Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 3. 13:26

Földbe állhat a Microsoft Andromeda projektje

Idén már biztosan nem lát napvilágot a dupla kijelzős eszköz, és könnyen lehet, hogy a cég jelen formájában végleg eltemeti a projektet.

Bár még alig kezdtek a kósza pletykáknál valamivel kézzel foghatóbb információk kiszivárogni a Microsoft Andromeda projektjéről, úgy tűnik a redmondi óriás máris elkaszálhatja a projektet. Mary Jo Foley a ZDNet Microsoft-téren hagyományosan jól értesült újságírója szerint a vállalat a korábbi tervekkel ellentétben nem építi be az eredetileg az Andromedához fejlesztett funkciókat a Windows 10 következő, Redstone 5 néven ismert kiadásába.

Ha valakinek nem lenne ismerős a kezdeményezés, egy összecsukható, két kijelzővel szerelt, összehajtva nagyjából okostelefon méretű eszközről és az azt kiszolgáló, az egyedi formát támogató szoftveres felületről van szó, amelyen a Microsoft már egy ideje dolgozik - legalábbis erre utal egy sor, hasonló eszközt ábrázoló szabadalom, illetve telefonos funkciókat támogató Windows API, de a Swiftkey támogatása is, a virtuális billentyűzet-alkalmazás a Windows 10 Insider Build 17692 kiadásban jelent meg. Hivatalos nyilatkozat persze soha nem született a termék létezéséről.

Az ambiciózus projekt most több okból is földbe állhat, vagy legalábbis tovább csúszhat a vállalathoz közel álló források szerint. Egyrészt nem sikerült a fentebb is említett szoftveres funkciókat még a megfelelő minőségűre csiszolni, ezáltal azok lekésik a legújabb Windows rajtját, másrészről a projekt koordinálása kapcsán is akadnak problémák - a legegyszerűbb ok azonban Foley értesülései szerint, hogy a vállalat nem igazán lát megfelelő vásárlói igényt egy kisméretű, két kijelzővel szerelt eszköz piacra dobására. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ebben az esetben a cég miért eddig miért ölt erőforrásokat a projektbe, amit ha a hivatalos álláspont nem is, a szabadalmak és egyes szoftveres újítások egyértelműen tükröznek.

mspat

Egyelőre tehát meglehetősen zavarosak az információk az elképzelés kapcsán, annyi mindenesetre leszűrhető, hogy a Microsoft egy egészen új termékkategóriában gondolkodik, nem feltétlenül az okostelefonok piacára lőne a készülékkel (még ha az egyébként elviekben lehetővé is teszi a telefonálást). Ennek ellenére könnyű felfedezni a párhuzamot egy másik pletykált készülékkel, a Samsung összehajtható okostelefonjával, amely nagyon hasonló koncepciót vázol fel, azzal a különbséggel, hogy nem két különálló panellel dolgozik, hanem egyetlen, hajlítható kijelzővel. Persze egyelőre utóbbiról sincs hivatalos információ, ha a termék napvilágot lát, vélhetően a cég korábbi telefonjaihoz hasonlóan androidos háttéren nyugszik majd, maga mögött tudva a Google platformjának kiterjedt alkalmazás-ökoszisztémáját.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ez a terület ugyancsak komoly Achilles-sarka lehet az Andromedának, hiszen az asztali windowsos appok futtatásához túl kicsi készülékről van szó, az esetleg mobileszközökön is bevethető Microsoft Store-os appválaszték pedig mennyiség és minőség terén is bőségesen hagy kívánni valót maga után, ahhoz egész biztosan kevés, hogy a rivális mobilos platformokról átcsábítsa a felhasználókat.

mscour

Az egykori Courier koncepció

Könnyen lehet azonban hogy a hasonló találgatások már tárgytalanok és a Microsoft ha nem is engedte el teljesen a projekt kezét, azzal inkább visszaült a tervezőasztalhoz. Foley is efelé hajlik, szerinte a Microsoft berkein belül nemrég eszközölt átszervezésnek eshetett áldozatul a kezdeményezés - az áprilisban bejelentett intézkedés során a termékek és szolgáltatások fejlesztését végző csoportok hadrendjén igazított a vállalat.

A redmondi cégnek mindenesetre nem ez lenne az első kétkijelzős kezdeményezése, a vállalat korábbi hasonló megoldása, a Courier névre hallgató dupla képernyős eszköz fejlesztését 2010-ben állította le. Ha az Andromeda teljes elengedése még nem is vehető biztosra, egyelőre nincs garancia rá, hogy a projekthez tartozó szoftverkomponensek akár a Redstone 6-os vagy egy későbbi Windows 10 kiadásba bekerülnek. Idén tehát már biztosan nem lát napvilágot a kétkijelzős eszköz, és az sem lenne meglepő ha - ebben a formában legalábbis - később sem kerülne piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról