Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 3. 14:48

Visszatér a tőzsdére a Dell

Bő 5 évet követően visszakerülhet a tőzsdére a Dell. A 2013 óta magánkézben eltöltött idő alatt a nagyvállalati IT megoldások egyik nehézfiújává avanzsált cég benyújtotta az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) a részvénykibocsátáshoz szükséges dokumentumokat, amennyiben pedig semmilyen akadály nem gördül a tervek elé, úgy még az év vége előtt megkezdődhet a Dell papírok kereskedése New York-i értéktőzsdén.

A nem túl váratlan lépés hátterében két fő ok állhat: A Dell java rész átesett a tervezett belső átalakításokon, amellyel párhuzamosan a nagyjából két éve felvásárolt EMC beolvadt a vállalatba. Utóbbi ugyanakkor komoly anyagi terhet rót a vállalatra, amely a tranzakcióhoz 50 milliárd dollár kölcsönt vett fel. Utóbbi törlesztéséhez kapóra jöhet az időközben igencsak felértékelődött részvények publikus értékesítése, amellyel tőkét vonhat be a vállalat.

A Dell még 2013 elején jelentette be, hogy egy 25 milliárd dolláros kivásárlással kivonul a tőzsdéről. Ennek egyik oka volt, hogy a tulajdonosok úgy érezték, a vállalat jóval többet érhet annál, mint amit a nyilvános, tőzsdei értékelés tükröz, így inkább saját kézbe vették a Dellt. A tőzsdei kivonulással a cég menedzsmentjének nem kellett folyamatosan a negyedéves pénzügyi eredményekre fókuszálnia, így hosszabb távú, nagyobb horderejű, rövid távon akár fájdalmas átalakításra is sor kerülhetett. Néhány gyengébb negyedév ugyanis képes drámaian lenyomni egy cég részvényárfolyamát, a kivonulás előtti egyik pénzügyi jelentés például egyetlen nap alatt a cég értékelésének 20 százalékát törölte el, miután a Dell a vártnál gyengébb éves előrejelzést adott ki.

A magáncéges légkör alapvetően kedvez a hosszabb stratégiaváltásoknak vagy átalakításoknak is, a szakmai befektetők könnyebben elfogadják az ideiglenesen gyenge eredményeket, a részvényárfolyamot azonnal büntető, esetenként túlreagálásra hajlamos tőzsdével szemben. Utólag szemlélve tehát logikus volt a lépés, a Dellnek ugyanis feltett szándéka volt, hogy a portfóliójában aránytalanul nagy részt képviselő, évek óta folyamatosan szűkülő, egyre vékonyabb nyereséget termelő tömeg-PC-k piacától elfordulva teljes körű nagyvállalati megoldásszállítóvá váljon, amelynek portfóliójában a felhasználói végpontok (vállalati PC-k), munkaállomások, kiszolgálók, hálózati berendezések, tárolók is megtalálhatók.

mdell

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Utóbbihoz az elmúlt években számos akvizíciót bonyolított le a Dell, amely például még a magán kézbe kerülés előtt felvásárolta a tárolós fejlesztésekkel foglalkozó Compellentet és az EqualLogicot. A tőzsdéről való kivonulás előtti néhány évben több mint 13 milliárd dollárnyi felvásárlással erősítette vállalati üzletágát a Dell, azonban a nagy hal csak később, 2015-ben akadt horogra.

A cég ekkor jelentett be, hogy egy 67 milliárd dolláros gigaüzlet keretén belül felvásárolja az elsősorban nagyvállalati tárolórendszereiről elhíresült EMC-t. Ezzel a Dellből "egy csapásra" a világ egyik legnagyobb IT-vállalata lett, az akvizíció pedig felborította a nagyvállalati technológiák addigi status quóját, amivel elsősorban a HPE kapott egy nagyon komoly ellenfelet. A Dell ugyanis nem csak a kiváló pedigrével rendelkező, nagy részt a felsőházat célzó, vastag profittal kecsegtető EMC tárolórendszerekre tette rá a kezét, de mintegy koronaékszerként a virtualizációs piac legfontosabb szereplőjének számító VMware is a Dell 81 százalékos tulajdonába került, igaz ez azóta is önálló részvénytársaságként működik.

Az EMC integrációja ugyanakkor komoly kihívást állított a Dell elé, amelynek több profilidegen "ballaszttól" is meg kellett szabadulnia. Ez például a szolgáltatási üzletágat is érintett, amely mellett a Quest és a SonicWall is a piacra került, az EMC oldaláról pedig a Documentum sétált kalapács alá. Az egyesülés nagyjából mostanra lezárult, amelyet többek között az is jól mutat, hogy a Dell egyre ritkábban villogtatja az EMC márkanevet. A májusban piacra került frissített tárolók például VMAX helyett már PowerMax néven mutatkoztak be, miközben a tároló operációs rendszere is nevet váltott, azt Hypermax OS helyett PowerMax OS-nek nevezi a vállalat.

Vissza a jövőbe

Az már a 2013-as kivonulásnál nyilvánvaló volt, hogy a Dell nem marad örökre magánkézben, néhány év után, az átalakulás lezárását követően visszatér a tőzsdére. Ennek nem véletlenül jött el épp most az ideje, az EMC felvásárlására felvett hatalmas, nagyjából 50 milliárd dolláros hitelnek ugyanis folyamatosan nő a kamata, a Dell pedig vélhetően nem szeretné megvárni, hogy a jelenleginél sokkal magasabbra kússzon fel a hitel összege.

Michael Dell és a vállalat legnagyobb befektetőjének számító Silver Lake Partners öt évvel ezelőtti reményei szerint a vállalat az újabb tőzsdére lépéskor jóval többet ér majd, amivel befektetésük busásan megtérül. Az érintettek számítása jelen állás szerint bejött, a Dell Technologies értéke ugyanis 2016 augusztusa óta közel a duplájára nőtt.

"Az új cégtulajdonosi struktúra lehetővé teszi számunkra a stratégiánk gyorsabb végrehajtását és organikus, valamint nem organikus befektetések bevonását anélkül, hogy egy tőzsdei cég negyedéves célkitűzései és már korlátjai gátolnának." - mondta a céget vezető Michael Dell még 2013 szeptemberében. A vállalat azóta is előszeretettel hangsúlyozta, hogy a vele egy ligában játszók körében mekkora előny a magánkéz, ezzel ugyanis nem kell a részvényesek kénye-kedve szerint döntéseket hozni. Ennek várhatóan hamarosan vége, visszaköszön a Wall Street oldaláról érkező nyomás.

A Dellnek egyébként az újabb tőzsdei induláshoz nem a hagyományos (és meglehetősen költséges) IPO mechanizmust kell bevetnie. Ehhez a korábban, még a Dell-EMC egyesülés táján létrehozott követőrészvényekhez nyúl a cég: ezeket a vállalat visszaveszi, a tulajdonosoknak pedig az új, immár rendes részvényt adja helyettük. A tulajdonosok egyébként választhatnak, hogy követőrészvényenként 109 dollárt, vagy 1,3665 darab új (Class C Common Stock) részvényt kapjanak. A 109 dolláros ajánlat kimondottan kedvező, a piaci árhoz képest mintegy 29 százalékos prémiumot jelent. A tranzakció eredményeképp a követőrészvény tulajdonosai 20,8-31 százaléknyi Dell részvényt birtokolnak majd (függően attól, hogy hányan választják a készpénzt és hányan a részvényt).

Az ügylet mintegy 61-70 milliárd dollárra értékeli a Dell Technologiest. A vállalat előzetes tervei szerint a tranzakció 2018 negyedik negyedévében zárulhat, az ajánlat elfogadásáról a követőrészvény tulajdonosainak még döntést kell hozniuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról