Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 3. 10:30

Kiszáll a félvezetőgyártásból a Fujitsu

A japánok üzemeit a UMC vásárolja meg bő fél milliárd dollárért, amivel nagyjából 25-28 százalékkal nő a tajvani bérgyártó kapacitása.

Kiszáll a félvezetőgyártásból a Fujitsu, a vállalat gyárait pedig a partner UMC vásárolja fel. A Fujitsu történelmében ezzel egy több mint 60 éve tartó szakasz zárul le, a japánok ugyanis 1956 óta foglalkoztak házon belül félvezetőgyártással. A vállalat gyáregységei és kapcsolódó fejlesztései teljes egészében a tajvani UMC kezébe kerülnek, amely tovább bővíti anyaországon kívüli kapacitását. A tranzakció összege átszámítva nagyjából 520 millió dollár, amiért cserébe másodvonalbeli technológia és 35-40 000 waferes gyártókapacitás üti az UMC markát.

A felvásárlás várhatóan már 2019 január 1-én lezárul, amennyiben a tajvani fél az összes szükséges hatósági jóváhagyást megkapja. Más akadály vélhetően nem gördül majd az akvizíció elé, a Fujitsu és az UMC ugyanis egy lassan négy éve tartó, szoros üzleti kapcsolatot ápol. A két fél még 2014 decemberében alapította a Mie Fujitsu Semiconductort (MIFS) vegyesvállalatot, amelyben a japánoknak 84,1, a tajvaniaknak pedig 15,9 százalékos részesedés jutott. Érdekesség, hogy utóbbiért cserébe pénz helyett gyártástechnológiájával fizetett az UMC, amely vállalta, hogy a Jokohama mellett található üzemeket felkészíti a 40 nanométeres csíkszélességre.

mifs-fab

A Japán középső részén elhelyezkedő, földrengésbiztos Fab B1 és Fab B2 2005-ben illetve 2007-ben nyitotta meg kapuit az akkor még viszonylag fejlettnek számító 90 és 65 nanométeres gyártástechnológiákkal. A későbbi fejlesztések azonban elmaradtak, a Fujitsu pedig 2009-ben úgy döntött, hogy további sokmilliós befektetések helyett inkább a TSMC-vel gyártatja le a fejlettebb technológiát igénylő, 40 és 28 nanométeres lapkadizájnjait. Iparági pletykák szerint ez utóbb említett bérgyártó is fontolgatta az üzemek felvásárlását, azonban végül a konkurens UMC szállt be a Fujitsu mellé a feljebb említett konstrukcióban.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A MIFS maradék 84,1 százalékának megszerzésével nagyjából 25-28 százalékkal, havi 180 000 waferre ugrik meg az UMC havi gyártókapacitása. Arról egyelőre nincs információ, hogy a tajvani bérgyártónak milyen tervei vannak a hamarosan kezeibe kerülő üzemekkel. A két gyáregység ugyanis jelen formájában nem képes 40 nanométernél fejlettebb technológiák bevetésére, vagyis 28, vagy netán 14 nanométerhez további, költséges befektetéseket kellene az UMC-nek eszközölnie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról