:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 5. 17:12

Pár hetet csúszik az új GeForce kártyák debütálása

A korábban pletykált július helyett csak augusztusban jelenhet meg az új GeForce széria, illetve az alapot jelentő Turing GPU-család.

A valószínűleg GTX 1100-as jelölés alatt érkező termékek sajtóbemutatóját az Európa legnagyobb videojátékos rendezvényének számító kölni gamescomon ejtheti meg az Nvidia jövő hónap 21-e környékén. Arra, hogy ez valóban így is lesz, egyre több jel utal. A Lenovo például az E3 rendezvényen kotyogta ki, hogy játékos PC-iben hamarosan visszaköszön majd az új széria. Nem sokkal később az egyik modell fejlesztői verziójának fotója is kiszivárgott, amely szintén arra enged következtetni, hogy nem lehet már messze a piaci rajt.

Utóbbi vélhetően a GTX 1180 vagy a GTX 1180 Ti prototípusát ábrázolhatja, a GPU-nak megrajzolt terület ugyanis igen nagynak tűnik. Utóbbi alapvetően nem meglepő, hisz a hírek szerint az Nvidia a TSMC 12 nanométeres technológiájával gyártatja az új GPU-kat. Ez tranzisztorsűrűségben nem jelent előrelépést a 16 nanométerhez képest, így az egyes Pascal grafikus processzorok közvetlen utódjainak területe számottevően nőhet. Nagy GPU-hoz széles memóriabusz dukál, ezért a mérnökök egy 384 bites fejlesztést ültettek a lapkába, amelyekhez a kísérleti kártyán GDDR6 chipeket társítottak. Ezzel a kiépítéssel rendkívül magas sávszélesség érhető el, a végleges érték 700 GB/s környékén tetőzhet, a várható memóriakapacitás pedig legalább 12 gigabájtra rúghat.

nvdevga

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Azt egyelőre még ezek alapján is nehéz meghatározni, hogy mekkora előrelépést hozhat az új széria, azonban korábbi pletykák szerint az Nvidia jelentősen növeli a végrehajtószámot, amely a feljebb ecsetelt igen magas memória-sávszélességgel párosítva akár 40-50 százalékos ugrást is jelenthet. Korábbi információmorzsák szerint ugyanis a GP104 szerepét átvevő GT104(?) kerek 40 százalékkal több egységet, egészen pontosan 3584 CUDA magot tartalmaz majd (GTX 1080: 2560 CUDA mag). A GTX 1180 esetében ennek teljes egésze aktív lesz, az egységek pedig a korábbi modellnél megismert órajeltartományban, 1,6-1,8 GHz környékén üzemelnek majd terhelés alatt.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a szerényebb, például a középkategóriát célzó GTX 1100-as modelleket mikor dobja piacra az Nvidia. A nagyjából két héttel ezelőtti hírek szerint várhatóan nem sieti majd el az új generáció felfuttatását a chiptervező, amelynek raktáraiban állítólag még százezres nagyságrendben állnak az eladatlan Pascal GPU-k. Ennek fényében vélhetően egy jó darabig csak a csúcskategóriás modellekkel lesz jelen a Turing, amelyre épülő felsőkategóriás kártyák a konkurencia kvázi teljes hiányában igen magas árazást kaphatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.