Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 4. 12:24

Raspberry Pi alkalmazásbolttal érkezik az új Raspbian

A fejlesztői lapka legnépszerűbb operációs rendszere dedikált alkalmazásboltot és több apróbb újítást is hoz.

Frissült a Raspbian, a Raspberry Pi lapkák kedvenc operációs rendszere: az új szoftververzió több fontos újítás mellett egy alkalmazásboltot is tartalmaz, amely kifejezetten a fejlesztői lapkához készült szoftvereket gyűjti össze, egy egyszerűen kezelhető felületen. A kiadás újdonságai már az első bootoláskor megmutatkoznak, a rendszer ugyanis mostantól kézen fogva végigvezeti a felhasználót az alapvető beállításokon. Ezekhez a feladatokhoz néhány másodperc Google-keresés után több jól követhető leírást is találni, a rendszer ugyanakkor már ezt is megspórolja és minden alapbeállításon is végigkísér.

Az ehhez felugró varázsló először a földrajzi hely megadásában segít - ez eddig kicsit nehézkes volt, mostantól azonban az országot kiválasztva a rendszer automatikusan feldobja az ahhoz tartozó nyelveket és időzónákat, illetve a Wi-Fi lokációt is magától beállítja, amelyet a beépített Wi-Fi modullal rendelkező Rapsberry Pi modelleknél eddig manuálisan kellett megtenni. A varázsló emellett természetesen a Wi-Fi csatlakozásban és az adminisztrátori jelszó beállításában is segít, továbbá kapásból telepíti is az elérhető frissítéseket.

raspigif

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A legérdekesebb újítás azonban a Recommended Software néven futó alkalmazásbolt, amely több kategóriába gyűjtve tartalmaz egy sor harmadik féltől származó Raspbian szoftvert. Az egyszerű felületen játékok, internet, iroda és programozás szekciókba osztva böngészhetők az appok, de természetesen kulcsszavas keresésre is lehetőség van. A kiválasztott appoknál aztán elég bepipálni a mellettük megjelenő négyzetet, majd a telepítés gombra kattintani. Az alkalmazásbolton keresztül ugyanezzel a módszerrel törölhetők is a fölöslegesnek ítélt, előre telepített alkalmazások, ha a felhasználó épp spórolni akarna a rendelkezésre álló tárterülettel. A Recommended Software felület tartalmát a fejlesztők ígéretük szerint folyamatosan bővítik.

recsof

Említést érdemel továbbá, hogy a Raspbian a frissítéssel leváltja eddigi alapértelmezett PDF olvasóját, az elavult Xpdf helyett qpdfView-re vált, amely gyorsabb oldalrenderelést ígér, valamint olvasás közben előre betölti a következő lapokat. A rendszeren emellett a Chromium is 65-ös verziószámhoz ért, illetve a dedikált hangerőgombokkal rendelkező billentyűzetek kezelése is javult, azok mostantól a gombok az éppen kiválasztott aktív eszköz hangerejét szabályozzák, a belső audiohardver helyett, 10 helyett 5 százalékos lépésekben. A rendszer mindezeken túl egy sor szokásos bugjavítást és csiszolást is kapott.

Az új Raspbian elérhető a Raspberry Foundation kapcsolódó weboldaláról, illetve a szokott módon parancssorból is frissíthető, igaz ebben az esetben külön kell telepíteni az alkalmazásboltot, az új PDF olvasót és a beállításvarázslót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról