Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Ipari kémkedéssel gyanúsítja a kínai memóriagyártókat Dél-Korea

Asztalos Olivér, 2018. július 06. 14:50

Dél-koreai források szerint a kínai memóriagyártók a Samsung és az Hynix szellemi tulajdonából próbálnak gyökeret ereszteni.

A Micron mellett a piac másik két nagy szereplője, a dél-koreai Samsung és SK Hynix is megsínyli a kínaiak egyre erőteljesebb memóriás ambícióit. A Korea Times szerint ugyanis a távol-keleti nagyhatalom ipari kémkedéssel próbál(t) hozzáférni a szóban forgó két gyártó szellemi tulajdonához, így gyorsítva fel a fejlesztéseket, illetve a gyártás felfuttatását. Az elmúlt pár év fejleményeinek tükrében mindez a legkevésbé sem meglepő, ugyanis a kínaiak sem a szükséges licencekkel, sem pedig tapasztalattal nem rendelkeznek a memóriagyártás területén, amely több évtizedes lemaradást most talán már némileg kétségbeesetten, illegális eszközökkel próbálják pótolni az önjelölt gyártók.

Az említett hírforrás arról is ír, hogy a dél-koreai hatóságok már nyomozást folytatnak az ügyben, azonban ennek részleteiről egyelőre semmilyen publikus információ nincs. Egy a cikkben megszólaltatott Samsung mérnök szerint a kínai szereplők alábecsülték a memóriagyártás kihívásait, amely olykor még a több évtized óta a piacon lévő, hatalmas tapasztalattal és kiépített infrastruktúrával rendelkező gyártókat is megizzasztja. Emellett a feltörekvő kínai szereplőket az is komolyan hátráltatja, hogy a piacvezető gyártók egyszerűen nem hajlandóak számukra licencelni szellemi tulajdonukat.

chinese_espionage

A Korea Times szerint ez is szerepet játszhatott abban, hogy kínai kormány a lassan két éve fennálló magas árak miatt vizsgálatot kezdeményezett a Samsung-SK Hynix-Micron trióval szemben. Ahogy pár hete a HWSW beszámolt róla, a tavaly év vége óta tartó folyamat egyelőre az említett három szereplő meghallgatásánál tart, amennyiben pedig az ország Monopólium-ellenes és Kereskedelmi Hivatala bűnösnek találja a gyártókat, akkor akár 800 millió és 8 milliárd dollár közötti büntetéssel is sújthatja azokat. Dél-koreai források szerint ennek célja elsősorban nyomásgyakorlás, Kína így próbálja kikényszeríteni a licencszerződések megkötését.

Utóbbihoz kapcsolódhat az egészen friss Micron-UMC ügy, amelyben jelen állás szerint az amerikai gyártó áll vesztésre. Kína ugyanis egy kihirdetésre váró ítéletében megtiltotta a Micron termékeinek importálását, értékesítését, illetve felhasználását. A távol-keleti nagyhatalom döntése mögött egy több epizódból álló jogi csatározás áll. Első lépésként a Micron vádolta meg a tajvani UMC-t, hogy az a Fujian Jin Hua IC Companyval összejátszva megosztotta szellemi tulajdonát a kínai céggel, amire válaszul januárban viszont perelt az UMC, mondván, az amerikai cég (is) megsértette egyes, különféle memóriákhoz kapcsolódó szabadalmait. A történet egészét nézve talán nem meglepő, hogy a Fuzhou-i Elsőfokú Bíróság a tajvani cégnek adott igazat, amelynek értelmében a Micron nem szállíthat memóriákat a messze legnagyobb felvevőpiacot jelentő, a gyártó forgalmának nagyjából 50 százalékát szolgáltató Kínába.

A Korea Times szerint a piacvezető Samsungnál árgus szemekkel figyelik a Micron-UMC jogi csatározást, az ugyanis közvetetten (vagy később akár közvetlenül) a piacvezető dél-koreai gyártót is érintheti. Ahogy ugyanis a Micronnak, úgy a Samsungnak (és az SK Hynixnak) is vannak üzemei Kínai területén, ezekben pedig épp különféle memóriák, elsősorban a manapság igen magas áron kínált DRAM-ok gördülnek le a gyártósorokról (vagyis nem kell túl messzire utazni egy esetleges kémkedéshez). Vélhetően ez is csípheti a kínaiak szemét, amely ország eközben továbbra is gigászi összegekért kénytelen félvezetőket vásárolni, amelynek mértékét jól szemlélteti, hogy az éves chipes behozatal mértéke meghaladja a kőolajimportét.

Pénz van, idő nincs

Utóbbit látva Kína már korábban kitűzte, hogy 2020-ra 40, 2025-re pedig 70 százalékkal növelik az úgynevezett "core materials", vagyis a memóriákhoz hasonló alapkomponensek országhatárokon belüli, hazai szereplők általi ellátását. A kormány ehhez kvázi végtelen anyagi forrást biztosít, azonban az élvonalbeli félvezetőgyártáshoz szükséges, aranyat érő tudást és tapasztalatot - ahogy a példa is mutatja - nem lehet egyszerűen megvásárolni. Erre ugyancsak jó példa, hogy Kína pár éve a Micronban, majd pedig a Western Digitalban is megpróbált részesedést szerezni, az amerikai kormány közbenjárásának hatására sikertelenül.

A távol-keleti nagyhatalom vélhetően mostanra belátta, hogy a kitűzött célt képtelen lesz teljesíteni a vezető gyártók szellemi tulajdonának megszerzése nélkül. Ezt támasztja alá a tajvani Nanya elnökének korábbi véleménye is, amely szerint a feltörekvő kínai gyártók még sokáig nem befolyásolhatják a piac alakulását, mivel a Samsung mellett az SK Hynix és a Micron sem bocsátotta áruba a gyártáshoz szükséges technológiákat. A memóriagyártó első embere szerint ez nem csak a tömegtermelés beindításában hátráltatja az érintett szereplőknek, szabadalmak hiányában ugyanis számos országba nem exportálhatják memóriáikat, vagy az azokat tartalmazó különféle termékeket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.