Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 4. 14:17

Kitiltják a Micron termékeit Kínából

A memóriagyártó a tajvani UMC-vel akadt össze, ami miatt ideiglenes bukhatja a hatalmas piacot. Jelen állás szerint gyors megoldást csak egy licencmegállapodás hozhat.

Kína megtiltja a Micron termékeinek importálását, értékesítését, illetve felhasználását. A távol-keleti nagyhatalom döntése mögött első helyen az amerikai memóriagyártó és a tajvani UMC csatározása áll, amelyben jelen állás szerint előbbi áll vesztésre, ráadásul igen komoly mértékben. Az egyelőre nem hivatalos ítélet oka, hogy a Micron megsértette a tajvani bérgyártó egyes szabadalmait. A döntés különösen fájdalmasan érintheti az amerikai vállalatot, amely forgalmának nagyjából fele Kínából származik. Amennyiben a tiltás hosszan érvényben marad, az komolyan megnyirbálhatja a memóriagyártó bevételt és a nyereséget.

A történet pikantériája, hogy azt a Micron indította el még tavaly, amikor is hivatalosan megvádolta az UMC-t azzal, hogy az üzleti titkokat adott át Kína egyik jövőbeni potenciális memóriagyártójának, a Fujian Jin Hua IC Companynak. A támadás a legjobb védekezés elv mentén januárban viszontperelt az UMC, mondván, az amerikai cég (is) megsértette egyes, különféle memóriákhoz kapcsolódó szabadalmait. A tajvani gyártó egyúttal azt kérte, hogy a Micron állítsa le kínai gyárának működését, fizessen kompenzációt, az ország pedig tiltsa meg az importot, illetve a már behozott termékeket semmisíttesse meg.

Jelen állás szerint úgy fest, hogy az UMC elérte célját, a Bloomberg információ szerint ugyanis Fuzhou-i Elsőfokú Bíróság a tajvani cégnek adott igazat. Ennek értelmében a Micron összesen 26 különböző, DRAM és a NAND chipeket egyaránt tartalmazó termékének importját tiltja be Kína. Az információ az UMC-től származik, amely mintegy ünnepelve győzelmét, még a hivatalos ítélethirdetés előtt egy közleményt adott ki a jogi csatározás friss fejleményeiről. A Bloomberg ezzel kapcsolatban már megkereste a Micront, amely ugyanakkor nem kívánta kommentálni a híreket, mondván, egyelőre nem kapta kézhez a hivatalos ítéletet.

micronch

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elmarasztaló döntés ugyanakkor már tényként kezelhető, amely rendkívül érzékenyen érintheti az amerikai vállalatot. Az ugyanis tavalyi forgalmának nagyjából 50 százalékát a Kínában értékesített különféle termékeknek köszönhette, tehát egy esetleges hosszan tartó embargó negyedévente milliárdokat húzhat ki a kasszából. A legutóbbi negyedévben például 7,78 milliárd dollár volt a Micron bevétele, amiből nem nehéz kiszámolni, hogy mekkora érvágást jelenthet a mostani döntés, amelyre a cég papírjainak értéke azonnal 5 százalékot zuhant.

Hivatalos ítélethirdetés híján egyelőre csak találgatni lehet a döntés indoklásáról, azonban vélhetően több más tényező is az UMC malmára hajthatja a vizet. Egyrészt az amerikai és kínai kormány az elmúlt időben látványos gazdasági csatározásba kezdett, amely egyes nyersanyagokon (pl. acél) kívül már konkrét cégeket is érint, gondoljunk csak a nagy port kavart ZTE-ügyre. Emellett Kínának különösen fáj, hogy továbbra is gigászi összegekért kénytelen félvezetőket importálni, a behozatal mértéke meghaladja a kőolajimportét.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk el a rendkívül magas memóriaárakról, amely miatt épp Kínai indított vizsgálatot a közelmúltban. Ez természetesen a Micron mellett a két dél-koreai szereplőt, a Samsungot és az SK Hynixot is érinti. Az ügy egyelőre csak korai szakaszában jár, amennyiben viszont az ország Monopólium-ellenes és Kereskedelmi Hivatala bűnösnek találja a gyártókat, akkor akár 800 millió és 8 milliárd dollár közötti büntetéssel is sújthatja azokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról