Szerző: Koi Tamás

2018. július 2. 14:33

A távközlés eddigi legkínzóbb útkeresése az 5G

Komoly dilemmát okoz a (mobil)távközlési szektornak az 5G bevezetése, a nem véletlenül evolúciónak nevezett folyamat ugyanis rendkívül komplex és költséges. Kérdéses a megtérülés, a verseny hatására viszont egymást hajszolják bele az iparági szereplők a még csak nem is teljes körűen szabványosított technológia implementálásába.

Alighanem részben ennek a versenynek a hatására döntött úgy a Magyar Telekom, hogy idejekorán megpróbálja demonstrálni az 5G-s hálózatokban rejlő lehetőségeket Krisztina körúti székházában, nyolc évvel és két hónappal azután, hogy a cég az Ericsonnal karöltve éles helyzetben demózta a 4G-t a társaság XI. kerületi komplexumában. Az akkori, 4G-vel kapcsolatos felhasználási jóslatok javarészt bejöttek, a hangsúlyozottan evolúciós lépcsőfoknak tekintett 5G kapcsán azonban láthatóan komolyabb dilemmát jelent az iparági szereplők számára azt előre látni, mire is használják majd pontosan az újabb generációs hálózatokat, milyen lépések is vezetnek a bevezetésig, és végül a legfontosabb kérdés: hogyan térülhet meg a költséges beruházás.

Gépek hálózata

Az mindenesetre a Telekom mai 5G-s éles demonstrációján is jól látszott, hogy a 4G-vel ellentétben az 5G-t nem elsősorban, illetve nem kizárólag a mobilhálózatokon jelentkező kapacitásigény kiszolgálására képzelik el az operátorok. A cég székházában működő, 3,7 GHz-es spektrumot használó 5G teszthálózaton három esettanulmányt mutattak be: Az első a gyors orvosi beavatkozást megkönnyítő távdiagnózisra fókuszált, a második a (video)játékoknál hasznos kiterjesztett valóságra, a harmadik esetben pedig egy (egyébként a földön parkoló) drónnal végzett kommunikációhoz használtak 5G adatkapcsolatot a szakemberek. Ezeken a területeken az 5G által nyújtott megnövelt sávszélességet és a minimálisra csökkentett válaszidőt egyaránt jól lehet kamatoztatni - igyekezett rámutatni a szolgáltató. 

gaming

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Annyi tehát legalább már látszik, hogy az 5G-s hálózatokat nem elsősorban az előfizetők, hanem a különböző gépek töltik majd meg adattal, ezzel együtt azonban nyilvánvaló az is, hogy minden eddiginél nagyobb fejtörést okoz az egész iparág számára az új technológia implementációja. Ráadásul míg Észak-Amerikában és Ázsiában már pontosan körvonalazódik az üzleti modell, addig a több mint 400 operátorra széttagolt európai szolgáltatási terület vészesen lemaradni látszik.

Bizonytalan régió

Erre utalt finoman május végén az Ericsson elnök-vezérigazgatója, Börje Ekholm, aki hazánkba látogatva a magyar miniszterelnökkel közösen nyitotta meg a cég új magyarországi székházát. "A legbizonytalanabb régió talán Európa lehet. Úgy vélem, ez elsősorban a több kihívást rejtő befektetési környezetnek köszönhető. Ide tartoznak a spektrumfelhasználással kapcsolatos bizonytalanságok, vagy a szektor kiszámíthatatlanabb szabályozása" - értékelte az európai helyzetet Ekholm. "Persze ettől még Európában is megjelennek rövidesen az első kereskedelmi 5G-hálózatok, a kérdés inkább az, hogy milyen penetrációval számolhatunk" - hívta fel a figyelmet a vezető. A Magyar Telekom mobilhálózatának legfontosabb beszállítója egyébként éppen az Ericsson, jóllehet a mai 5G demót a Huawei eszközeivel végezték.

Hogy a fejlesztéseknek mennyire komoly gazdaságpolitikai szerepe van, jól mutatja, hogy az 5G-hálózatok magyarországi születésénél ezúttal a kormányzat is aktívabb szerepet kíván vállalni annál, mint hogy kiosztja a szükséges frekvencialicenceket a pályázatokon nyertes szolgáltatók számára. Így tavaly júniusban létrejött a több mint 60 kormányzati és iparági szereplőt tömörítő 5G-koalíció, mely éppen múlt héten választotta elnökévé Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztert. A fokozottabb kormányzati szerepvállalás egyik legfőbb oka a fejlesztések különböző eszközökkel történő élénkítésén túl nyilvánvalóan az is lehet, hogy az új generációs hálózatok egyik legnagyobb felhasználója éppen az állam lehet majd.

A Telekom részéről a mai demonstráció ennek a szervezetnek is egyfajta üzenet volt, jelezve, hogy a legnagyobb magyar távközlési cég már készen áll az 5G bevezetésére. A szolgáltatónak legalábbis ezúttal nem kell annyira feszülten a versenytársakra figyelni, mint évekkel ezelőtt: Az éppen tulajdonost váltó Telenornál jelenleg senki nem ismeri az új tulaj beruházási szándékait, az 5G-s átmenettel kapcsolatosan korábban többször is rendkívül óvatosan fogalmazó Vodafone-t pedig elsősorban a Liberty Global helyi érdekeltségének, a UPC Magyarországnak a fúziója köti le a következő években.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról