Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 3. 16:49

Új tulajdonoshoz kerül a SUSE

Nagyjából négy évet követően ad tovább a SUSE-n a Micro Focus, amely egy magánbefektetői csoportnak értékesíti a szoftvercéget.

Hamarosan új kézbe kerül a SUSE, a Micro Focus ugyanis bejelentette, hogy 2,5 milliárd dollárért eladja az EQT svéd magánbefektetői csoportnak az ismert szoftvercéget. Utóbbi eltökélt szándéka szerint a tranzakció pozitív hatással lesz majd a jövőben teljesen független cégként működő SUSE-ra, amelytől utóbbi az eddiginél gyorsabb növekedést remél. A németországi székhelyű, nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő és támogató cég az elmúlt nagyjából bő másfél évtizedben háromszor cserélt gazdát, amennyiben pedig a mostani, a jövő év elejére datált tranzakció sikeresen lezárul, úgy az EQT lehet a sorban a negyedik tulajdonos.

A SUSE ugyanis még 2004-ben került a Novell tulajdonába, amely utóbbit nagyjából hat évvel később, 2010 végén vásárolt fel az Attachmate Corporation mintegy 2,2 milliárd dollárért. Ezt követően az Attachmate két önálló részlegbe különítette el SUSE Linuxot és a Novell korábbi termékeit, amelyből már akkor sejteni lehetett, hogy a SUSE-divízión később vélhetően továbbad a cég. Ez végül majdnem így is lett, 2014 szeptemberében ugyanis a komplett Attachmate-et felvásárolta a brit Micro Focus, most pedig ez utóbbitól kerül át a már említett svéd magánbefektetői csoport kezébe a szoftvercég.

suse

A Micro Focus viszonylag jó üzletet kötött, az Attachmate-től ugyanis anno 1,2 milliárd dollárnyi készpénzért vásárolta meg a SUSE-t és a Novellt, igaz a tranzakcióval együtt az Attachmate 1,1 milliárdos adósságát is megkapta a Micro Focus. Ez utóbbi most 2,5 milliárdért ad túl a SUSE-n, ami nagyon kapóra jón az idén nem túl rózsás számokat produkáló brit cégnek. Utóbbi árfolyama ugyanis márciusban beszakadt. A vártnál jóval gyengébb előrejelzés, illetve az elnök-vezérigazgató lemondásának hatására mintegy közel 50 százalékot gyengültek a részvények.

a címlapról