Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 11. 17:12

Már nem omlik össze a tajvani zászlótól az iOS

Szándékos vagy véletlen hiba állhatott a bizarr jelenség hátterében?

A hét elején kiadott iOS 11.4.1-gyel megszűntek a Tajvant érintő furcsa hibák, az Apple mobilos operációs rendszere nagyjából két évet követően már nem "köpi ki" a távol-keleti demokratikus ország nevét vagy zászlaját. A cupertinóiak nem kommentálták, hogy mi állt a bizarr jelenség hátterében, ám a vadabb teóriák szerint a vállalat csak egyszerűen letiltotta a Kínával évtizedek óta vitában álló demokratikus Tajvant, így imponálva az óriási piacot jelentő ország diktatórikus vezetésének.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A korábban az NSA-nal dolgozó Patrick Wardle szerint az egészen elképesztő jelenségekre egy ismerőse hívta fel figyelmét. Elmondása alapján bizonyos regionális és nyelvi beállítások mellett az iOS egyszerűen összeomlott, amennyiben a felhasználó Tajvan nevét, vagy annak zászlaját próbálta elküldeni, vagy kapta meg készülékére. Wardle szerint a jelenség alkalmazástól független volt, az ugyanúgy fennállt a beépített Messages-ben mint a WhatsAppban, vagy épp a Facebook Messengerben. Ehhez azonban először országként Kínát vagy (akár második) nyelvként kínait kellett beállítani, ellenkező esetben probléma nélkül be lehetett venni Tajvant a kommunikációba. A hiba évek óta az iOS része, ezt most javította az Apple.

crash-iphone

Wardle ezt látva elmélyedt a probléma gyökerének felkutatásában, amely munka állítása szerint kifejezetten komplikált, köszönhetően az iOS igencsak zárt világának. Végül sikerült beazonosítani az újraindulást okozó, a visszahivatkozási null pointert tartalmazó memóriaterületet, illetve az ahhoz kapcsolódó hibás utasítást, amelyek együttese az újraindulásokat okozta. Ezt követően a szakember megpróbált megoldást találni a problémára, amelyet egy első hallásra nem túl logikus lépés jelentett. Amennyiben ugyanis a felhasználó amerikairól kínaira, majd pedig ismét amerikaira állította a régiót, a hibajelenség megszűnt.

A biztonsági szakember szerint ez alapján akár egy nem szándékos hiba, vagyis egy bugos kódrészlet is állhatott jelenség háttérében, amellyel az Apple az iOS-be épített cenzúramotorja csupán a tajvani zászlót szerette volna elrejteni a kínai felhasználók szeme elől. Utóbbi oka, hogy bár Tajvan (más néven a Kínai Köztársaság) egy szuverén, demokratikusan választott kormánnyal rendelkező állam, Kína (vagyis a Kínai Népköztársaság) ezt nem ismeri el, ergo utóbbi számára sem az ország neve, sem pedig annak zászlaja nem létezik. Kína diplomáciai fenyegetése miatt egyébként csupán néhány ország ismeri el Tajvan szuverenitását, a döntő többség (köztük hazánk is) nem hivatalos kapcsolat tart fent az első demokratikus távol-keleti országgal.

Kínai kivétel

Az Apple mosdatását azonban némileg nehezíti, hogy az eddig láthatóan szinte bármit megtett azért, hogy beléphessen Kínába, majd pedig bent is maradhasson a számára óriási piacot jelentő országban - szemben például a Google-lel. Az Apple törekvése legutóbb például odáig vezetett, hogy a cég a kínai törvényekre hivatkozva az összes kínai felhasználó adatait átadta egy állami vállalatnak, a helyi iCloud adatközpontok kezelését március óta ugyanis a Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) állami ellenőrzésű vállalata végzi. Mindez kettős játékot rajzol ki, hisz eközben az Apple a hazai piacot jelentő Amerikában (látszólag) tűzzel-vassal küzd a felhasználói adatok védelméért és a szabadságjogokért, például az FBI-jal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról