közben átvette felette az irányítást. Ha a felhasználó nem erősítette meg, hogy továbbra is saját maga használja a fiókot, akkor a rendszer nem engedte a továbbiakban belépni, így tweetelni vagy retweetelni sem. Mindeddig a Twitter fiókok attól még léteztek, és megjelentek másoknál a követőik között, viszont múlt héten a közösségi oldal globálisan törölte az összes megerősítés nélküli fiókot - emiatt is tapasztalhatták sokan a követőszámuk csökkenését.

Hullottak a követők

Az arányokat jól mutatja, májusban és júniusban a közösségi oldal 70 millió fiókot függesztett fel, továbbá 9,9 millió fiók esetében kért megerősítést a fiókhoz. A mostani tisztogatás eredményként pedig a Pedestrian összesítése szerint 2-2 millióval csökkent (!) például Justin Bieber, Taylor Swift, Rihanna, Lady Gaga követőinek száma, továbbá Barack Obama 2,3 milliót vesztett, de Katy Perry érezte meg legjobban a Twitter tevékenységét 2,8 millió követő elvesztésével egyik napról a másikra.

twitter_spam_fiokok_2018

A befektetőket a számok érzékenyen érintették, hiszen a Twitter összesen 330 millió havi felhasználóval rendelkezik, azonban Ned Segal pénzügyi igazgató igyekezett elmagyarázni, hogy az említett 70 milliós felhasználószám-esés egyáltalán nem befolyásolja a napi és a havi aktív felhasználók számát, mivel a felfüggesztett és lezárt fiókok eddig sem voltak a jelentések részei.

A marketingesek és az ügynökségek azonban az eddigi visszajelzések szerint pozitívnak tekintik a Twitter törekvését, mivel eddig saját maguk próbálták megtisztítani az adatokat, hogy hitelesebb képet kapjanak az általuk menedzselt hírességek valós követőiről - és hogy ez mekkora veszélyt jelent és miért nehéz feladat, arról mi is beszámoltunk tavaly. Úgyhogy a szakemberek egyelőre úgy érzik, hogy a Twitter a tisztogatással jelentős terhet vesz le a vállukról. A cég viszont nem csak a celebek és a hirdetők miatt igyekszik meglépni, amit már régóta kellett volna, hanem az amerikai választások kapcsán is sok kritika érte az oldalt, hogy a felületen könnyedén engedte terjedni az álhíreket, részben a megkérdőjelezhető eredetű felhasználói fiókokon keresztül. Ahogy a közlemény megjegyzi, a tisztogatás nem egyszeri alkalommal történt az elmúlt napokban, hanem innentől kezdve rendszeresen előfordulhat, mivel a cég mostantól proaktívan szeretné kezelni a problémás fiókokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról