Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 6. 12:36

Derékba törheti az Intel modemes üzletágát az Apple kihátrálása

Iparági pletykák szerint az Apple kihátrálása miatt az Intel feladta az okostelefonos 5G modem fejlesztését.

Újabb pletykák láttak napvilágot az Apple-Intel-MediaTek modemes háromszög háza tájáról. A legfrissebb fejlemények alapján egyre biztosabbnak tűnik, hogy a cuptertinói vállalat dobja az Intelt, amely helyére a tajvani MediaTek 5G rádiós chipjei érkeznek 2020-tól. A váltás állítólag olyannyira kellemetlenül érintette az Intelt, hogy az teljesen leállította 5G modemeinek fejlesztését. A terméket ugyanis kimondottan az Apple-nek készítette az Intel és ugyan tervezett más vásárlókkal is, a bevétel jelentős részét az iPhone-ok generálták volna.

Az chipgyártó hivatalosan reagált is a pletykákra, eszerint "az Intel 5G-s terméktervei és vállalásai a 2018 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan nem változtak" - ami gyakorlatilag elismeri, hogy a 2020-ra várt következő generációs modemeket bizony törölhette a vállalat. De még ez sem kezelhető teljesen hitelesként, a cég korábban más, később igaznak bizonyuló értesüléseket is letagadott, például a 10 nanométeres gyártástechnológia rendkívül súlyos problémáit. Jelen állás szerint tehát elég reálisnak tűnik, hogy az Apple kihátrálásával vásárló nélkül marad az gyártó modemes részlege.

A hír az Intel második hazájának számító Izraelből indul. A CTech magazin egy anonimitásba burkolt igazgatót idéz, amely állítása szerint a chipgyártó már le is állította a Sunny Peak kódnevű 5G modem fejlesztését, az erre dedikált erőforrásokat pedig más projektekre csoportosítják át. A fejlemény annak tükrében nem meglepő, hogy mindez idáig "csak" az Apple-nek tudott rádiós modemeket értékesíteni az Intel, amely előbbiről már múlt héten kiderült, hogy beszállító váltáson gondolkozik, és a jövőre vagy azt követően piacra kerülő iPhone-okba (vagy azok egy részébe) már a MediaTek fejlesztését pakolja.

intel_5g

Az ügy háttere egyelőre homályos, vagyis pontosan nem tudni, hogy mi vezetett az immár egyre valószínűbb szakításhoz. Elképzelhető, hogy a MediaTek kedvezőbb ajánlatot tett, vagyis olcsóbban szállítaná a rádiós egységeket mint az Intel, de az sem zárható ki, hogy az Apple-Qualcomm pereskedés áll az ügy hátterében. A két cég kapcsolata igencsak borúsra fordult az elmúlt nagyjából másfél évben. Az Apple még tavaly év elején jelentette be, hogy licencdíj-túlfizetés címén behajtaná a Qualcommtól az elmúlt években jogosulatlanul beszedett díjakat, összesen nagyjából 1 milliárd dollár összértékben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Pár hónappal később ellentámadásba lendült a Qualcomm. A chiptervező vádja szerint ugyanis az Apple szellemi tulajdonát felhasználva próbálta helyzetbe hozni a rivális Intelt. Mindezt úgy, hogy az Apple például jogosulatlan hozzáférést biztosított a 4G rádiós modem és a készülékek többi komponensének összehangolásához használt szoftverhez, amely a Qualcomm tulajdonát képzi. Amennyiben az ügyből az Apple-Intel páros jön ki rosszul, az akár a modemek embargóját is jelentheti, amelynek értelmében az Apple bizonyos országokban nem árusíthatna Intel chippel szerelt iPhone-okat.

Értelemszerűen ez óriási érvágás lenne a cupertinói vállalatnak, amely nem hivatalos adatok szerint jelenleg a rádiós modemek már mintegy 70 százalékát veszi az Inteltől, és csak 30 százalék származik a Qualcommtól. Az elmérgesült viszony miatt utóbbitól vélhetően már szívesen megszabadulna az Apple, azonban ehhez először egy megfelelő alternatíva kell. Egyes (leginkább amerikai) szolgáltatók ugyanis foggal-körömmel ragaszkodnak a Snapdragon chipekhez, mondván: ez biztosítja a legjobb kompatibilitást, a modem gond nélkül működik az összes szabványos mobilhálózaton. Mindez pedig annyira fontos, hogy például a Samsung csúcsmodelljei (pl. Galaxy Sx sorozat) is Qualcomm alapokon érkeznek meg egyes piacokra, például az Egyesült Államokba és Kínába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról